Furcsa nyár a londoni ingatlanpiacon

brexit
St Paul's Cathedral and buildings in City of London are seen under banks of cloud in central London on June 27, 2016. Britain began preparations to leave the European Union on Monday but said it would not be rushed into a quick exit, as markets plunged in the wake of a seismic referendum despite attempts to calm jitters. / AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
A nyári árcsökkenések ellenére is egyre tovább tart eladni a londoni ingatlanokat, ahogy a brexit keltette bizonytalanság kiegészül a nyári szezon hatásaival.
Vágólapra másolva!

A brit főváros lakásai öt nappal tovább voltak a piacon, mint májusban, egy hónappal az uniós tagságról szóló népszavazás előtt – idézi a Bloomberg a Rightmove hétfőn közzétett adatait. Pedig a vásárlások élénkítése érdekében London belső részének ingatlantulajdonosai ebben a hónapban mintegy 3,6 százalékkal, átlagosan 784 494 fontra csökkentették az árakat júliushoz képest.

Miközben a központból kifelé haladva az árak már csak 1,5 százalékos csökkenést mutatnak, és

London összességében így is 2,1 százalékos éves drágulást jelez,

ezzel mégis az egyik legalacsonyabb növekedési ütemet produkáló régió az egész országban.

Nyári eltérések

Az egyik legdrágább területnek számító Westminsterben az e havi árak nagyjából negyedükkel csökkentek tavaly augusztushoz képest, míg a főként ingázók által lakott Waltham Forest árai 14 százalékkal emelkedtek. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy az igazán drága ingatlanok tulajdonosai általában a nyaralási időszak alatt dobják piacra az eladásra kínált ingatlanokat, így ez okozhat némi anomáliát a drága régiókban az év ezen szakaszában – teszi hozzá a Rightmove igazgatója, Miles Shipside.

Az országos árak 1,2 százalékkal csökkentek a vizsgált időszakban,

ami nagyjából megfelel az elmúlt hat év nyári tendenciáinak,

de az egy évvel korábbi szinthez képest még így is 4,1 százalékos emelkedést mutat az országos ingatlanpiac.

Érdekes eltérések a londoni piacon Forrás: Thinkstock

A Rightmove hangsúlyozta, a nyári gyengüléshez hozzátartozik a brexit következtében fellépő bizonytalanság által kiváltott gyengülés is, illetve a befektetési célú ingatlanvásárlásokra kivetett adó emelése, amely visszafogta a keresletet. A július 10. és augusztus 6. között végzett kutatás szerint a tranzakciók száma éves szinten mintegy ötödével zsugorodott.

Hitelek és bérletek

Mindeközben a Bank of England e havi kamatcsökkentése igencsak jó hír a hitelfelvevőknek. Az eddig is olcsón megszerezhető pénz ugyanis most még olcsóbbá válik, ami

növelheti a piaci szereplők bizalmát

– jelezte Shipside.

Ezzel párhuzamosan egy másik jelentés a lakásbérleti piacot vizsgálta. A Countrywide jelentése szerint ezen a területen lassult az éves növekedés, ahogy majdnem negyedével bővült az elérhető ingatlanok száma. Londonban a bérleti díjak 0,5 százalékkal, átlagosan havi 1280 fontra zsugorodtak. Hat éve ez volt az első csökkenés.