Egyék meg az angolok, amit főztek! Tényleg?

angol konyha
Vágólapra másolva!
Vannak olyan nemzetek, akiknek nem kell magyarázkodni a konyhájukat illetően: az olaszok, spanyolok, franciák valószínűleg elképzelni sem tudják azt az ekézést, ami az angol konyhát éri. Pedig az angol gasztronómia egy létező dolog, és nem csak az előre csomagolt kajákból áll.
Vágólapra másolva!

Az angolok ízlése amúgy nagyon is közel áll a magyar szájízhez: van benne bőven belsőség, szeretik a zsírt, a véres hurkát, a jóféle koncokat, ami rettentő izgalmas terep. Egy korábbi cikkünkben összegyűjtöttük a legjobb angol pitéket, amelyeket egy esősebb napra ajánlunk, mert nem kímélnek. Most viszont összeszedtük azokat az angol recepteket, amelyek a nyári hőmérséklet és a focimeccsek között is kényelmesen elkészíthetők.

A legismertebb angol egy indiai

A fish and chips-et vagy a Yorkshire-puddingot nem nagyon kell bemutatni senkinek, majdhogynem egyenlőek az angol konyhával, azt viszont

sokan meglepve konstatálják, hogy a gyarmatbirodalomnak hála, az egyik legnépszerűbb nemzeti ételük a csirke tikka masala.

A csirke tikka masala jól mutatja, mire van szükségük a briteknek: hús mártással (’gravy’-vel). A tikka egy joghurtban pácolt, fűszeres hús, amelyhez már az angolok csapták hozzá a masala (fűszeres) mártást. 2001-ben, az akkori brit külügyminiszter, Robin Cook nemzeti étellé nyilvánította, és továbbra is ez a legnépszerűbb brit étel.

Fűszeres, krémes, szaftos csirke tikka masala Forrás: Nábelek Zsófia

A recept elég hosszú, de

csak elsőre tűnik macerásnak:

a hús akár 8 órán át pácolódhat, a sütés és a mártás elkészítése pedig nem tart tovább fél óránál. Hosszú szemű basmati rizzsel vagy indiai lepénnyel, naannal fogyasztják.

Csirke tikka masala

Alapanyagok:

  • 4 csirkecomb kicsontozva, bőr nélkül
  • 2 evőkanál őrölt rómaikömény
  • 2 evőkanál füstölt pirospaprika
  • 2 evőkanál őrölt koriander
  • 2 teáskanál kurkuma
  • fél teáskanál Cayenne-bors
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál reszelt gyömbér
  • 200 g joghurt
  • 3 citrom leve
  • 4 evőkanál tisztított vaj
  • 2 hámozott paradicsom
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 150 g tejszín
  • 1 csokor koriander

A rómaiköményt, paprikát, koriandert, kurkumát és a Cayenne-borsot összekeverem, 2 teáskanálnyit félreteszek belőle. A nagyobb részt egy keverőtálba teszem a sóval, 2 evőkanál reszelt gyömbérrel, 3 zúzott fokhagymagerezddel, a joghurttal és a citromlé felével. Beleforgatom a húst, és lefedve minimum 4 órán át pácolom a hűtőben.

A tisztított vajon aranybarnára sütöm az apróra vágott hagymát, a maradék három feldarabolt fokhagymát, a maradék gyömbért. Hozzáadom a feldarabolt hámozott paradicsomot, forralom 5 percig,

végül belekeverem a tejszínt, a maradék citromlevet és a koriander felét.

Félreteszem, amíg megsütöm a húst.

A pácolt csirkecombokról lekapargatom, letörölgetem a felesleges fűszeres joghurtot. Egy serpenyőben 2 evőkanál olajat hevítek, a húsokat mindkét oldalukon 7-8 percig sütöm. Ezután falatnyi darabokra vágom, hozzáadom a mártáshoz, további 8 percig főzöm, végül megszórom a maradék aprított korianderrel. Forrón tálalom, rizzsel vagy naannal.

Most akkor varangy vagy béka?

A Toad in the Hole (varangy a lyukban, ennél még a vakondtúrás név is jobb) alapjaiban ötvözi az angol konyha alapjait: kolbász Yorkshire-pudding-masszában sütve, amihez hagyományosan hagymamártást, esetleg zöldborsópürét adnak.

Finom sült kolbász Yorkshire-puddingban Forrás: Nábelek Zsófia

A neve onnan ered, hogy a puddingban sült kolbászkák olyanok, mint az odújából kinéző béka vagy varangy. Hát, ezzel inkább nem vitatkoznánk.

Toad in the Hole

Alapanyagok:

  • 5 sütni való sertéskolbász
  • 300 g tej
  • 120 g liszt
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál friss kakukkfű
  • 1 teáskanál Worcestershire-szósz
  • 2 evőkanál olaj

Előmelegítem a sütőt 250 fokra. Egy magas falú sütőtálba teszem az olajat, és a sütőbe teszem.

Elkészítem a masszát: a lisztet és a sót egy tálba öntöm, a közepébe egy kis mélyedést nyomok.

Beleütöm a három tojást, hozzáadom a Worcestershire-szószt és habverővel csomómentesre keverem.

Ezután hozzáadom a tejet, és félreteszem.

A kolbászokat egy serpenyőben kevés olajon enyhén megpirítom. Kiveszem a sütőből a forró edényt (nagyon, nagyon óvatosan!), szép sorban belefektetem a kolbászokat. A tésztát ráöntöm, még mindig óvatosan, majd megszórom a tetejét kakukkfűvel. 25 perc alatt készre sütöm, addig nem szabad a sütőt nyitogatni, mert a tészta könnyen összeesik!

Az édességet nem kell túlbonyolítani

Az angol konyhára jellemző, hogy egy-egy fogáson viszonylag sokat kell dolgozni. Na nem úgy, mint egy nyolc összetevős francia recepten, de a piték időigényesek, a húshoz külön készül a mártás (nem véletlenül veszik boltban), és hozzá még jönnek a pürék, köretek.

Ez a munkaigényesség nem jellemző az angol desszertekre: legismertebb a trifle, amit bármilyen gyümölccsel lehet variálni, ott vannak a piték, amelyeket tea mellé kínálnak, és persze a scone-ok, a kis, tömör édes pogácsák, amelyeket tejszínhabbal és friss gyümölccsel töltenek meg.

Barackos-málnás crumble rozmaringgal. Ropogós, szaftos, igényli, kívánja a vaníliafagyit Forrás: Nábelek Zsófia

Faék egyszerűségű a crumble, vagyis a morzsasüti, amit

szezon szerint lehet ízesíteni gyümölcsökkel, az elkészítés pedig maximum fél órát vesz igénybe.

A süti alapja, a crumble-tészta fagyasztható, ezért érdemes kis adagokban előkészülni, hogy csak össze kelljen dobni az édességet.

Barackos-málnás crumble rozmaringgal

Alapanyagok:

  • 4 laposbarack
  • 20 dkg málna
  • 1 adag crumble-tészta (most egy kis zabpehellyel kiegészítve)
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 csipet só
  • 1 szál rozmaring levelei

A barackot feldarabolom, összekeverem a málnával, a cukorral, a sóval és a durvára vágott rozmaringgal. 5 percet állni hagyom.

Egy tűzálló tálba öntöm, rámorzsolom a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöm. Kívánja a tejszínhabot vagy a vaníliafagyit, ne sajnálják mellőle.

Egy decens Eton mess Forrás: Nábelek Zsófia

Az Eton mess hasonlít a trifle-re, a meringue-et (habcsók) összekeverik tejszínhabbal és gyümölccsel, aztán egy nagy tálból lehet enni.

A rendezettebb, réteges verziója következik,

de meg kell jegyeznünk, hogy az összekevert az igazi.

Epres Eton mess

Alapanyagok:

  • 2 tojásfehérje
  • 50 g cukor
  • 50 g porcukor
  • 250 g tejszín
  • 250 g eper

A tojásfehérjéből és a cukorból félkemény habot verek, majd fokozatosan hozzáadom a porcukrot is. Egy papírral bélelt tepsire halmozom, de nem kell nagyon precíznek lenni, később úgyis összetöröm. 120 fokra előmelegített sütőben 50–60 perc alatt kiszárítom.

Ezután az epret falatnyi darabokra vágom, a tejszínt pedig habbá verem. Ha úgy van, mehet hozzá 1 vaníliarúd kikapart magja vagy 1 teáskanálnyi vaníliakivonat – mármint az igazi, nem valami aroma.

A meringue-et összetöröm, és egy pohárba rétegezem a többi hozzávalóval: egy réteg meringue, egy réteg eper, egy réteg hab. Azonnal tálalom – kezdődhet az angolos étkezés.