Újra jósolt a sikeres elemző

érték tőzsde
Vágólapra másolva!
A FTSE 100 index, amely több mint 8 százalékot erősödött, mióta a britek az EU elhagyására szavaztak, nem igazán akar gyengülni. Francis Hunt szerint ráadásul korrekció helyett sokkal inkább rekord mértékű felpattanás várható a brit részvénypiacon. Az elemzőre figyelnek a piacok.
Vágólapra másolva!

A korábbi pontos előrejelzéseiről elhíresült Francis Hunt, aki a themarketsniper.com technikai elemzésekkel foglalkozó portált vezeti, úgy látja, a FTSE 100 index átlépheti a 7013,98-as tavalyi csúcsát, és 2017 második negyedévére elérheti a 7300-as szintet is. Ez pedig az eddigi emelkedés egyenes folytatását jelenti, amely már eddig is az egyik legjobban teljesítő fejlett piaci mutatóvá emelte a brit indexet 2016-ban – írja a Bloomberg.

Mindazonáltal a héten már többen megkérdőjelezték a FTSE 100 emelkedésének tartósságát, ahogy a mutató kockázatos technikai szinteket ért el. Hunt azonban úgy véli, az aggodalmak eltúlzottak. Az elemző szerint jelenleg inkább a vásárlási lehetőségek idejét éljük, amikor a befektetők beszállhatnak a Vodafone-ba vagy egyes bányacégekbe.

– tette hozzá.

Brit előnyök

A multinacionális cégeket tömörítő FTSE 100 indexet a gyenge font mellett a Bank of England élénkítése is támogatja. A mutató sikerét pedig jól jelzi, hogy míg az európai nemzeti indexek idén még mindig süllyedést mutatnak, a FTSE mintegy 10 százalékot erősödött.

A FTSE 100 index idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Persze lehetséges, hogy Hunt téved, de a véleménye minimum megfontolandó, főleg, hogy korábban igen pontosan vetítette előre a piaci változásokat. A Brent típusú olajat esésére játszott (shortolni kezdte) 2014 nyarán, majd megjósolta az euró/frank árfolyam szakadását 2015 elejére.

Meglátása szerint

a gyenge font és az erős nyersanyagárak kombinációja a FTSE 100 további erősödéséhez vezetnek

majd, különösen, hogy a mutató olyan technikai szinteket lépett át, melyek Hunt szerint további emelkedést vetítenek előre, noha nem biztos, hogy egyenes vonalon.

Szemben az árral

Hunt véleménye azonban

szembemegy a Bloomberg által megkérdezett nyolc elemző várakozásával.

Közülük ugyanis mindenki arra számít, hogy a FTSE 100 esni fog a jelenlegi szintekről. Az átlagos becslés 8,7 százalékos mínusz az év végéig a szerda esti záróárhoz képest.

Mindazonáltal olyanok is vannak, mint a JPMorgan vagy az HSBC, akik felülsúlyozzák a FTSE 100-at. Az amerikai bank elsősorban a magas osztalékhozamokra, a jelentős nemzetközi kitettségekre, valamint az alacsony értékeltségekre utalt álláspontja kialakításakor. A brit pénzintézetnél pedig úgy látják az FTSE 100 vélhetően kisebb mértékben gyengül majd idén, mint európai társai.