Kiürülhet Bali a tervezett alkoholtilalom miatt

Bali Kuta beach strand
A foreign tourist sunbathes on Kuta beach, Bali island on March 17, 2015. Indonesia will soon allow tourists from an additional 30 countries to visit without a visa, a minister said, but neighbouring Australia was left off the list amid a row over looming executions. AFP PHOTO / SONNY TUMBELAKA / AFP PHOTO / SONNY TUMBELAKA
Vágólapra másolva!
Tönkreteheti a turistaparadicsomot az indonéz törvényjavaslat.
Vágólapra másolva!

Az indonéz törvényhozás azt tervezi, hogy betiltja az országban az alkohol előállítását, forgalmazását és fogyasztását. A javaslat alapján 10 év börtönt kaphatnak, akik megszegik a törvényt. Ha a terv megvalósul, akkor az súlyos csapást jelenthet az ország idegenforgalmára – figyelmeztetett az indonéz hotelszövetség elnöke.

Külföldi turista napozik Balin a Kuta strandon Forrás: AFP/Sonny Tumbelaka

A legnagyobb vesztes Bali lehet, ahol egyébként Indonézia muszlim vallású többségétől eltérően döntően hinduk élnek. A sziget a legnépszerűbb idegenforgalmi célpont az országon belül,

évente 4 millióan érkeznek oda a világ minden tájáról.

Bali nemcsak strandjairól és kulturális látnivalóiról híres, hanem olcsóságáról is (az Origo utazás rovata több beszámolót is írt róla, ezek a cikk végén megtalálhatók). Az oda utazó ausztrál vagy európai turisták jelentős részét azonban a tengerparti bárok vonzzák – ha az alkohol eltűnik, máshová mennek.

Mások is próbálkoznak

A 260 milliós Indonézia nem az első muszlim ország, amely korlátozni akarja az alkoholfogyasztást. A közeli Malajziában például nincs betiltva az alkohol fogyasztása, de nem mindenhol árulják, magas az adó rajta, emiatt igen drága.

A Maldív-szigeteken csak az all-inclusive szállodákban szabad szeszes italt árulni és fogyasztani,

és több közel-keleti országban is hasonlóan nagy a szigor. Legutóbb Egyiptomban tervezték korlátozni az alkoholfogyasztást, de a turizmus érdekei erősebbnek bizonyultak.