Hasítanak a feltörekvő piaci alapok

RED SQUARE Oroszország Moszkva Vörös tér
People walk across Red Square during a snowfall in Moscow on October 9, 2015. AFP PHOTO / DMITRY SEREBRYAKOV
Vágólapra másolva!
Több mint egy éve nem látott magasságokba emelkedtek az Oroszországhoz kötődő tőzsdén kereskedett alapok, ahogy a felpattanó olajár rekord szintekre emelte az ország részvénypiacát. Mindeközben a feltörekvő piacok általában is igen szépen teljesítenek.
Vágólapra másolva!

Szerdán tovább emelkedtek, miután rég nem látott magas szintekre értek az Oroszországhoz köthető tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) kedden. A VanEck Vectors Russia ETF például 2,8 százalékot erősödött kedden, amivel 2015 júniusa óta nem látott magasságot ért el. Ráadásul július óta ez volt az alap legjobb napja. Ezzel együtt az iShares MSCI Russia Capped ETF 3,4 százalékot, míg a kisebb SPDR S&P Russia ETF 3 százalékot izmosodott.

A közép-európai idő szerint szerda délelőttig produkált 2,5-3 százalékos emelkedéseket nem számítva, mindhárom alap immáron több mint 30 százalékot nőtt idén, amivel a legerősebb országhoz kötött alapokká váltak – írja a MarketWatch.

Feltörekvő erő

Mindeközben a feltörekvő piaci ETF-ek általában is szép időszakot tudhatnak maguk mögött, amit az is jelez, hogy a Vanguard FTSE Emerging Market ETF az egyik legnépszerűbb alapnak számít a feltörekvőkben is utazó befektetőknél.

Ez nem meglepő, tekintve az ETF idei több mint 18,5 százalékos teljesítményét.

Az olaj támogatja a befektetéseket Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Ramil Sitdikov

A befektetők kezdenek pozitívan tekinteni a feltörekvő piacokra, melyek közül Oroszország lehet az egyik legerősebb szereplő – mondja a Sarhan Capital vezérigazgatója. Noha az olaj ára még mindig sokkal alacsonyabb, mint két éve, de a februári árakkal összevetve mégis jobb a helyzet, ami komoly lökést ad az orosz gazdaságnak – tette hozzá az elemző.

Az olaj hatása

Az orosz piac vonzerejét növeli, hogy kiderült, Oroszország és Szaúd-Arábia összefog, és együtt állhatnak elő az olajpiac stabilizálását célzó javaslatokkal. Néhány elemző szerint ez akár a kínálat korlátozásához is vezethet a túlkínálattal küszködő globális piacon.

Jóllehet az aggodalmak nem múltak el, az olaj idén egyértelmű felpattanást mutatott.

Ez pedig komoly megkönnyebbülés az orosz gazdaságnak,

amely igen erősen támaszkodik a nagy energiacégekre, melyek 2014-ben még az összeomlás ellen harcoltak. A fekete arany idei 20 százalékos erősödése azonban a nyersanyaggal szoros összefüggésben álló rubelnek is jót tett, amely igen szépen menetel fölfelé, mióta az év elején elérte mindenkori mélypontját.

Mindazonáltal a gazdasági és a geopolitikai kockázatok továbbra is óvatosságra intik a befektetőket Oroszországgal kapcsolatban. Ezt támasztja alá, hogy bár a messze legnagyobb orosz alapnak számító VanEckbe 1,32 millió dollárnyi tőke áramlott az elmúlt hónapban, az idei év továbbra is 372,3 millió dolláros kiáramlást mutat.