Ezt a 13 mondatot biztosan nem akarja hallani a főnöke

Dr. Life, Fejedre nőtt a betegséged? – 5 ok, amiért lépj túl a klisé szövegeken , betegség, nátha, láz
Vágólapra másolva!
Kényes kapcsolat a munkavállaló-döntéshozói. A munkahelyi kapcsolatban tipikusan mindkét félnek van igaza. De nem mindegy, ki mivel védi a sajátját. Ezek a mondatok például nem sok jót ígérnek.
Vágólapra másolva!

Ez nem az én dolgom

Lehet, hogy a feladat nem szerepel a munkaköre leírásában, de ha a cég javára válik, abból csak jól jöhet ki. Például biztosabb a helye. Vagy a komolyabb terhelés és szebb fizetés.

Ha…, akkor én felmondok

A fenyegetések jó része blöff, de még ha komolyan is gondolja, az ultimátum mindenképpen hideg, rossz levegőt teremt. Könnyen lehet, hogy épp ötletet ad a főnökének, amit aztán gyorsan megbán. Mármint nem a főnök.

Ma sajnos nem tudok bemenni

Hát ez mindenkivel előfordul. De ha a rendszeresség csupán árnyéka meglibben mögötte, az a lejtő teteje lehet. Próbáljon ne visszaélni a zsebkendős őszi időszakkal, se a fia dobkoncertjével. Mert a végén akkor sem engedik el, ha tényleg szüksége lenne egy szabadnapra. Vagy éppen a szabadnapjai számát végtelenítik. A fizetéséért és a státuszáért cserébe.

Csak ha tényleg Forrás: Dreamstime

Megint egy számla, hogy fogom ezt kifizetni?

Az biztosan nem a főnöke dolga, akkor sem, ha joggal panaszkodik. A vezetőnek ugyanis csak abban van felelőssége, hogy a korábban közösen megállapított összeg havonta megérkezzen a számlájára.

Én csak a pénzért

Nagyon szerencsétlen gondolat. A vállalkozás elvont fogalom is, nem csak gyakorlati tényező. A márkaépítéshez motivált, odaadó emberekre van szükség, és egyébként a kiválóan teljesítő, évről-évre nagyobb profitot termelő céghez is. Ez a mondat a csapatjáték hiányára utal. Annak sajnos előbb-utóbb következménye lesz, és sajnos nem is egészen ok nélkül. Mindenki olyan emberekkel szeret dolgozni, akik hisznek a közös ügyben.

Lehet, hogy szuperhős, de ez a csapatmunkában látszik igazán Forrás: Origo

De ez nem az én hibám

Fordítson egyet a ki nem mondott vádaskodáson – mert akkor is úgy hangzik, ha nem okol senkit –, inkább a megoldást keresse, de azt nyíltan.

Az előző főnököm nem így szokta

Jaj, ez maga az aknamező, kerülje el messziről. Nincs jelentősége a céges ügyekben más cégek szereplőinek. Nem is fontos, nem is érdekes. És semmiképp nem az együttműködés szándékáról beszédes.

Nem tudom megcsinálni

Ezt érdemes egy az egyben száműznie a munkahelyi szótárából. Legalább próbálja meg. Utána az “Igyekeztem/Mindent megtettem, de sajnos nem sikerült” egészen másképp hangzik.

Ó, dehogynem! Forrás: PhotoAlto/Matthieu Spohn

Nem mondtad

Két eset van.

Ha téved, akkor

  1. nem figyelt oda,
  2. rossz fényben tünteti fel a főnökét,
  3. ezzel a mondattal is csak húzza az időt.

Ha azonban igaza van, akkor sem ez a lényeg. Csinálja meg utólag, amilyen jól csak lehet, és hogy az igazságérzete se szenvedjen csorbát, egy teljesen független helyzetben, nyugodt körülmények között említse meg, lehetőleg érvekkel alátámasztva, mi is történt valójában.

Ez igazságtalan

A mondat kontextusa összehasonlítás, méghozzá a kollégái és a saját helyzetéé. Innen csak egy ugrás, hogy kicsinyesnek és irigynek lássák. Ne törekedjen kiváltságokra. Ha azonban biztos benne, hogy sportszerűtlenül lépett a főnöke, mint fent: teremtse meg a helyzetet, amikor nyugodtan és tárgyszerűen ki tudja fejteni, hol és hogyan sérült a fair play. Érvelhet azzal, hogy hosszú távon demoralizál és rontja a légkört, majd a teljesítményt, ha felnőtt emberek nem tartják be az előzetes megállapodást.

Bocs a késésért, interjún voltam

Egyetlen környezetben gilt ez a mondat, ha ön újságíró. Akkor viszont kicsi az esély arra, hogy időpontra kelljen beérkeznie a szerkesztőségbe. Minden más esetben valószínűleg állásinterjúra utal. Ez nem tartozik a felettesére, hiszen minden bizonnyal szerepe van abban, hogy nem érzi jól magát a vállalatnál.

Épp nincs mit csinálnom

A helyzet az, hogy de, mindig van. Segítsen ki kollégákat, vagy dolgozzon előre és nyerjen időt.

Tudod, mit? Felmondok!

Ha kiszalad a száján, akkor a pillanat hevében döntötte el – abból pedig semmi jó nem sül ki. Aludjon rá egyet. Ha higgadtan is így látja, akkor valószínűleg nem először jut eszébe. Ezesetben különösen nincs oka rögtönözni. Ne is tegye meg, amíg nincs B terv. Amelynek birtokában azonban nincs szüksége a drámaiba hajló bejelentésre. Keresse meg az ideális, legalábbis a zavaró körülményekhez képest ideális munkahelyet, és rendezze a szálakat a jelenlegin.

Intelligensen és kulturáltan. Valamit biztos köszönhet ennek a cégnek is. Ha menekül innen, abból a cégvezetőnek is van mit tanulnia. Erre pedig nagyobb az esélye, ha nyugodtan mond fel.

Próbáljon megnyugodni, dönteni ráér akkor Forrás: YouTube

(Innen)