Rettegés és várakozás a szuperszerda előtt

tőzsde árfolyam összeomlás befektetés részvény hangulat
NEW YORK - OCTOBER 13: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange moments after the opening bell October 13, 2008 in New York City. Following a rise in global markets, the Dow was up over 400 points in morning trading. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A japán és az amerikai jegybank is szerdán számol be kamatdöntő ülésének eredményéről, és mivel csak igen ritkán esik egy napra a két bejelentés, így a befektetők különösen izgatottan várják a híreket. Mindazonáltal a Bank of Japan most nagyobb figyelmet kaphat amerikai társánál.
Vágólapra másolva!

Jóllehet az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatdöntését általában nagyobb várakozás övezi, mint a japán központi bankét, szerdán ez megfordulhat. A befektetők ugyanis széles körben arra számítanak, hogy a Fed bár szigorít a hangvételén, most nem fog kamatot emelni, míg Japán körül sokkal nagyobb a piaci bizonytalanság – írja a CNBC.

Szuperszerda

A Bank of Japan (BoJ) ugyanis ígérete szerint előáll laza monetáris politikájának részletes elemzésével is, ráadásul elég nagy a homály azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a szigetország jegybankjának következő lépése. Ezt támasztja alá, hogy

az elemzői várakozások igencsak megoszlanak a lehetséges döntésekkel kapcsolatban.

Egyesek szerint a BoJ tovább vágja a kamatot a negatív tartományban, mások úgy látják, a jegybank kiterjesztheti az eszközvásárlási programját, de akadnak olyanok is, akik nem számítanak semmilyen lépésre.

Haruhiko Kuroda, a Bank of Japan kormányzója Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Bár a meglepetés ereje most a japán döntéshozóknál van, az világosan látszik, hogy a piaci szereplők negatívan fogadták a BoJ januári akcióját, melynek során – meglepetést okozva – negatív kamatszintet vezettek be. Ráadásul az eredeti szándék ellenére a jen további erősödést mutatott, tovább frusztrálva a politikusokat, akik abban reménykedtek, hogy a gyengébb fizetőeszköz segít majd elérni a jegybank 2 százalékos inflációs célját.

Túlzott riadalom

Mindemellett a befektetőknek szembe kell nézniük az egyik legnagyobb félelmükkel is. Jelesül azzal, hogy megismétlődik az a pánik, amely azt követően jelent meg, hogy Ben Bernanke korábbi Fed elnök 2013-ban bejelentette, az amerikai jegybank fokozatosan ki fogja vezetni az eszközvásárlási programját, vagyis nem pumpál több friss tőkét a pénzügyi rendszerbe.

Akkor

a befektetők riadtan igyekeztek túladni a kötvényeken,

felnyomva ezzel a hozamokat. Ebben a hónapban pedig egészen hasonló történt, ahogy – különösen a feltörekvő piacokon – a kötvényeladások hozamemelkedéseket eredményeztek – írja a Business Insider.

A mostani események mögött a Morgan Stanley elemzői két fő katalizátort határozott meg. Egyrészt az Európai Központi Bank szeptemberi meglepetését, amikor is az eurójegybank úgy döntött, nem tolja ki 2017 márciusán túlra az eszközvásárlási programját. A másik tényező pedig éppen a szerdai Bank of Japan döntés körüli spekuláció. Egyes befektetők ugyanis azért aggódnak, hogy a japán jegybank úgy dönt, kevesebb hosszú lejáratú kötvényt vásárol a jövőben.

Janet Yellen, a Fed elnöke Forrás: AFP/Mark Wilson

Hozzá kell tenni azonban, hogy

a feltörekvő piacok makrogazdasági helyzete jelentősen javult az elmúlt időszakban

– különösen a fejlett gazdaságokkal összevetve –, ami szintén hozzájárulhatott a hozamok emelkedéséhez és a kötvénykereslet csökkenéséhez. Ráadásul a Morgan Stanley stratégái úgy látják, jelenleg nem a 2013-as pánikhoz hasonló időszakot élünk. A feltörekvő piacok ugyanis ma sokkal stabilabb makrogazdasági helyzetben vannak, mint akkor, miközben a fejlett és a fejlődő gazdaságok növekedési dinamikája egyre inkább szinkronba kerül.