Vágólapra másolva!
A nyár végével azt érzed, az energiaszinted csökken, és nehezen fogadod el, hogy lassan egyre kevesebb a napsütés, rövidebbek a nappalok. Ne feledd, minden csak azon múlik, te hogyan állsz hozzá a dolgokhoz: most mutatunk öt egyszerű, de hatásos trükköt, amelyekkel bármikor javíthatsz a közérzeteden! 

Futás

Az egyik legegyszerűbb dolog, ami mindig boldogsághormont szabadít fel a szervezetben, a mozgás. Ha pedig sport, akkor a futás az, ami tényleg nincs időhöz és helyhez kötve; bárhol, bármikor lehet végezni.

Forrás: Dreamstime

Még ha nehezen szánod is rá magad, akkor is gondolj arra, hogy a futáskor nemcsak kalóriát égetsz és fejleszted az állóképességedet, de mozgás közben ki tudsz kapcsolni,

vagy esetleg éppen világosabban látod azokat a dolgokat, amik már régóta nyomasztanak. Edzés után pedig garantáltan frissebb, energikusabb leszel, és a dolgokat is más színben látod majd!

Meditáció

Ha rendszeresen sportolsz, emellett viszont elég stresszes életet élsz, és már úgy érzed, a mozgástól sem mindig lesz jobb kedved, akkor érdemes egy kicsit befelé figyelned. Erre a meditáció az egyik legalkalmasabb technika.

Forrás: Dreamstime

A rendszeres gyakorlása ugyanis nemcsak a közérzetedet javítja, de megtanulod jobban kezelni a stresszes helyzeteket,

alaposabban megismered önmagadat, és javul többek között a koncentrációs képességed is.

Így kezdj neki a meditációnak!

Öltözz fel kényelmesen, és halkítsd le a mobilodat. Keress egy olyan helyet, ahol nem zavarnak meg. Legyen a közeledben óra, de fel is húzhatsz egy ébresztőt. Ülj le kényelmesen, egyenes háttal, a kezed lazán legyen melletted, fejtetővel pedig nyújtózkodj a plafon – ha szabadtéren meditálsz, akkor az ég – felé. Hunyd be a szemedet, és kezdj el mélyeket lélegezni. Próbálj csak és kizárólag a légzésedre figyelni. Időbe telik, mire ilyenkor megtanulod lecsendesíteni a gondolataidat, de érdemes gyakorolni. Próbálj hetente többször, de akár minden nap meditálni 15–20 percet!

Étkezés

Nyomott vagy, úgy érzed, nehéz a tested, nem esik jól mozogni sem? Talán az étkezéseden kéne változtatnod,

a tápanyagban szegény étrend ugyanis a közérzetre is komoly hatással van.

Forrás: Dreamstime

Ügyelj arra, hogy mindennap többször, lehetőleg minden étkezéshez fogyassz friss gyümölcsöt, zöldséget, és amennyire lehet, próbálj cukor és fehér liszt helyett tápanyagdús gabonákat, rostokat bevezetni az étrendedbe. A húsról is lemondhatsz hetente pár alkalommal, egyél minél több halat, és figyelj a megfelelő folyadékbevitelre! Végül van még egy fontos szabály: bánj óvatosan a túlevéssel, inkább többször kisebb adagok segítségével juttasd tápanyaghoz a szervezetedet!

Kikapcsolódás

Már az idejét sem tudod, mikor voltál utoljára moziban, valahol a barátokkal, vagy mikor csináltál bármit, ami nem a munkához vagy a háztartáshoz kapcsolódik?

Ne hagyd, hogy felőröljön a stressz, a napi rutin: igenis szánj időt a kikapcsolódásra, az aktív pihenésre.

Forrás: Dreamstime

Lehet, hogy ezért valamit be kell áldoznod, netán szívességet kell kérned, de néha mindenkinek jár egy kis lazítás. És ne feledd, nem kell mindenhez pénz sem: kirándulni egy nagyot a hét végén, sétálni a legközelebbi vízparton vagy áthívni a rég nem látott barátokat – feltölt majd energiával a következő napokra.

Énidő

Ne hidd, hogy az énidő azoknak a luxusa, akiknek sem gyermekük, sem munkájuk nincs, és háztartást sem vezetnek! Sokan ugyanis beleesnek abba a csapdába, hogy mindent maguk elé helyeznek, így amire sosem jut elég idő a nap végén, az te magad leszel.

Minden csakis szervezés kérdése: határozd el előre, a napnak mely része az, amikor tudsz magadra szánni pár percet,

vagy akár egy órát. Ezt az időt viszont próbáld szigorúan olyan dolgokkal eltölteni, amiket szeretsz, amiktől jó kedved lesz. Ezer éve nem jutottál el a fodrászhoz vagy a kedvenc masszőrödhöz? Ne mindig azt nézd, hogy ha magaddal foglalkozol, akkor úszni fog a lakás: ha jó kedved van, és energikus vagy, minden feladatodat sokkal hamarabb elvégzed majd!

Forrás: Dreamstime

Mit mond a szakértő?

Kutai Orsolya, a NEFI kommunikációs vezetője szerint a jó közérzetet csak akkor tudjuk hosszú távon fenntartani, ha kiegyensúlyozott és egészséges életet élünk. „Életmódváltásunk során kiemelten fontos, hogy ne csak egy dolgon – például a táplálkozásunkon – változtassunk, hanem mellette mozogjunk, ügyeljünk lelki egészségünkre is, hagyjunk fel káros szenvedélyeinkkel, így érhető el ugyanis tartós eredmény. A leghatékonyabb módszer az, ha egészséges szokásokat alakítunk ki és építünk be a mindennapjainkba, így észrevétlenül is rutinná válhatnak azok az életmódbeli változások, amik egészségünk és így jó közérzetünk megőrzését segítik.”

Tudtad, hogy te tehetsz a legtöbbet az egészségedért? Tőled függ, hogy meddig élsz tovább egészségesen! A legtöbb betegség, amiben a magyarok szenvednek, és amibe belehalnak, megelőzhető lenne. Kezünkben a sorsunk! Itt az ideje, hogy ne a betegségekből akarjunk kigyógyulni, hanem egészségesek akarjunk maradni. Ha mindenki csak feleannyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, akkor a korai halálozások közel fele megelőzhető lenne. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet egy 1600 kilométeren át tartó 16 napos futással kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet egészségünk megőrzéséért. Az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen futják körbe az országot váltóban. Kövesd őket a Facebookon, hogy megtudd, miként előzheted meg te is a jövőd!

Támogatott tartalom

Neked van egészségterved?http://www.life.hu/drlife/20160908-neked-van-egeszsegterved-eletmod-es-egeszseg.htmlA siker titka a legtöbb esetben egy gondosan elkészített terv, ez pedig az élet minden területére igaz. Egy egészségterv elkészítése sokszor életmentő lehet; sokat segít egy gondosan átgondolt, egészséges életmód kialakításában. Dr. Life--Elhunyt az első ember, akin arcátültetést hajtottak végrehttp://www.life.hu/drlife/20160906-elhunyt-az-elso-ember-isabelle-dinoire-akin-arcatultetest-hajtottak-vegre.htmlNemrég derült ki, hogy már hónapokkal ezelőtt elhunyt Isabelle Dinoire – a nő, akin a világon elsőként végeztek sikeres arcátültetést még 2005-ben. Dr. Life--Te is stresszevő vagy? Így tehetsz ellenehttp://www.life.hu/drlife/20160907-stresszeves-ellen-igy-tehetsz.htmlEgy kis csokoládé, mielőtt nekilátunk dolgozni, egy habos sütemény az értekezletet követően, egy finom pizza egy nehéz nap után, mert megérdemeljük? A stresszevők nyomás vagy feszült élethelyzet hatására hihetetlen mennyiségű élelmiszert képesek elfogyasztani. De hogyan lehet elejét venni ennek a rossz beidegződésnek? Dr. LifeOrigoTampon vagy betét? Az örök kérdés, és ami valójában mögötte vanhttp://www.life.hu/drlife/20160908-tampon-vagy-betet-a-jobb-menstruaciokor.htmlA Melbourne Egyetem kutatója szerint a nők a mai napig szívesebben használnak egészségügyi betétet menstruációjuk során, mint tampont. A jelenséget a tampon övezte mítoszokkal magyarázza, a riói olimpián bronzérmet szerzett kínai úszónő, Fu Yuanhui menstruációjáról tett őszinte nyilatkozata azonban jótékony irányba befolyásolhatja a közvélekedést a tamponhasználatról. Dr. Life--Friss hír Törőcsik Mariról: már jobban vanhttp://www.life.hu/drlife/20160909-torocsik-mari-korhazba-kerult-de-mar-jobban-van-elesett-ezert-a-surgossegi-osztalyra-szallitottak.htmlAugusztus végén került kórházba a nemzet színésze, velemi birtokán vesztette el egyensúlyát és elesett. Szerencsére azonban nem történt komoly baj, a biztonság kedvéért azért bent tartották egy kis ideig. Dr. LifeOrigoEvés és karcsúsodás egyszerre? Ezekkel az ételekkel lehetségeshttp://www.life.hu/drlife/20160907-eves-es-karcsusodas-ezekkel-az-etelekkel-lehetseges.htmlAz eredményes fogyókúra a konyhában kezdődik. Azon túl, hogy nem mindegy, mikor és milyen táplálékot veszel magadhoz, érdemes átgondolnod azt is, hogyan tudnád elejét venni az étel iránti sóvárgásodnak. Mutatunk néhány bevált tippet. Dr. Life--