Minél nagyobb a vállalat, annál esélyesebb a fizetésemelés

Spórolási trükkök és praktikák egy pénzügyi szakértő szemével
Vágólapra másolva!
Erőteljesen megugrott a munkaerő-felvételt tervező cégek aránya, minden negyedik kkv tervez álláshirdetést feladni a következő egy évben. Emellett a fizetésemelési szándék is nőtt, durván a vállalkozások harmadánál számíthatnak a dolgozók magasabb bérre – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból.
Vágólapra másolva!

„A létszámbővítést tervező cégek aránya látványosan, 16 százalékról 24 százalékra ugrott, tehát várhatóan közel minden negyedik kkv fog álláshirdetést kiírni a következő egy évben, és a legtöbben 1-4 főt vennének fel – mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. – „De nem mindegy, ki milyen területen keres állást, a különböző ágazatokban igen eltérő az elhelyezkedés esélye. Míg a szolgáltató és mezőgazdasági cégek csupán 17 százalék, illetve 19 százaléka tervez felvételt, addig a kereskedelmi és az ipari szektor esetében már 29 százalék, illetve 33 százalék ez az arány.”

A középvállalkozásoknál akár 40 százalékkal is nőhet a fizetés Forrás: Thinkstock

A KSH legutóbbi adata is kedvező, hiszen ismét gyarapodott a dolgozók száma, idén február-áprilisban a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 294 ezer fő volt, 153 ezer fővel több, mint egy évvel ezelőtt.

Sokan készülnek béremelésre. A cégek 56 százaléka tartja a jelenlegi jövedelemszintet, de az emelést tervező cégek aránya 31 százalékról 37 százalékra ugrott, és átlagosan 3 százalékkal magasabb bért utalnak majd a dolgozók bankszámlájára. A fizetésemelés esélye a cégmérettel párhuzamosan nő. Míg a mikrovállalkozások csupán harmada készül emelni a béreket, addig a kis- és középvállalkozásoknál ez az arány 41 százalék és 42 százalék.