Kitartóan erős Közép-Európa

siker öröm cél nyereség profit hangulat befektetés
Vágólapra másolva!
A jelentős fellendülés a második negyedévben is folytatódott a főbb közép-európai országok kereskedelmi befektetési ingatlanpiacán – állítja a Cushman & Wakefield. A teljes befektetési volumen elérte a 2,6 milliárd euró összeget, mely 56 százalékos növekedés az első negyedévhez képest. Ezzel az elmúlt 12 hónap befektetési volumene 9,3 milliárd euró volt, mely megközelíti a 2007-ben mért legmagasabb összeget.
Vágólapra másolva!

Mike Edwards, a Cushman & Wakefield budapesti ingatlanbefektetési üzletágának vezetője elmondta: "A közép-kelet európai piacok minden szektorában növekszik a befektetési volumen, mely a jelentős és változatos piaci keresletet mutatja. A bérlői piacok rekord keresletével együtt, ez egy megfelelő alap a folyamatosan növekvő befektetési aktivitásnak."

A piacot továbbra is a külföldi vevők irányítják,

az elmúlt 12 hónapban tőlük származott a teljes befektetett tőke 80 százaléka. Ezen befektetések közel kétharmada 3 irányból érkezett, Amerikai Egyesült Államok (27 százalék), Németország (19 százalék) és Dél- Afrika (18 százalék). Az elmúlt negyedévben több mint 1 milliárd euró összegű befektetést mértünk csak a dél-afrikai befektetők részéről.

A második negyedévben a befektetések nagy részét, közel 1,5 milliárd eurót a kiskereskedelemhez köthetjük, és további 0,8 milliárd eurót fektettek az irodapiacba. Az elmúlt 12 hónapban a befektetések közel fele (48 százalék) a kiskereskedelemben történt, míg az iroda befektetések a teljes volumen 36 százalékát adták.

Befektetések Magyarországon Forrás: Cushman & Wakefield

A nem listázott alapok voltak több mint 1 milliárd euróval a fő vásárlók az elmúlt negyedévben, és 58 százalékos piaci részesedéssel az elmúlt 12 hónapban 5,3 milliárd euró befektetést eszközöltek. A listázott vállalatok (főként dél-afrikai) több mint 1 milliárd euró összeget fektettek be ebben a negyedévben, ezzel ők voltak a 2016-os év második negyedévének legaktívabb csoportja. Az elmúlt 12 hónapban az általuk befektetett összeg elérte az 1,4 milliárd eurót (mely az összes befektetés 15 százaléka).

Magyarország folyamatosan fejlődik,

itt a befektetések mértéke 2016 első felében (910 millió euró) már meghaladta a teljes 2015-ös évben befektetett összeget (800 millió euró). Edwards hozzátette: "Ez a pozitív trend várhatóan továbbra is folytatódik. Az erős bérlői kereslet minden szektorban, az elmúlt évek kínálati hiányával karöltve azt jelenti, hogy Magyarország piaci alapjai egyre vonzóbbak és ezt egyre több nemzetközi befektető is felismeri. A finanszírozás egyre versenyképesebb, a likviditás sem jelent már akkora problémát és egyre több nagyméretű tranzakció köttetik olyan hozamszinten, amilyet évek óta nem láttunk."