Ortodox egyházzenei koncert a Bazilikában

Szent Efrém Férfikar
Abeer Nehme
Vágólapra másolva!
A Szent Efrém Férfikar hangversenysorozata mára már Budapest egyik legkedveltebb egyházzenei rendezvénye. Idén a férfikar mellett Abeer Nehme libanoni énekesnő és Szokolay Dongó Balázs is fellépnek a Szent István Bazilikában június 19-én. 
Vágólapra másolva!

Az ortodox Pünkösd alkalmából 2016. június 19-én, vasárnap 20 órakor a Szent Efrém Férfikar a világhírű libanoni énekesnővel, Abeer Nehmével ad koncertet a Szent István Bazilikában. Az Orientale lumen – Kelet világossága sorozat utolsó eseményén egyházi művek és népdalok egyaránt felcsendülnek majd. A libanoni énekesnő mellett fellép Szokolay Dongó Balázs is.

Orientale lumen – Kelet világossága egyébként Szent II. János Pál enciklikájának címe, amelyet a Szent Efrém Férfikar kölcsön vett és így nevezte el a budapesti Szent István Bazilikában 2011-ben elindított hangversenysorozatát.

Szent Efrém Férfikar alapítója, Bubnó Tamás és Abeer Nehme énekesnő Forrás: Szent Efrém Férfikar

Abeer Nehme a fiatal közel-keleti énekes generáció egyik legkiemelkedőbb tagja. A 35 éves énekesnő sokoldalú énekesi pályája mellett zeneszerző, zenetudósként is kutat, sőt, dokumentumfilm-sorozatot is forgatott a világ számos részén Indiától Afrikán át Magyarországig, ahol egyébként 2014-ben járt először - akkor is a Szent Efrém Férfikar vendégeként.

A Szent Efrém Férfikar még 2002-ben alakult meg, és az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Az együttes névadójáról, a 4. században élő Szír Szent Efrémről feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A Szent Efrém Férfikar fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése. A bizánci zene mellett nagy hangsúlyt helyeznek az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány ápolására.

Június 19-én ősi keresztény zenéket – arámi, grúz, kopt, örmény, szláv, szír, bizánci, krétai imák szövegeire – játszanak majd, de hallhatók lesznek magyar és szárd altatódalok is. Szokolay Dongó Balázs is csatlakozik a hangversenyhez fúvóshangszereivel.