Tovább ütik a hedge fundokat

probléma baj rossz hangulat tőzsde
Vágólapra másolva!
A globális hedge fundok júniusban nettó 20,7 milliárd dolláros nettó tőkekiáramlást szenvedtek el. A befektetők ráadásul annak ellenére folytatták a negyedéves tőkekivonást a szektorból, hogy a legtöbb menedzser javuló teljesítményt mutatott.
Vágólapra másolva!

Noha áprilisban és májusban áramlott a tőke a hedge fundokhoz, a júniusi kivonással összesen 10,7 milliárd dollárnyi tőke tűnt el a szektorból a második negyedévben –idézi a CNBC az eVestment adatait. Ez pedig immár a harmadik egymást követő negyedév volt, amelyben tőkekivonást mutatott az alapvetően igen kockázatos befektetésekben utazó iparág.

Ráadásul ilyen hosszú negatív sorozatra nem volt példa 2009 második negyedéve óta, ami arra utal, hogy a befektetők elégedetlenek a menedzserek teljesítményeivel, főleg a szektorban általános magas díjak mellett.

Bár az idei év első három hónapjában mért több mint 15 milliárdos tőkekivonás

a legrosszabb három hónapot eredményezte az elmúlt hét évben,

a menedzserek júniusban már pozitív hozamokat generáltak, kihasználva a piaci volatilitásokat. A Hedge Fund Research HFRI Fund Weighted Composite mutatója 0,8 százalékot erősödött, amivel sorozatban a negyedik hónapban mutatott pozitív teljesítményt.

Kitartó szereplők

Ezzel együtt a népszerű szektorok képesek voltak ellenállni a kivonási trendnek. A nyersanyag alapok például az elmúlt tíz hónapból kilenc során nettó beáramlást tapasztaltak, miközben idén 5,8 százalékos hozamot generáltak.

Kérdéses a hedge fundok jövője Forrás: Getty Images/(c) Mike Kemp/Mike Kemp

Nem minden befektető igyekezett továbbá menekülni a hedge fundoktól. A szuverén vagyonalapok, az alapítványok, sőt még a nyugdíjalapok is növelték kitettségeiket a hedge fundoknál.

Sokan azért fordulnak a hedge fundokhoz, mert az alacsony kamatkörnyezetben egyre nehezebb tisztességes hozamokat keresni.

A várakozások azonban igen alacsonyak:

a menedzserek 70 százaléka ugyanis 3 százalékos, vagy alacsonyabb, hozamokra számít idén a szektorban – derül ki a Preqin felméréséből.

A nagy menekülés

Nem mellékesen pedig számos hedge fund igen rosszul használta ki az év eleji piaci felfordulásokat. A HFR súlyozott indexe ugyanis több mint 2 százalékot esett az első negyedévben, mielőtt 1,1 százalékot visszapattant a második három hónapban.

Ez pedig elég volt a befektetőknek ahhoz, hogy elkezdjék kimenekíteni a pénzüket. Az idei első negyedévben éppen ezért 291 hedge fund zárt be, miközben csupán 206 új indult. Tavaly pedig több vállalat hagyott fel a tevékenységgel, mint a válságot követő bármelyik évben.

Ennek következtében számos hedge fund kezdte el újratárgyalni a díjszabásait, miközben egyre nagyobb betekintést engednek a pozícióikba, illetve a kockázati profilokba.