Mindenki rohan a zöldbe hitelezni

siker öröm cél nyereség profit hangulat befektetés
Vágólapra másolva!
Ahogy beköszönt a nyár, kivirágoznak a zöld kötvények is. Egyre több olyan szervezet igyekszik tőkét bevonni ugyanis a hitelpiacról, amely elkötelezett a környezetbarát projektek és megoldások iránt. Ráadásul a befektetők is kezdenek beleszeretni a sztoriba.
Vágólapra másolva!

Mivel nincs egyértelmű meghatározás, amely alapján pontosan körül lehetne határolni a zöld kötvények mögött álló intézményeket, a projektek olyan területekről jöhetnek, mint például a megújuló energia, a zöld épületek, a tiszta közlekedés vagy a vízkezelés – írja a Business Insider.

Nem mellékesen pedig a befektetők is egyre vonzóbbnak tartják ezt a területet, és növekvő számban fordítják a tőkét ilyen megoldásokban utazó vállalatokba – mondja a Bank of America Merrill Lynch zöld kötvényekkel foglalkozó részlegének vezetője.

Új divat hódít

A divathullámot jól mutatja, hogy

idén eddig 21,7 milliárd dollárnyi zöld kötvényt bocsátottak ki,

ami 78 százalékos emelkedésnek számít a tavalyi év azonos szakaszában piacra dobott 12,1 milliárdhoz képest. Ez pedig rekord mennyiségnek számít, mi több, az idei volumen már most elérte a teljes 2015-ös 59 százalékát.

Dől a pénz a zöld projektetk finanszírozásához Forrás: AFP/LexVan Lieshout

Noha az eladók jelentős része olyan globális szervezet, mint a Világbank, egyre több pénzügyi intézmény és magáncég is csatlakozik a sztorihoz. Az Apple például 1,5 milliárd dollár értékben bocsátott ki zöld kötvény februárban. Ami viszont meglepőbb lehet, hogy

az autógyártók is ráéreztek a piac vonzerejére,

elsősorban az elektromos autók iránti növekvő keresletnek köszönhetően. A Toyota éppen a hibrid elektromos modelljeinek finanszírozására dobott piacra 1,6 milliárdnyi zöld kötvényt, de a londoni taxikat gyártó Zhejiang Geely is bevont 400 millió dollárt ezzel a módszerrel, ráadásul közel hatszoros túljegyzés mellett.

Kína az élen

Ezzel együtt a kínai vállalatok is igyekeznek bedobni magukat, ahogy a kormány támogatja a zöld kötvényeket mint a környezetbarát kezdeményezések finanszírozási módját. Kína az első negyedévben 7,9 milliárd dollár értékben bocsátott ki ilyen papírokat, amivel az időszak teljes globális állományának közel felét tudhatja maga mögött, ráadásul a Moody’s adataiból kiderül, most először vált Kína a legnagyobb kibocsátóvá.

A Moody’s ráadásul azzal számol, hogy a zöld kötvények volumene idén

eléri az 50 milliárd dollárt is.

A kiugró első negyedéves számok azonban arra utalnak, hogy amennyiben a jelenlegi trend folytatódik, úgy a valós érték még meg is haladhatja a hitelminősítő becslését, és az év végére elérheti a 70 milliárdos új csúcsot.