Veszélyes vizeken eveznek a feltörekvő országok

kockázat hangulat őrület tőzsde befektetés
Vágólapra másolva!
A feltörekvő piacok az elmúlt években igencsak megszenvedtek azzal, hogy megpróbálják visszanyerni a válság előtti növekedési ütemeiket. Ez különösen igaz a nagy nyersanyagexportőrökre, melyek ráadásul azzal is küszködnek, hogy a nyersanyagárak befolyásolják a tőkeáramlásokat is.
Vágólapra másolva!

A Világbank egy friss jelentése rámutatott, hogy a nyersanyagexportőr feltörekvő piacok és fejlődő gazdaságok csupán 0,4 százalékos növekedésre számítanak 2016-ban. Mi több, ezen gazdaságok esetében a nyersanyagárak mozgása szoros kapcsolatban áll a tőkebeáramlásokkal, növelve ezzel a pénzügyi szektorok törékenységét – írja az Economonitoron megjelent elemzésében Joseph P. Joyce.

Egy másik tanulmány ezzel párhuzamosan 64 feltörekvő piacon vizsgálta a tőkemozgásokat, és arra jutott, hogy az egyik vezető tényezőt a nyersanyagárak jelentik. Ezek reálértékének növekedése ugyanis egyrészt növeli a tőkebeáramlásokat, másrészt viszont a globális tőkemozgások változékonyságát (volatilitását) is fokozza.

Dupla csapás

Mindezzel viszont az a probléma, hogy a nyersanyagárak csökkenésével, a feltörekvő piacok dupla nehézséggel néznek szembe – ahogy ezt egy további, 1815 és 2015 közötti adatokat vizsgáló elemzés kimutatta.

A nyersanyagpiacok és a tőkeáramlás kettős csapása

tehát komoly válságokat tud előidézni a feltörekvők között, melyeket általában erőteljesen felívelések előznek meg. A legutóbbi ilyen robbanás igen hosszú ideig, 1999-től 2011-ig tartott, melyet egy „dupla csapás" követett – írja az elemzés.

A devizában felvett hitelek csak rontják az exportőrök helyzetét Forrás: DreamsTime

Mivel pedig a nyersanyagárak a pénzügyi szektorok törékenységére is hatással vannak, így a nagy exportőrök körében a sokkok esélye is nagyobb. A negatív árfolyamhatások ugyanis beütnek a banki profitoknak, növelik a nem teljesítő hiteleket, és alapvetően is fokozzák egy bankválság lehetőségét. A sebezhetőséget tovább fokozza, ha az adott ország jelentős mértékű devizaadóssággal bír, illetve ha alacsony növekedéssel vagy gyenge kormányzati bevételekkel küszködik.

Szárnyaló kockázatok

A magánszektor hitelfelvétele csak még tovább fokozhatja a törékenységet a nyersanyagexportőr feltörekvők között. Ahogy pedig a Világbank jelentése rámutatott, a 2015-ig tartó öt év során ezen gazdaságok nem pénzügyi szektoraiban oly mértékben ugrott meg a felvett hitel mennyisége, hogy

a hitelszint és megtermelt össztermék (GDP) aránya már a veszélyes hitelbummok szintjén áll,

amelyeket a múltban sokszor (bár nem mindig) bankválságok követtek.

Noha a rugalmas árfolyamok enyhítik némileg a kockázatokat, a magánszektor hitelfelvételeinek elszállása igen komoly veszélyt jelenthet. Ráadásul a fejlett gazdaságok laza jegybanki politikái fel is pumpálták a feltörekvők eszközárait, ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy ezek a végtelenségig kitart majd – zárul az elemzés.