GPS-szel megelőzhetők a focisérülések

sport foci sérülés GPS-szel megelőzhetők a focisérülések
Czech's Ladislav Krejci (L) and Jan Kliment (R) both lay on the pitch after a crash during the UEFA Under21 European Championship 2015 football match between the Czech Republic and Denmark in Prague on June 17, 2015. AFP PHOTO / JOE KLAMAR / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
Műholdas helymeghatározó eszközzel elemezhető a játékost edzés és meccs során érő terhelés, így ennek révén elkerüli a sportsérüléseket.
Vágólapra másolva!
Ladislav Krejci és Jan Kliment cseh focisták fekszenek a füvön egy nagy ütközés után a 21 éven aluliak Európa-bajnokságában megrendezett Csehország-Dánia mérközésen, 2015. június 17-én Forrás: AFP/Joe Klamar

Mindig érdekes, ha a modern technológiákat meghökkentő módon alkalmazzák: jelen esetben a műholdas helymeghatározást ahhoz, hogy elemezzék a sportolók mozgását, kiszűrjék a veszélyhelyzeteket. Különösen fontos ez a futballban, amelyben más csapatsportokhoz képest sokkal nagyobb a sérülések száma – mint ahogy a sportolók értéke is.

A felméréshez a Birminghami Egyetem kutatói a Southampton Futball Klub ificsapatának teljesítményét elemezték. A tipizálható lesérülésről szóló tudományos beszámolót a Brit Sportorvosi Folyóiratban tették közzé.

A birminghami kutatók

a GPS és a gyorsulásmérő eszköz adatait ötvözték, hogy nyomon kövessék a játékosokat, ennek révén az ütközéses sérülések is előre jelezhetők.

A kutatási eredmények hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a csapatok számára nagy értéket képviselő focistáknál, az utánpótlás korosztályba tartozó első osztályú sportolóknál

minimalizálják a futballsérülések előfordulását.

Egy pillanaton múlhat a játékos pályafutása

Nem csak útvonaltervezésre jó a GPS dreamstime

A mai futballban a sebesség rendkívül fontos. Hiába jó valakinek az állóképessége, ha nem képes lehajrázni az ellenfelet a labdáért folytatott harcban. Mind sprintelés, mind cselezés közben

gyakran adódik azonban olyan helyzet, amikor egy rossz mozdulat vagy ütközés a másik focistával horrorbalesetet okoz,

amitől az adott játékos akár hónapokra kiesik.

– mondta Laura Bowen, aki a Southampton FC vezető adatelemzője, emellett a Birmingham Egyetem sporttudományi karán szerzi PhD-fokozatát Francois-Xavier Li vezetésével.

A vizsgált focistákat akkor fenyegette leginkább a sérülés kockázata, amikor a három hetes edzőtáborozás során alkalmanként rendkívül nagy számban végeztek sprintelést az iramjátékos (résztávos, többféle sebességet váltogató) futóedzéseken.

- mondta Bowen.

Túlhajszolt sportolóknál gyakoribb a baleset

– mondta Francois-Xavier Li. –

Az adatgyűjtéshez a focistákat GPS-jeladóval szerelték fel, amely nyomon követte a sportoló által összesen megtett távolságot, a nagy sebességgel lefutott távokat, a teljes megterhelést és a sprintek során elért sebességet. Az adatokat aztán összevetették az olyan sérülésekkel, amelyek nyomán a játékosnak ki kellett hagynia egy bizonyos időt az edzésből.

Az enyhének, közepesnek és súlyosnak besorolt sérülések néhány napos vagy akár több hetes kényszerpihenőre ítélték a focistákat.

A következő helyzetek vezettek lesérüléshez:

– ha a háromhetes edzőtáborozás során túl nagy számban végeztettek a sportolóval a robbanékonyságot fokozó gyakorlatokat,
– ha a négyhetes edzőtábor során lefuttatott össztávolság meghaladta a 112 kilométert,
– ha gyakran kellett nagy sebességgel közepes és hosszú távolságokat futni,
– ha a heti edzésmunkában túl nagy arányban szerepelt teljes sebességű iramjáték.

A felmérésből kiderült, hogy a fáradtság mértékével egyenesen arányos az ütközéses balesetek száma.

A játékosok fittségén és kipihentségén múlik, hogy képesek-e reagálni a gyors, váratlan mozdulatokra, s így elkerülni az ütközéses baleseteket.

Ám a kutatók is elismerik, hogy egy-egy bajnokság során nehéz elegendő időt biztosítani a játékosoknak a regenerálódásra.