Hány szuperhős fér még el a nappaliban?

Hány szuperhős fér még el a nappaliban?
Vágólapra másolva!
Mióta Vasember 2008-ban meghódította a világot, ömlenek a szuperhősös filmek a mozikba, évente akár négy-öt alkotás verseng a nézők kegyeiért. A trend pár év után átszivárgott a tévésorozatok világába is, mostanra pedig eljutottunk oda, hogy egy tucatnál is több olyan szériáról tudunk, ami valamilyen formában a szuperhősök körül forog. Kétrészes összeállításunkban ezek között igyekszünk most egy kicsit rendet vágni, első körben a DC képregényei alapján készült szériákra koncentrálva. Ez az első rész.
Vágólapra másolva!

A szuperhősök persze sosem voltak idegenek a tévénézők számára, hiszen a rajzolt történetekből adaptált legnépszerűbb karakterek már több mint hat évtizede jelen vannak a képernyőkön. George Reeves 1952-től nyolc évadon keresztül alakította az Acélembert az Adventures of Superman című fekete-fehér sorozatban, majd bő egy évtizeddel később Adam West főszereplésével készült három évadnyi Batman. Ez a széria ráadásul ötven év alatt igazi klasszikussá érett, és mind a mai napig komoly rajongótáborral rendelkezik.

Az 1966-ban indult Batman ma már hihetetlenül nevetségesnek hat, de éppen ezért lehet kiválóan szórakozni rajta Forrás: ABC

A hőskor és a közelmúlt versenyzői

A szuperhősök javát a világra szabadító Marvel és DC kiadó hiába komoly vetélytársak évtizedek óta, az utóbbi cég évtizedekig jobb pozícióban volt a rajzolt karakterek adaptálását illetően (legyen szó akár sorozatokról, akár mozifilmekről). Már a fent említett két hős is az ő istállójukból került ki, de a 70-es években készült élőszereplős Wonder Woman-sorozat Lynda Carter főszereplésével, 1988-ban négyévadnyi Superboy vette kezdetét, 1990-ben pedig Flash is kapott lehetőséget a bizonyításra.

A legerősebbnek persze a Superman-franchise bizonyult, hiszen 1993-ban a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai hódította meg a közönséget Dean Cain és Teri Hatcher főszereplésével, majd nyolc évvel később kezdetét vette A zöld íjász és a Flash - A Villám előfutárának is tekinthető Smallville, ami a fiatal Clark Kent (Tom Welling) kalandjait dolgozta fel, méghozzá tíz évadon keresztül, rengeteg híres képregénykarakter szerepeltetésével.

Lois és Clark kalandjait már a magyar nézők is élvezhették Forrás: ABC

2002-ben még a DC női hőseire koncentráló Birds of Prey tett egy próbát a szuperhősös tematikával, ám a premiert hiába nézték több mint 7 millióan, a közönség gyorsan elpártolt a New Gotham Cityben játszódó történettől, így – az időközben megszűnt – The WB csatorna 13 rész után el is kaszálta a sorozatot.

Ezen idő alatt a Marvel az egyébként kifejezetten sikeres animációs sorozatain kívül szinte semmit nem tudott felmutatni a tévés piacon, az öt évadot megélt, Bill Bixby és Lou Ferrigno főszereplésével készült The Incredible Hulk-ot (1978) például jó lenne teljesen elfelejteni.

Új hullám

A szuperhősös sorozatok mai áradatát a 2012 őszén debütált A zöld íjász (Arrow) kezdte meg, a hazánkban kevésbé ismert Oliver Queen főszereplésével – igaz, a karakter csak a negyedik évadban kapja meg a címben is szereplő nevet. A zöld íjász villámgyorsan a The CW kábelcsatorna egyik legsikeresebb sorozatává vált, és a pozitív fogadtatásnak köszönhetően két évvel később elindult a Flash – A Villám című testvérsorozat, főszerepben a valódi szuperképességekre szert tevő, villámgyors Barry Allennel. Flash a DC Univerzum egyik legnépszerűbb hőse, így nem csoda, hogy ennek a műsornak a nézettsége még A zöld íjász számait is túlszárnyalta.

A DC szuperhősei villámgyorsan meghódították a kosztümös hősökre éhes közönséget Forrás: The CW

A két sorozat különlegessége, hogy a Marvel-filmekhez hasonlóan egyazon univerzumban, egymással párhuzamosan játszódnak, csak különböző városokban, és az igazságosztó főhősök nemcsak barátok, de rendszeresen fel is tűnnek egymás kalandjaiban.

Ez a recept pedig annyira bejött a sorozatokat műsorára tűző The CW-nek, hogy 2016-ban A zöld íjász-ból és a Flash-ből átemelt mellékszereplőkkel, illetve vadonatúj karakterekkel elindítottak egy harmadik szuperhősös szériát, a Legends of Tomorrow-t, amiben a szereplők az időutazó Rip Hunter irányítása mellett igyekeznek megelőzni az egész világot fenyegető apokalipszist.

A holnap legendái (hősök és rosszfiúk egyaránt) az apokalipszist igyekeznek megakadályozni Forrás: The CW

A csatorna láthatóan bízik a szuperhőseiben, hiszen mindhárom sorozatból berendeltek újabb évadokat, így 2016 őszén A zöld íjász az ötödik, a Flash a harmadik, a Legends of Tomorrow pedig a második szezonjával tér vissza a képernyőkre. És ez még nem minden, hiszen októberben még egy karakterrel bővül a The CW díszes kompániája.

Supergirl hazatalál

Látván A zöld íjász és Flash sikerét, a DC képregényhősök tévés jogait birtokló Warner Bros. Television elhatározta, hogy Superman unokatestvérének, Supergirlnek is készítenek egy sorozatot, ami végül a CBS csatornán kötött ki. Az első epizód premierje 2015 októberében volt, Melissa Benoist-val a főszerepben, és a kedvező fogadtatás után a csatorna meg is rendelt egy húszepizódos teljes évadot a szuperhősnő kalandjaiból.

Superman unokatestvére igazi kemény csaj, mármint szó szerint Forrás: CBS

A sorozat egyik érdekessége, hogy producerként az a Greg Berlanti is részt vett az elkészítésében, aki A zöld íjász és a Flash felett is bábáskodott. Ennek fényében nemem meglepő, hogy a 18. része egy olyan crossover epizód lett, amiben Supergirl a mindig segítőkész Flash segítségével győzedelmeskedik az aktuális gonoszok felett.

Ez a találkozás viszont nem azt jelenti, hogy Supergirl ugyanabban az univerzumban létezik, mint a The CW hősei, legalábbis nem abban az értelemben, mint A zöld íjász és a Flash esetében. Barry Allen ugyanis nem csak szupergyors, de képes utazni az alternatív univerzumok között, így lehetséges, hogy egyszer csak felbukkant a CBS műsorában.

Nem egy univerzumban élnek, mégis tudnak bandázni Forrás: NBC

Ezen a megközelítésen ráadásul az sem változtat, hogy a Supergirl második évadja már nem a CBS-en, hanem A zöld íjász-t és a Flash-t is vetítő The CW-n fog adásba kerülni. A DC hősei ezzel a lépéssel ugyan közös otthonra leltek, de a jelenlegi információnk szerint a Supergirl (aminek a második szezonjában már Superman is fontos szerephez jut) továbbra is párhuzamos univerzumként fog viszonyulni A zöld íjász-t, a Flash-t és a Legends of Tomorrow-t tömörítő Arrowverse-hez.

De mi van Batmannel?

Látván, hogy Superman kalandjait már hányszor adaptálták tévére, az emberben felmerül, vajon Batman miért nem tért vissza a képernyőkre Adam West ikonikus sorozata óta. Bruno Heller szerint a karakter nem működik jól a tévében, viszont az író/producert ez nem akadályozta meg abban, hogy fogja a Sötét Lovag „legendáriumát", és Gotham címmel sorozatot készítsen belőle a Fox csatornára.

Jim Gordon és Harvey Bullock nem is sejtik, hogy egy sorsfordító gyilkossági ügyben nyomoznak Forrás: FOX

Heller szériája Bruce Wayne szüleinek halálakor veszi kezdetét, főszerepben egy kezdő detektívvel, James Gordonnal, aki veterán társával, Harvey Bullockkal azt a megbízást kapja, hogy kerítsék kézre Thomas és Martha Wayne gyilkosát.

A Gotham lényegében egy előzménysorozat a Batman-mítoszhoz, ahol a fiatal Jim Gordon történetén keresztül lehetünk tanúi, ahogy Gotham City azzá a várossá válik, ahová a felnőtt Bruce Wayne érkezik majd vissza igazságot osztani.

A széria különlegessége – amellett, hogy szerepelteti az idővel Batmanné váló ifjú Wayne-t –, hogy számos későbbi „szupergonoszt" (Pingvin, Rébusz, Macskanő, Méregcsók, Kétarc, Madárijesztő stb.) vonultat fel, lényegében új eredettörténetet írva számukra. A sorozat második évadja májusban ért véget Amerikában, a harmadik szezon pedig idén szeptemberben érkezik a képernyőkre.

A Batman név még nem mond nekik semmit. Most még. Forrás: FOX

A Gotham viszont hiába alapul a DC képregények karakterein, semmilyen módon nem kapcsolódik A zöld íjász-hoz vagy a Flash-hez, még annyira sem, mint a Supergirl, viszont az egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy Bruce Wayne/Batman ottani megfelelője valamikor felbukkan a The CW sorozataiban, hiszen a Flash-ben már volt konkrét utalás a Wayne Enterprises létezésére.

Ha pedig már előzménysorozatokról van szó, akkor ne feledkezzünk meg a legújabb Supermanhez köthető szériáról sem! A Syfy csatorna idén májusban rendelt be egy pilot epizódot a Krypton-ból, ami Superman szülőbolygójára helyezi a cselekményt, főszerepben az Acélember nagyapjával, aki azért küzd, hogy helyreállítsa a családja hírnevét, miután az egész famíliát nyilvánosan szégyenbe hozták.

Érdekes koncepció, de az ilyesmit olvasva az emberben mégiscsak felmerül, hogy ha már Superman, akkor miért nem magával a köpenyes hőssel készítenek sorozatot...?

Superman nagypapájának története. Minket azért még nem győztek meg... Forrás: SyFy

Folytatása következik...

Összeállításunk első részében már felsoroltunk hat futó/készülő sorozatot, ez azonban még csak alig fele a teljes listánknak. A folytatásban a Marvel szériái kerülnek majd terítékre, továbbá olyan tervek, amelyekről egyelőre el sem tudjuk képzelni, hogy miképp fognak működni a tévéképernyőn.