Beckenbauer ellen büntetőeljárás indult Svájcban

Franz Beckenbauer, foci, foci-vb
GERMANY, Bremen : German football legend Franz Beckenbauer looks on ahead of the Champions League group C football match Werder Bremen vs Real Madrid, 28 November 2007 at the Weserstadion in Bremen. AFP PHOTO DDP/ DAVID HECKER
Vágólapra másolva!
Franz Beckenbauer és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) három korábbi tisztségviselője ellen büntetőeljárás indult Svájcban.

A svájci főügyészség (OAG) csütörtöki közleménye szerint rajtaütésszerű házkutatást tartottak azonos időpontban összesen nyolc németországi és ausztriai helyszínen, többek között Beckenbauer otthonában.

Beckenbaueren kívül Theo Zwanziger és Wolfgang Niersbach korábbi DFB-elnökök, valamint Horst Schmidt, a DFB korábbi főtitkára ellen indítottak eljárást csalás, pénzmosás, felelőtlen gazdálkodás és hűtlen kezelés gyanúja miatt a 2006-os németországi világbajnokság helyszínkijelölésével kapcsolatban. A gyanúsítottakat - akik a torna szervezőbizottságának tagjaiként tevékenykedtek - csütörtökön kihallgatták.

Az ügy tavaly októberben robbant ki, amikor a Spiegel című német lap arról írt, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os torna 2000-es kijelölése előtt mégpedig úgy, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) 24 fős végrehajtó testületéből négy ázsiai tag kapott pénzt. Az újság szerint a németek Robert Louis-Dreyfus segítségével egy titkos "fekete kasszát" hoztak létre, amelyhez az adidas 2009-ben elhunyt vezérigazgatója kölcsönözte a pénzt.

A Spiegel azt írta - és csütörtökön az ügyészség is azt közölte -, hogy Beckenbauer, a világbajnokság szervezőbizottságának elnöke, valamint Niersbach is tudott a megvesztegetésről, a pénzt (6,7 millió eurót) pedig 2005-ben a FIFA-n keresztül juttatták vissza Louis-Dreyfusnak. Októberben Niersbach, Beckenbauer és a DFB is határozottan visszautasította a Spiegel által írtakat, azokat alaptalannak nevezte kijelentve, hogy az újság nem tudja bizonyítani állításait.

A gyanú szerint a FIFA kulturális programja számára folyósított támogatást nem arra használták fel, amire szánták, a pénzből ugyanis mintegy ötven kísérőprogramot kellett volna tartani a világbajnokság alatt. A német szövetség ugyanakkor azt is jelezte, az ominózus összegnek nem lehet köze a 2006-os torna elnyeréséhez, mivel az átutalás öt évvel azt követően történt.

A 70 éves Beckenbauer korábban elismerte, hogy hibáztak, de határozottan tagadta, hogy bármilyen szabályt megszegtek volna. Csütörtökön az ügyvédei kijelentették, hogy az egykori legendás játékos majd edző mindenben együttműködik a hatóságokkal.

A tíz évvel ezelőtti világbajnoksággal összefüggésben a német ügyészség és adóhatóság, valamint a FIFA etikai bizottsága is vizsgálatot folytat. Niersbachot júliusban egy évre eltiltották a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, mert tudott a helyszínkijelöléssel összefüggő szabálytalanságokról, de nem jelentette azokat.