Ryan Gosling valami fantasztikusat művel Budapesten

Ryan Gosling
Vágólapra másolva!
Jövő héten kezdődik a Szárnyas fejvadász 2 forgatása, Ryan Gosling már két héttel ezelőtt megérkezett Budapestre, Harrison Ford is hamarosan befut. A filmmel kapcsolatos várakozásaink az egeket verdesik, el is áruljuk, miért várunk csodát a sci-fi zsáner egyik legnagyobb klasszikusának második részétől. Megértjük, ha sokan aggódnak, lassan minden hónapra jut már egy felesleges folytatás, a Szárnyas fejvadász 2 forgatásán azonban a kamera mindkét oldalán rendkívüli tehetségek gyűltek össze.
Vágólapra másolva!

Tavaly novemberben rengeteg magyar filmbolondot tölthetett el boldogsággal a hír, hogy a Szárnyas fejvadász 2-t nagyrészt Budapesten forgatják. Már maga a tény, hogy kilométerekre tőlünk fog készülni minden idők egyik legjobb sci-fijének a folytatása, libabőrös érzést okoz. Ezenfelül azt se felejtsük el, hogy Harrison Ford és Ryan Gosling nálunk tölti a nyarat, illetve még valószínűbbnek tűnik, hogy az első rész után a másodikban is lesz magyar káromkodás.

Ridley Scott bejelentése rendkívül pozitív visszacsatolás lehetett a magyar filmiparnak, hiszen ezzel tulajdonképpen azt ismerte el a Mentőexpedíció-t nálunk forgató angol mester, hogy meg volt elégedve az etyeki Korda stúdióval és a hazai szakembergárdával. Most már visszafordíthatatlanul rálépett a megvalósulás útjára a filmterv, a jövő héten kezdődik a forgatás, érdemes tudni azonban, hogy Scott bejelentését sokévnyi huzavona előzte meg.

Ridley Scott a Mentőexpedíció című film budapesti forgatásán Forrás: Giles Keyte/TM & © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved. Not for sale or duplication./Photo Credit: Giles Keyte

Már 1999-ben körbejárta egy Szárnyas fejvadász-folytatás forgatókönyve Hollywoodot, de jogi problémák miatt az nem valósulhatott meg. Az évek során számos alkalommal dobta be valaki egy második rész lehetőségét, az ambiciózus bejelentések után azonban mindannyiszor elhalt a projekt. 2011-től annyi változott, hogy sikerült Ridley Scottot megnyerni rendezőnek, de utána megint évekig nem történt érdemi előrelépés.

Jobban járhatunk vele, mint Ridley Scott-tal

Komoly fordulópontot jelentett a film előkészületeiben, amikor Ridley Scott meggondolta magát, és a rendezői feladatokat átadva már csak producerként és íróként segítette tovább a projektet. Mindez a csalódást keltő Prometheus után és a remekül sikerült Mentőexpedíció debütálása előtt történt, így gyakori vélemény volt, hogy ez a váltás javára válhat a Szárnyas fejvadász 2-nek. Annál is inkább, mert a nyilatkozatai és az addigi filmjei alapján a kanadai Denis Villeneuve ideális választásnak tűnt a feladatra.

Denis Villeneuve a Sicario – A bérgyilkos című film forgatásán Forrás: Freeman Film

„Életem legkockázatosabb döntése volt, de együtt fogok tudni élni ezzel” – mondta Villeneuve, aki az eredeti film csodálójaként tisztában van azzal, hogy „minden egyes rajongó egy baseballütővel a kezében lép majd be a moziterembe”. Nagyon sokáig vacillált azon, hogy hozzá merjen-e nyúlni egy ekkora klasszikushoz, de végül igent mondott a felkérésre, többek közt azért, mert szerinte a művészetnek elengedhetetlen része a kockázatvállalás.

Ilyen esetben minden rendező elmondja, hogy mekkora rajongója volt az eredetinek. Villeneuve is elmesélte, hogy az egyik kedvenc filmje a Szárnyas fejvadász, amely kamaszként óriási hatást gyakorolt rá, és minden jelenetét kívülről tudja. Persze, nem mondhat mást, de mintha az ő szavai a szokásosnál őszintébbek, átgondoltabbak és szívből jövőbbek lennének.

Nyilatkozni könnyű, jó filmet rendezni nehezebb

Villeneuve 2010-es Felperzselt föld című thrillerjét a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában jelölték Oscarra, és ahogy későbbi műveire, erre is igaz, hogy hihetetlenül erős atmoszférát képes teremteni. Mintha a film kezdetekor egy láthatatlan kéz megfogná az ember torkát, és a végéig el sem engedné. Mintha még a lélegzésünk tempóját is ő szabná meg.

Jake Gyllenhaal és Hugh Jackman a Fogságban című filmben Forrás: Pro Video Film & Distribution Kft.

Ugyan a Felperzselt föld-et is bemutatták a hazai mozik, de a fentebb taglalt torokszorító érzést a Jake Gyllenhaal és Hugh Jackman Fogságban című emberrablós krimije közben élhették át nagyobb számban a magyar nézők. Az Ellenség című, David Lynchet megidéző agyrúgása csak az ínyencekhez jutott el, amit karrierjének eddigi csúcsdarabja, a nyugodtan zseniálisnak nevezhető Sicario – A bérgyilkos követett.

Sicario – A bérgyilkos Forrás: Freeman Film

Biztos vannak olyanok, akik elismerik Villeneuve kivételes tehetségét, de aggódnak, mivel még sosem rendezett színtiszta sci-fit. Hamarosan ők is tisztábban fognak látni, mivel novemberben mutatják be a rendező legújabb, Arrival című filmjét, amelyben a nyelvészt megformáló Amy Adams próbálja majd kiismerni a Földre leszálló idegenek szándékait.

Annyi biztos, hogy gyönyörű lesz

A film rendezője és operatőre összeszokott párost fog alkotni a Szárnyas fejvadász 2 budapesti forgatásán. A tizenhárom Oscarra jelölt Roger Deakins eddig kétszer dolgozott együtt Villeneuve-vel, először a Fogságban-t fényképezte, majd a Sicario pokolba való alászállással felérő képeiért is ő felelt. Hatalmas része volt abban, az előbb említett két film borzongató élménnyé váljon.

Denis Villeneuve és Roger Deakins a Fogságban című film forgatásán Forrás: Pro Video Film & Distribution Kft.

Nem lesz egyszerű a Szárnyas fejvadász film noirokba illő kompozícióival versenyre kelni, de Deakins eddigi munkáinak ismeretében meg fogja oldani a feladatot. Elég csak végigfutni azon filmek listáját, amelyekért Oscarra jelölték. A Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford című westernben a képek és a zene olyan mágikus egységet alkotnak, hogy azt tulajdonképpen a végtelenségig el lehetne nézni, a Skyfall-ban pedig a ködös, latyakos Skót-felföldet sikerült úgy fotóznia, hogy az egyben James Bond megtépázott lelkének is a tükörképe legyen.

Daniel Craig a Skyfall című filmben Forrás: Fórum Hungary

Deakins amúgy már május vége óta Magyarországon tartózkodik, és a forgatás előkészítése közben arra is időt szakított, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező és operatőr szakos diákjainak tartson szupertitkos fejtágítót. Az angol szakember nagyon barátságos és készséges volt a találkozón részt vevők szerint, másfél órán át válaszolt a kérdésekre.

Hét lakat alatt őrzik a sztorit

Már itt van a nyakunkon a forgatás kezdete, de a történetről alig lehet valamit tudni. Évek óta ugyanaz a két információmorzsa kering a sajtóban, miszerint az egyelőre cím nélküli második rész több évtizeddel az első után játszódik, illetve hogy a Rick Deckardot alakító Harrison Ford a film utolsó harmadában tűnik majd fel.

Harrison Ford a Szárnyas fejvadász című filmben Forrás: Pro Video

Amikor a karakteréről kérdezték, Ryan Gosling azzal a poénnal kerülte meg a válaszadást, hogy van benne egy chip, amely felrobbanna, ha beszélne a filmről. Villeneuve-ből annyit lehetett kiszedni, hogy ez egy „autonóm” folytatás lesz, vagyis önállóan is meg fogja állni a helyét, „és nagyrészt független lesz a másik filmtől”.

További érdemi információkra még egy ideig hiába fogunk várni. Villeneuve maga hűtötte le a kedélyeket, hogy fontosnak tartja a meglepetés erejét, és nagyon unalmas interjúalany lesz a közeljövőben.

– mondta, és ezzel az állításával nehéz vitatkozni.

Egy embernek járt el a szája

A legbőbeszédűbb még Ridley Scott volt, aki egy közönségtalálkozón részletesen ismertette a sci-fi nyitójelenetét, amely már a Szárnyas fejvadász forgatókönyvében is szerepelt, csak végül nem forgatták le.

Ridley Scott és Harrison Ford a Szárnyas fejvadász forgatásán Forrás: Pro Video

Wyomingban járunk egy nagy pusztaság közepén. Egy repülő kocsi száll le a farm mellett, felkavarva a port. Rick Deckard száll ki a kocsiból, majd besétál az épületbe, beleszagol a levegőbe, végül leül, és várakozik. A farm lakója észreveszi a látogatót, leereszkedik a farmépületnél négyszer nagyobb aratógép létráján, majd fellép a verandára. Olyan hatalmas a termete, hogy a lépteitől az egész épület recseg. Minimum 150 kilót nyomhat.

Scott ennél a pontnál abbahagyta a mesélést: „A folytatáshoz már meg kell néznetek a filmet.”

A két álomférfit sokra hivatott hölgykoszorú veszi körbe

Visszacsábították az első rész sztárját, megnyerték a szerepeit rendkívül jó érzékkel válogató Ryan Goslingot, és ennek tetejébe még több kontinensre kiterjedő keresést indítottak feltörekvő, tehetséges színésznők iránt. Ha ez egy előzmény nélküli produkció lenne, és csak a szereplőgárdáját ismernénk, még akkor is azt gondolnánk, hogy ebből egy kivételesen jó film is kisülhet. Nézzük egyenként a színészeket!

Ryan Gosling

Az új férfi főszereplő nem csupán korunk egyik legszívdöglesztőbb pasija, hanem még a legizgalmasabb élő férfiszínészek között is ott van a helye. Egy olyan világsztárról beszélünk, aki eddig távol tartotta magát a hollywoodi szuperprodukciók üres csillogásától. Inkább eltűnt két évre, és leforgatott egy lila művészfilmet, majd rajongói levelet írt Nemes Jeles Lászlónak a Saul fiá-ról.

Ryan Gosling a Drive című filmben Forrás: Fórum Hungary

Mi tetszett meg neki akkor a Szárnyas fejvadász 2-ben? Reményeink szerint az, hogy az első részt követve a látvány ezúttal is intelligenciával fog párosulni. A színész ráadásul még szerelemmel és cukisággal is elárasztotta Budapestet, a nyári forgatásra elkísérte őt Eva Mendes, a két közös gyermekük és a család kutyája, George.

Harrison Ford

Han Solo meghalt, Indiana Jones nem fog meghalni (legalábbis az ötödik részben biztos nem), az ismert karakterei közül most a replikánsokra vadászó, viharvert Rick Deckard sorsa izgathatja a legjobban a világot. Megbékélt vajon azzal, hogy ő valójában nem is ember?

Harrison Ford a Szárnyas fejvadász című filmben Forrás: Pro Video

Nagy talányok ezek, de Harrison Ford nem az az elmélkedős típus, ő inkább repülővel akar majd elszáguldani a budapesti hidak felett, illetve Nemes Jeles Lászlóval ülhet majd össze, akinek negyedórát áradozott a Saul fiá-ról.

Ana de Armas

A kubai származású 28 éves színésznő Keanu Reevest már keményen megleckéztette a Kopp-Kopp című thrillerben, most pedig Goslingot szédítheti el. A leszerződtetett színésznők közül tőle várjuk a legtöbb bajkeverést és vadságot.

Ana de Armas a Kopp-kopp című filmben Forrás: ADS Service

Sylvia Hoeks

Róla tudjuk leginkább elképzelni, hogy Sean Young örökébe lép. Az eddigi szerepei alapján remekül illene Sylvia Hoekshöz, ha egy érzelmeket csak ritkán mutató, megközelíthetetlen szépséget játszana el. Hazájában már megnyerte a holland Oscarnak nevezett Arany Borjút, itt az ideje, hogy honfitársa, többek között a Szárnyas fejvadász-ból ismert Rutger Hauer nyomdokain haladva ő is bevegye Hollywoodot.

Sylvia Hoeks Forrás: Alliance

Carla Juri

Leképezve a Szárnyas fejvadász világának bábeli zűrzavarát, a legkülönbözőbb helyekről válogatták össze a folytatás színészeit. A borzas hajú, vagány Carla Juri Svájcban született, és nem fog neki problémát jelenteni, ha extrém dolgokat kell majd bevállalnia a forgatáson. Iskolás évei alatt versenyszerűen jégkorongozott, a Nedves tájak című pajzán felnövéstörténetben pedig hajmeresztően bizarr módjait választotta a kamaszkori lázadásnak.

Carla Juri a Nedves tájak című filmben Forrás: Cirko Film

Mackenzie Davis

A kanadai színésznő a forgatás szüneteiben is nélkülözhetetlen tagja lesz a szereplőgárdának. Ő márt járt ugyanis Budapesten, így majd remek tanácsokat adhat, mit érdemes megnézni, melyik szórakozóhelyet nem szabad kihagyni. A nálunk forgatott Mentőexpedíció volt az első szuperprodukciója, amelyben egy leleményes NASA-alkalmazottat formált meg.

Mackenzie Davis Forrás: Alliance

Robin Wright

Ilyen sok feltörekvő, fiatal színésznő mellé elkél egy tapasztalt, a nagyszabású forgatások légkörét már jól ismerő kolléga is. Robin Wright szerepéről sem lehet tudni semmi biztosat, de a legismertebb karakteréből, a Kártyavár dörzsölt elnökfeleségéből kiindulva egy intrikus, határozott és vezető beosztású személyként képzeljük el a sci-fiben.

Robin Wright a Kártyavár című tévésorozatban Forrás: Netfilx

Barkhad Abdi

A szomáliai színész életéről akár filmet is lehetne forgatni: gyerekként a háború sújtotta Mogadishuban az ágyban fekve azt találgatták a testvérével, hogy milyen fegyverek szólnak odakint. Sok évvel később limuzinsofőrként dolgozott Minneapolisban, amikor mindenféle színészi tapasztalat nélkül elment a Phillips kapitány meghallgatására. Ösztönös tehetsége Tom Hanks mellett sem halványult el, még Oscarra is jelölték a kalózkapitány megformálásáért.

Barkhad Abdi a Phillips kapitány című filmben Forrás: InterCom

Saját bevallása szerint behatároltak a lehetőségei Hollywoodban: nincs elég munkája színészként, egy étteremben is tulajdonos, hogy meg tudjon élni. Most ismét bizonyíthatja, hogy nagy veszteség lenne a filmvilágnak, ha nem alkalmaznák színészként.

Dave Bautista

Ez csak egy tipp, és semmi több, de a galaxis egyik őrzője, akit a Spectre verőembereként is ismernek, tökéletes lenne a Ridley Scott által felvázolt nyitójelenet óriásának a megszemélyesítéséhez. Ha közelharcba torkollik a találkozás, ide-oda dobálhatná Ryan Goslingot, és széttörhetné vele a farmépület bútorzatát.

Dave Bautista a SPECTRE című filmben Forrás: Fórum Hungary

Ez a folytatás más lesz, mint a többi

Ha ilyen hosszú idő elteltével csinálnak folytatást egy megkerülhetetlen klasszikushoz, az ember nem sok jót remélhet. Én mégis azt hiszem, hogy a Szárnyas fejvadász 2 más lesz, mint a többi, utólag feleslegesnek titulált, semmi újat nem mutató következő rész. A kamera mindkét oldalán kivételes tehetségek gyűltek össze, és többen is vannak közöttük olyanok, akik eddig távol tartották magukat a szuperprodukcióktól.

Goslingon kívül igaz ez Villeneuve-re is, aki saját elmondása szerint már sok hasonló felkérést visszautasított. Rendkívüli dolgoknak kell lenniük abban a forgatókönyvben, hogy sikerült vele Goslingot és a rendezőt is kirángatni a komfortzónájából. Illetve rendkívüli képek jelenhettek meg a rendező fejében, hogy azokon felbuzdulva igent mert mondani.

Harrison Ford a Szárnyas fejvadász című filmben Forrás: Pro Video

Az pedig már csak hab lenne a tortán, ha a Mentőexpedíció mintájára ebben a sci-fiben is szerepelne pár magyar színész, illetve a Korda stúdióból kimozdulva most is feltűnne pár budapesti épület – csak ezúttal az eső áztatná őket, és neonfényes kínai feliratok villognának rajtuk.

Az összes cikkünk a Szárnyas fejvadász 2-rőlhttp://cimkezes.origo.hu/cimkek/szarnyas-fejvadasz-2/index.html?tag=Sz%E1rnyas+fejvad%E1sz+2