Még nincs vége a mélyrepülésnek

angol font, pénz, deviza, font
Vágólapra másolva!
A font kitartóan gyenge maradhat, és tovább szakadhat a dollárral szemben – vélik elemzők. A befektetői hangulatot ugyanis továbbra is a brexit utáni bizonytalanság, illetve a Bank of England laza monetáris politikája határozza meg.
Vágólapra másolva!

A brit deviza piacát az elmúlt két hónapban igen komoly változékonyság (volatilitás) jellemezte azt követően, hogy a szigetországban az EU-ból való kilépésre szavaztak. Noha a kezdeti zuhanás volt csak igazán drámai – a font 1,50 dollárról 31 éves mélypontra, 1,32-ig szakadt –, a deviza továbbra is erős nyomás alatt maradt. Azzal, hogy közép-európai idő szerint szerda délelőtt a font az 1,30-as szinten állt, több mint 10 százalékot gyengült az év eleje óta.

Borús kilátások árnyékolják be a font piacát Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Nincs megállás

Ráadásul a JPMorgan Asset Management elemzője, David Stubbs, arra számít, a font további esést mutat majd, ahogy közeledünk az év végéhez – írja a CNBC. Ahogy ugyanis egyre több bizonyíték támasztja majd alá a brit gazdaság lassulását, kiegészülve jegybank további lazító intézkedéseivel, és a nyomott tőkebeáramlással,

a brit deviza elérheti az 1,25-ös szintet is a dollárral szemben

– mondta Stubbs.

Ezen a héten pedig már láthattunk is olyan brit makroadatot, amely a brexit referendum után állapotokat tükrözi vissza. A kedden közzétett inflációs adat a legnagyobb éves növekedést mutatta 2014 novembere óta. A fogyasztói árak 0,6 százalékkal emelkedtek júliusban, felülmúlva a 0,5 százalékos elemzői konszenzust.

A font/dollár árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

Noha az inflációs adat megjelenése után a font némképp erősödött, és az elemzők is számítanak ehhez hasonló hullámokra, a valószínűsített forgatókönyv szerint a következő hónapokat a süllyedés fogja uralni a font piacát.

A szerdai munkaerő-piaci adatok pedig azt mutatták, hogy a munkanélküliségi ráta 4,9 százalékra esett a második negyedévben az első három hónapban mért 5,1 százalékról, míg a foglalkoztatottak száma rekord magasságba, 31,8 millióra emelkedett. A font nem reagált érdemben a friss számokra.

Kitartó bizonytalanság

A kulcsfontosságú tényező a brexit utáni bizonytalanság, illetve a gazdasági kilátások megváltozása –mondta Kallum Pickering, a Berenberg Bank vezető közgazdásza. Hozzátette azonban, hogy a font feltehetően nem fog jelentősen leértékelődni, amíg a brit növekedési kilátások javulnak, ami nagyban függ attól, mekkora lesz a jövőbeni idegesség.

Tekintve viszont, hogy a brit kormány még nem kezdte meg a kilépésről szóló tárgyalásokat az Unióval, és feltehetőleg erre nem is kerül sor 2017-ig,

továbbra is kitarthat a bizonytalanság.

A következő 12 hónap tehát finoman szólva sem bír kedvező kilátásokkal a font és a brit gazdaság számára – jelezte Pickering.