Vágólapra másolva!
Itt az év átigazolási szenzációja: az Oklahoma City Thundert elhagyja legnagyobb sztárja, és az előző idény bajnokához szerződik.

A focipályákról vártuk, ehelyett az NBA-ből kaptuk meg a nyár átigazolási szenzációját: Kevin Durant kilenc idény után elhagyja az Oklahoma City Thundert (amit az első évében még Seattle SuperSonics néven ismertek), és a gárda legnagyobb nyugati riválisánál, a Golden State Warriorsnál folytatja pályafutását.

Nagyon sok pénz

A hírről maga Durant számolt be a The Players' Tribune nevű oldalon.

Az ESPN értesülései szerint a 27 éves erőcsatár két évre szóló, 54,3 millió dolláros szerződést írt alá az oaklandi csapattal, amelyik tavaly megnyerte a bajnokságot, idén pedig azt követően bukta el a döntőt a LeBron James vezette Cleveland Cavaliersszel szemben, hogy az alapszakaszban 73-9-es mutatót produkálva egy győzelemmel megjavította a Michael Jordan-féle Chicago Bulls megdönthetetlennek vélt rekordját.

- vallott a döntés nehézségeiről Durant. - A legfontosabb indok, amiért a váltás mellett döntöttem, hogy tovább tudjak fejlődni, mint kosárlabdázó."

Búcsú a Thundertől Forrás: AFP/2016 Getty Images/Ezra Shaw

A váltás indokaként emellett azt is megemlítette, hogy úgy érezte, eljött az ideje, hogy emberileg is előre szintet lépjen, és "hosszú idő után kimozduljon a komfortzónájából".

Ebből még baj lesz

A 206 centi magas, 109 kilós játékos vitán felül az NBA egyik legjobb spílere. 2014-ben az alapszakasz legértékesebb játékosának (MVP) választották, négyszeres pontrekorder (2010-2012 és 2014), hétszeres All-Star-válogatott, olimpia és világbajnok az amerikai válogatottal.

Durant klubváltása érdekes helyzetet teremt a Warriors öltözőjében. Új szerződésével ugyanis messze ő lesz a csapat legjobban fizetett játékosa, míg a zsinórban kétszeres MVP,

Stephen Curry csak negyedik a fizetési listán 12,1 milliós éves juttatással

- Klay Thompson és Draymond Green mögött. Ami legalábbis furcsa, a jövőre nézve pedig annyi biztos, hogy Curry a következő idény befejeztével szabadügynök lesz - azaz oda megy, ahová csak akar.

Stephen Curry és Kevin Durant aligha gondolták, még májusban, hogy két hónappal később csapattársak lesznek - de lehet, hogy nem sokáig Forrás: AFP/2016 Getty Images/Ezra Shaw

Durant megszerzése után már biztos, hogy a Warriors nem fog tovább küzdeni Harrison Barnes megszerzéséért, akinek négy évre szóló 95 millió dolláros ajánlatot tett a Dallas Mavericks. A center Andrew Bogut sem sokáig lesz már sokáig a Warriors keretében, nem sokkal Durant bejelentése előtt minden, a kaliforniai csapatra utaló jelzést levett a Twitter-oldaláról.

Ez már csak szellő, nem vihar

Durant távozása hatalmas érvágás a Thunder számára, hiszen legjobb játékosát veszíti el, és nagy kérdés, hogy képes lesz-e úgy pótolni, amivel maradásra bírhatja másik ászát, az irányító Russel Westbrookot.

Gyors, robbanékony és rengeteg pontot termel Forrás: AFP/2016 Getty Images/Ezra Shaw

És azért is fájhat a váltás Oklahomában, mert

a Durant-Westbrook tengely köré felépített Thunder az elmúlt években a bajnoki cím egyik állandó esélyese volt.

Olyannyira, hogy 2012-ben döntőt játszhatott, de 4-1-re kikapott a Miami Heattől, 2014-ben és 2016-ban pedig a konferenciadöntő jelentette számukra a végállomást - idén éppen a Warriorstól kaptak ki azt követően, hogy már 3-1-re is vezettek a párharcban.

Kevin Durant új szerződése július 7-én lép életbe, amikor lejár az NBA átigazolási moratóriuma.