Vágólapra másolva!
Hol úgy érzed, akár a maratont is képes lennél lefutni, hol pedig alig bírsz többet három felülésnél? Ha te is az edzés közben állandóan változó energiaszintre panaszkodsz, akkor jó, ha tudod: valószínűleg a hormonjaid űznek tréfát veled.

Egy nemrég készült új-zélandi vizsgálat szerint a nők menstruációs ciklusa sok más egyéb mellett a fizikai aktivitásukra és az edzés alatti teljesítményükre is kihat, ám a kutatást vezető dr. Stacy Sims szerint emiatt felesleges aggódniuk a gyengébbik nem képviselőinek.

Feleslegesen ne aggódj! Forrás: Thinkstock

Csak annyit és abból, ami jólesik

A ciklus a menstruáció első napján kezdődik, ekkor az ösztrogén és a progeszteron szintje is a legalacsonyabban van. A szervezet számára ilyenkor a legkönnyebb hozzájutni a glikogénhez, ami egy jóval könnyebben és gyorsabban elérhető energiaforrás, mintha a zsírsavakat kellene lebontania. Ezzel magyarázható, hogy

ilyenkor nagyobb intenzitású mozgásra is képesek vagyunk

– kivéve persze akkor, ha a menzesz erős fájdalmakkal jár.

Nekik a könnyebb kardiomozgások ajánlottak, mint az úszás vagy a jóga, illetve ilyenkor különösen fontos figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is. A kiegyensúlyozott étrend, a megfelelő alvás és a napközbeni pihenés elengedhetetlen ebben az időszakban.

Ebben az időszakban a jóga különösen jól fog esni! Forrás: Thinkstock

Most jöhet minden

A menstruáció elmúltával az ösztrogén és a progeszteron szintje emelkedésnek indul.

Ez az az időszak a hónap során, amikor a legerősebbnek érezhetjük magunkat.

Ezért nem is érdemes kímélni magad: adj bele mindent! Mássz hegyet, menj el egy izzasztó spinningórára, vagy próbáld ki az úgynevezett HIIT-edzést, azaz a magas intenzitású intervallumtréninget.

Az izzasztó spinning különleges energiákat szabadít fel! Forrás: Dreamstime

Vegyél vissza a tempóból!

Az ovuláció előtti néhány napon, illetve az ovuláció idején az ösztrogén szintje a csúcson van, hogy utána erőteljes csökkenésnek induljon. Ilyenkor egy kicsit több alvásra vagy pihenésre van szükséged, és

fel kell rá készülnöd, hogy edzés közben megnőhet a lesérülés veszélye.

Ilyenkor jobb, ha visszaveszel a tempóból: kényeztesd magad egy fürdővel, egy finom vacsorával, a csoportos edzések helyett pedig válaszd inkább a futást.

Ilyenkor figyelj magadra! Forrás: Thinkstock

Maradj kíméletes!

Közvetlenül a menstruáció előtt a szervezet már a ciklusra készíti fel magát. Ilyenkor egy nagy progeszteronlöket éri, emellett olyan tüneteket tapasztalhatsz, mint a menstruációs görcs, mellfeszülés, hőhullám.

A legtöbben ilyenkor egyáltalán nem vágynak az edzőterembe. Arra is oda kell figyelni, hogy a progeszteron megnöveli a szervezet nátriumelvonását, ezért edzés után fontos pótolni a fehérjét és a folyadékot, az ételekhez pedig érdemes egy kis sót adni.

Pótold a folyadékot! Forrás: Dreamstime

Edzés alatt légy kíméletes magaddal, mivel ilyenkor lassabban regenerálódik a szervezet, de

a sportot semmiképpen sem érdemes kihagyni már csak az utána felszabaduló endorfin miatt sem.

A legfontosabb tehát, hogy figyelj a tested jelzéseire, és ennek megfelelően igazítsd az edzéseidet is, így biztos lehetsz abban, hogy jót tettél magaddal.

A történelem legpusztítóbb betegségei: a kolerahttp://www.life.hu/drlife/20160718-a-tortenelem-legpusztitobb-betegsegei-a-kolera.htmlNyolc világméretű járvány és több millió áldozat – ilyen számokkal söpört végig az elmúlt évszázadokon minden idők egyik legtöbb emberéletet követelő betegsége, az epekórság, azaz a kolera. Az elképesztő pusztítást végzett betegségnek hatalmas szerepe volt a megfelelő tisztaságú és karban tartott városi szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésében. Dr. Life--A legkellemesebb fájdalomcsillapító: így leszel egészségesebb az orgazmustólhttp://www.life.hu/drlife/20160719-a-szex-es-az-orgazmus-egeszsegre-gyakorolt-jotekony-hatasai.htmlA rendszeres szex és a közben átélt orgazmus hatásairól már sokan, sokfélét megírtak. A Life.hu most összegyűjtötte azokat a tényeket, amelyek igazolják egészségünkre kifejtett jótékony hatásait. Íme 7 ok, amiért megéri gyűrögetni azt a bizonyos lepedőt. Dr. Life--A Pszichológus Pasi: így ismerd fel, ha energiavámpír a barátodhttp://www.life.hu/drlife/20160714-energiavampir-a-baratod-a-pszichologus-pasi-szemszogebol.htmlEnergiavámpír – gyakran hallani ezt a kifejezést, amelyet gyűjtőfogalomként emberekre és viselkedésre szokás mondani. De kik is ők, és mit árthatnak nekünk? A Pszichológus Pasi megmondja. Dr. Life--Az életmód fontosabb, mint a genetika? Így gazdálkodj a szülői örökségeddelhttp://www.life.hu/drlife/20160714-az-egeszseg-megorzesenek-szempontjabol-fontosabb-az-eletmod-mint-a-genetika.htmlA The U.S. Centers for Disease Control meghatározása szerint egészségünket 43%-ban határozza meg életmódunk, 19%-ban környezetünk, 27%-ban öröklött tulajdonságaink, és csupán a fennmaradó 11% az egészségügyi viszonyok függvénye. A szülői örökség tehát adott, ám hogyan tudunk jól gazdálkodni vele? Dr. Life--Te is bekajálod, amit látsz és hallasz? Minden, amit a mentes diétákról tudnod kellhttp://www.life.hu/drlife/20160713-a-glutenmentes-laktozmentes-es-cukormentes-dietak-nem-feltetlenul-egeszsegesek-is.htmlGlutén, laktóz, cukor és fehér liszt – az egészséges életmódot követők között mára szinte szitokszóvá vált ezen összetevők emlegetése, az ezeket tartalmazó élelmiszercsoportok étrendből való kivonása köré pedig egyfajta kultusz kerekedett. Cleaneating, paleo, laktóz- és gluténmentes étrendek lennének egészségünk zálogai? Utánajártunk. Dr. Life--Viszket, fáj és vérzik? Ezek lehetnek a bőrrák első jeleihttp://www.life.hu/drlife/20160706-a-borrak-elso-jelei.htmlA rákos megbetegedések egyik legalattomosabb változata nem válogat: nem csupán idősebbeknél, hanem akár már egészen fiatal korban is szinte észrevétlenül kialakulhat. A megelőzés és az idő előtti felismerés életeket menthet: cikkünkből kiderül, mire kell figyelned ahhoz, hogy kivédd ezt a manapság egyre gyakrabban előforduló ráktípust. Dr. Life--