A feltörekvők a viharban is kitartanak

kína tőzsde részvény
A board shows the stock movements inside the Shanghai Stock Exchange in the Lujiazui Financial district of Shanghai on September 22, 2015. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
A piacok és a befektetők egyre zavartabbak azzal kapcsolatban, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed végül mikor emel kamatot. Ennek egyik legfontosabb oka hogy nem teljesen világos, a szigorítás miként hat majd a globális piacokra. Miközben sokan attól félnek, hogy a kamatemelés igen negatívan befolyásolná a feltörekvő piaci eszközöket, mások szerint a jelenlegi lendület jövőre is kitarthat.
Vágólapra másolva!

Az egyes szektorok tekintetében néhány befektető a nyersanyagokhoz kapcsolt részvények miatt aggódik, mivel a kamatemelés után az erősebb dollár – legalábbis elméletileg – negatív hatást gyakorolna ezekre – írja a MarketWatch elemzése. Ezt támasztja alá, hogy a Market Vectors Gold Miners ETF a múlt hónapban 15 százalékot esett. Tágabb spektrumon azzal kapcsolatban is felmerülnek félelmek, hogy az USA jegybankjának kamatemelése aláásná a törékeny gazdasági talpra állást, beleértve a munkaerőpiac javulását is, illetve csökkentené a tőkeáramlást a globális gazdaságban.

Az elemzés hangsúlyozza: a befektetői várakozások értelmezésekor figyelembe kell venni, hogy

a kamatszintekkel kapcsolatos előrejelzések eddig is túlságosan erősek voltak.

Például 2014 decemberében a Fednél úgy kalkuláltak, hogy a kamatszint 2016 végére 2,5 százalék, míg 2017 végére 3,625 százalék lesz. Ezek pedig ma durván pontatlannak tűnnek.

Sokan a Fed-től féltik a feltörekvő piacokat Forrás: AFP/Chip Somodevilla

Igencsak elterjedt vélekedés a befektetők körében, hogy a Fed kamatemelése negatívan hatna a feltörekvő piaci eszközökre, mivel ezen kockázatos területekről a tőke átáramlana a biztonságosabb, és immár nagyobb hozamot produkáló amerikai befektetésekbe. Mindazonáltal – emeli ki az írás – idén a feltörekvő piacok eddig igencsak jól teljesítettek, és ez kitarthat a következő évben is.

Lendület és jövőkép

A fenti vélekedés mögött egyrészt a jelenlegi lendület áll. Az idei év legjobban teljesítő alapjai között ugyanis szép számmal foglalnak helyet a feltörekvő piacok. Az iShares MSCI Brazil Capped ETF például

60 százalékot emelkedett,

de még szeptember első hetében is új csúcsra ért, miközben egyre többen beszélnek arról, hogy a kamatemelés milyen súlyos tőkekiáramlást jelentene a régió számára.

Szintén új csúcsot ütött meg szeptemberben a Market Vector Russia ETF Trust, amely idén 30 százalékot erősödött, noha a Fed szigorításáról folyó diskurzus erősítette a dollárt, amely az olajon keresztül nyomást gyakorolt az orosz gazdaságra.

A legrosszabb időszak talán már elmúlt Forrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

Ezzel együtt – fogalmaz az írás – a múlt problémái is kezdenek enyhülni. Jóllehet Brazília továbbra is kihívásokkal küzd a súlyos recesszió után, a talpra álló nyersanyagárak, illetve a kormányzati reformok egyre inkább azt a benyomást keltik, hogy

a legrosszabb már mögöttünk van.

Ugyanez a helyzet Kínával is, ahol továbbra is folyik az átállás egy lassabb növekedést produkáló gazdasági modellre, de számos intézményi befektető úgy látja, hogy már túl vagyunk a mélyponton, és ezt támasztja alá, hogy szépen izmosodott a kínai részvénypiac is elmúlt időszakban.

Adósságok és tapasztalatok

Az egyik komoly félelem a feltörekvő piacokkal kapcsolatban a felhalmozott vállalati és államadósságokhoz köthető. Ugyanakkor az erősödő pesszimizmus kiváló lehetőségeket is teremt, különösen a kötvénypiacon. Miközben ugyanis a feltörekvő piaci kötvények relatíve magas hozamokkal forognak, az ilyen magas hozamú vállalati kötvények általánosságban egészen jó hitelminőséggel bírnak.

Ráadásul a borús jövőkép egyszer már hamisnak bizonyult. Tavaly év végén például sokan arra készültek, hogy a Fed kamatemelése következtében súlyos hitelválság is kialakulhat a feltörekvő régiókban 2016-ban, amely számos piacon komoly pénzügyi nyomást okozhat. A piaci mozgások alapján azonban világos,

se a részvény- se a kötvénypiacokon nem váltak valósággá ezek a félelmek,

vagyis – hangsúlyozza az elemzés – lehetséges, hogy a mostani félelmek is erősen túlfűtöttek.

Kezd elviselhetetlenül drága lenni a biztonság Forrás: Pixabay.com

Ezzel párhuzamosan a klasszikusan „biztonságosnak" nevezett eszközcsoportok sem mondhatók igazán vonzó célpontoknak manapság. A közüzemi részvények értékeltsége például történelmi csúcsra ért és egyes szereplők papírjaival

húszszoros áron kereskednek a várható eredményeikhez képest.

Emellett az ingatlanbefektetési alapok piaca szintén igencsak túlzsúfolt, ráadásul mindkét szektor enyhül július óta. Következésképpen – állapítja meg az írás – érdemes megfontolni az alternatívákat, mielőtt bárki riadtan menekülni kezdene a feltörekvő piacok elől.