Nyolcan képviselik Koszovót az ország első olimpiáján

Baku 2015 Opening Ceremony Baku Azerbaijan Baku 2015 European Games 1st European Games Baku 2015 European Games CEREMONY Attending SPORT Heydar Aliyev Arena OPENING CEREMONY Performance NATIONAL FLAG Flags SQUARE FORMAT
BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 12: Kosovo's team enters the Heydar Aliyev Arena during the Opening Ceremony of Baku 2015 First European Games on June 12, 2015 in Azerbaijan’s capital Baku. Oktay Cilesiz / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A 2008-ban függetlenné váló ország először szerepelhet olimpián, miután a NOB 2014-ben felvette tagjai közé. A nyolc sportoló öt sportágban indul, és két cselgáncsozótól is érmet várnak.
Vágólapra másolva!

A keddi csapatbemutatón elhangzott, hogy két úszó, két cselgáncsozó, két atléta, egy sportlövő és egy kerékpáros versenyez majd koszovói színekben Brazíliában.

"Első alkalommal érezzük, hogy egyenlők vagyunk az összes többi sportolóval" - jelentette ki Besim Hasani, az ország olimpiai bizottságának vezetője. Hangsúlyozta: érmeket várnak a küldöttségtől, elsősorban Majlinda Kelmenditől, aki a cselgáncsozók olimpiai rangsorának első helyén áll a női 52 kilogrammos súlycsoportban.

Majlinda Kelmendi (középen) és Nora Gjakova (balra) is éremesélyesként utazik Rióba Forrás: AFP/Armend Nimani

Hasani szerint az 57 kilósok között induló Nora Gjakova is éremesélyesként utazik Rióba.
"Megtiszteltetés, hogy részt vehetek Koszovó első olimpiai szereplésében. Jól felkészültem, hogy a lehető legjobbat hozzam ki magamból" - fogalmazott az úszó Rita Zeqiri.

Koszovó 2008-ban szakadt el Szerbiától, de több ország a mai napig nem ismeri el önálló államként. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2014 decemberében vette fel tagjai közé.