Pörgős hónap jön a piacok számára

reggel ősz fény
Vágólapra másolva!
Szeptemberben vége a nyári csendességnek, hiszen a gazdasági naptár szerint a hónap sűrű lesz a jegybanki döntésektől egészen a G20-as találkozóig. És valószínűleg a kereskedők sem fognak unatkozni a következő hetekben.
Vágólapra másolva!

Amellett, hogy számos izgalmas esemény vár a befektetőkre szeptemberben, az ősz első hónapja hagyományosan a legrosszabb időszak a részvénypiacok számára. Ez az a hónap ugyanis, amikor az S&P 500 index medián hozama negatív értéket mutat 1928-ig visszamenőleg – írja a Bloomberg.

Nem meglepő tehát, hogy a Wall Streeten számos elemző arra figyelmeztet, véget ér az augusztusban tapasztalt viszonylagos nyugalom, és beköszönt a keményebb volatilitás. Ezt persze nem érdemes készpénznek venni, mivel a stratégák a márciusi részvénypiaci csúcsok előtt közvetlenül is felpörgő volatilitásra és az árfolyamok csökkenésére figyelmeztettek.

Fókuszban a jegybankok

Az első kiemelkedő gazdasági esemény a hónapban az augusztusi munkaerő-piaci adatok pénteki megjelenése lesz az USA-ban. Ennek a dollár szempontjából is komoly jelentősége van, mivel az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed fokozott figyelemmel követi a számokat. A friss adatok ugyanis

akár az alapját képezhetik egy kamatemelésnek,

amikor a Fed döntéshozói szeptember 21-én összeülnek.

Eközben szeptember 8-án az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa is ülésezik. Az EKB számára a legnagyobb kérdés a mennyiségi lazítási program megmentése, ahogy egyre súlyosabb kérdésként merül föl, hogy a jegybank a korlátozások mellett milyen eszközöket vásárolhat még. Az elemzők szerint reális esély van arra, hogy az EKB kiterjeszti az eszközvásárlási programját 2017 márciusa és szeptembere között.

Sokan figyelnek majd a jegybankokra szeptemberben Forrás: Lex Van Lieshout ANP

A jegybankoknál maradva, a következő Bank of England tanácskozás szeptember 15-én lesz aktuális. A Bloomberg által megkérdezett elemzők csupán 6,3 százalékos esélyt látnak a kamatvágásra, miközben a legnagyobb figyelem a kötvényvásárlási programmal kapcsolatos kihívásokat övezi majd.

Hasonló félelmek merülnek fel a japán jegybank kapcsán is, amely azzal küzd, hogy a gyenge GDP és a deflációs nyomás miatt

egyre inkább kifogy az elérhető lehetőségekből

– csökken a megvásárolható állampapírok mértéke. A Bank of Japan a Fed döntésével azonos napon – szeptember 21-én – teszi közzé a monetáris politikáját vizsgáló átfogó kutatásának eredményeit. Mindeközben pedig egyre többen várják azt, hogy a japán jegybank tovább vágja a negatív tartományban a január óta mínusz 0.1 százalékos kamatot.

Fiskális enyhítés, globális horizont

Ezt megelőzően szeptember 4-én és 5-én lesz a G20 találkozó Kínában, Hangcsouban a kínai házigazda részvételével. A tanácskozás fókuszában a globális növekedés és a pénzügyi szektor kérdései lesznek. Az elmúlt hónapokban egyébként érezhető volt egy retorikai váltás a fejlett gazdaságok körében, melynek értelmében

nagyobb hangsúlyt fektettek a lazább fiskális politikára,

ahogy a monetáris oldal (a jegybankok) egyre inkább kezdenek kifogyni a rendelkezésre álló élénkítő eszközökből.

A G20 szereplői is találkoznak Forrás: Anadolu Agency/Berk Ozkan

Jóllehet az elemzők nem számítanak arra, hogy a G20 tagok egységes és koordinált fiskális élénkítő tervet tesznek le az asztalra, a befektetők kiemelt figyelemmel követik majd, hogy az egyes gazdaságok döntéshozói miként nyilatkoznak a fiskális ösztönzésről. Ezen fejleményeknek ugyanis fontos hatása lehet a kötvénypiacra, különösen a magas minősítésű kötvények területén.

Izgalmak mindenütt

Ezzel párhuzamosan a nyersanyagpiaci szereplőknek is lesz mire figyelniük, ahogy az OPEC tagországai szeptember 26. és 28. között Algériában találkoznak. A Barclays elemzői szerint reális esély van arra, hogy az olajkitermelést a jelenlegi szinten tartják. A bank nyersanyag-kutatási részlegének vezetője jelezte, hogy a jelenlegi kitermelési környezetben egy befagyasztás visszafoghatná a kínálati többlet potenciális erősödését.

A szeptember emellett

az elsődleges globális tőkepiacokon is az „iskolakezdést" jelenti.

Az elemzők pedig arra számítanak, hogy az USA jelentős mértékben bocsáthat ki befektetésre ajánlott minősítéssel bíró kötvényeket a szokatlanul erős augusztusi kínálat után is – a Bank of America elemzői 120 milliárd dollárnyi új, magas minősítésű kötvény kibocsátását várják. Továbbá a hitelpiaci környezet, illetve a kötvények túlméretezett szerepe a vállalati finanszírozásban felpörgetheti a cégek felvásárlási és összeolvadási, valamint részvény-visszavásárlási aktivitását az év második felében. A vakáció tehát véget ért, a kereskedők mozgalmas időszakra készülhetnek.