Gyülekeznek a felhők a feltörekvők fölött

kína tőzsde hangulat
A concerned Chinese investor looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Haikou city, south China's Hainan province, 4 December 2015. China stocks fell nearly 2 per cent on Friday (4 December 2015), breaking a four-day winning streak, dragged down by weakness in global markets, but the main indexes were still up for the week. The CSI300 index of the largest listed companies in Shanghai and Shenzhen fell 1.9 per cent to 3,677.59, while the Shanghai Composite Index lost 1.7 per cent to 3,524.99 points.
Vágólapra másolva!
Noha a feltörekvő piacok relatíve stabilan vészelték át az elmúlt időszakok gazdasági és piaci bizonytalanságait, egy friss jelentés szerint van mitől félniük a hosszú távra befektetőknek.
Vágólapra másolva!

A nehézkes tavalyi év után a feltörekvő piacok idén ismét a befektetők kedvenc területévé váltak. A július 15-én véget ért héten a feltörekvők 2013 óta nem látott portfólió tőkebeáramlást könyvelhettek el – derül ki az Institute of International Finance adataiból. Eközben az olyan pénzügyi intézmények, mint a BlackRock vagy a Bank of America Merrill Lynch kitartóan a régió növekedésére számítanak, kiemelve a magas hozamokat és a támogató jegybanki politikákat – írja a CNBC.

Mindazonáltal ez az optimizmus talán már nem tart sokáig. A Moody's ugyanis csütörtökön figyelmeztetett, számos feltörekvő piacon

az adósságállomány nagyobb ütemben nő, mint a GDP,

ami érzékelhetően megnöveli a külső sokkok kockázatait.

Szárnyaló adósságok

A vészjelzés kiadását támasztja alá, hogy a feltörekvő, és az azoknál kevésbé fejlett, úgynevezett „határpiacok" teljes külső adósságállománya (vagyis a külföldiek felé fennálló tartozás) jelentősen megemelkedett az elmúlt években. Míg 2005-ben 3 ezer milliárd dollár volt a teljes adósság, 2015-ben már ennek majdnem háromszorosa, 8,2 ezer milliárd.

Bajba kerülhetnek a feltörekvő piacok Forrás: Jason Li/EyePress

Mindezért pedig a hitelminősítő elsősorban

a magánkézben lévő adósságokat hibáztatja.

A magánszektor külső adóssága ugyanis 2005 óta évente 14,3 százalékkal emelkedik, szemben az állami szektornál tapasztalt 5,9 százalékkal.

A legnagyobb adósságfelhalmozó az ázsiai csendes-óceáni térség, amely – lenyomva minden más feltörekvő régiót – évente átlagosan 13,5 százalékkal bővítette hiteleit. A térségben különösen aggasztó Kína, India, Indonézia, Tajvan és Malajzia helyzete – hangsúlyozta a Moody's.

Kockázat és sebezhetőség

A feltörekvő és határpiacok ma sokkal fogékonyabbak egy általános gazdasági válságra, mint néhány éve voltak. Miközben ugyanis az egyes országok szuverén adósságprofiljai javultak, a magánszektor adósságainak jelentős emelkedése a nemzetgazdaságok egészeit is legyengíti a külső kockázatokkal szemben – figyelmeztetett a Moody's.

Ezzel együtt a gyenge gazdasági növekedés, az alacsony nyersanyagárak, valamint az amerikai kamatemelés fokozódó kockázata egyaránt arra utalnak a hitelminősítő szerint, hogy a jövőben csak még veszélyesebbé válhat a feltörekvő piacok adóssághelyzete.