Ezzel a 17 trükkel tegye a napját eredményesebbé

papírsárkány, fotó, gyerekek
Kezdje a legnehezebb feladattal, és repülni fog a többiben
Vágólapra másolva!
Nemcsak reggel, de általában már előző este pontosan tudjuk, egy adott napon mennyit szeretnénk elvégezni. Akár azért nem érünk a lista végére, mert túl sokat markoltunk, akár beelőzött néhány halaszthatatlan ügy, a frusztrációtól nem menekülünk, ha nem tartjuk kézben a produktivitást.
Vágólapra másolva!

A produktivitáshoz pedig a tudatos időmenedzsmenten át vezet az út, írja az Entrepreneur. Minden percből ki lehet hozni többet. Mutatunk néhány egyszerű lifehacket.

Keljünk fel egy órával korábban

Ez még akkor is járható, ha bagoly típusú az ember. Az esti vagy reggeli alkat ugyanis nem genetika, csak szokás kérdése, ettől még persze komoly erőfeszítés áthangolódni. De egy vállalkozónak biztosan

hasznosabbak a reggeli-nappali órák, mint az estiek,

hiszen üzletember, nem ihletben feloldódó festő vagy költő. Próbálja ki, húzza egy órával előrébb az ébredést. Állítólag a koránkelő emberek többsége optimista.

Tételek sorban

Írjon listát a teendőkről. De realisztikusat és megvalósíthatót. Az egyéniségére és a munkatempójára szabottat. A cikk szerint ha az egészen banális feladatokat is feltüntetjük (majd kipipáljuk), gyorsabban jutunk el a nagy célokhoz.

A dandárja

Elsőnek a legnehezebb listaponttól szabaduljunk meg. Egyrészt megkönnyebbülünk, másrészt felgyorsulunk. És sokkal jobban is érezzük magunkat munka közben.

Kezdje a legnehezebb feladattal, és repülni fog a többiben Forrás: Dreamstime

Ami nincs szem előtt, arra nem gondolunk

Azaz nem köti le feleslegesen a szellemi energiákat. Takarítsuk le az asztalunkat. Ha valami arra vár, hogy majd foglalkozzunk vele, vagy éppen már aktualitását vesztette, csak zavar.

Sport

Talán nincs jobb fogyókúra, mint vacsora helyett elmenni spinning- vagy step aerobic-órára, de

a reggeli mozgás egész napra feltölt energiával.

A futás zsírégető hatása órákon át tart, akkor is, amikor már rég átöltözött üzletemberré. Szellemileg frissen tart, este könnyebben alszunk el. A jóga jótékony hatásáról egész könyvtárpolcokat talál egy rövid guglizással. Tény, ha eddig kicentizve úgy ébredt, hogy még épp beleférjen a gyerekek reggelije, kis módosításra van szükség az időzítésben. Ezesetben az első lifehack az irányadó.

Egésznapos zsírégetés Forrás: Dreamstime

Szellemi guggolás

Tornáztassa az agyát, amíg beér a munkába.

Fejlessze a memóriáját,

például vegye sorra az esti bevásárlólistát, és ne írja le. Memorizáljon egy hétszámjegyes számsort egyenként („Négy. Négy, nulla. Négy, nulla, három” – és így tovább), majd egy másikat, utána mondja el újra az elsőt. Foglaljon össze 5-6 mondatban egy reggeli hírt, és tanulja meg, mintha mini prezentáció volna. Az agy olyan penge, amely hálás a köszörülésért.

A multitasking mese

Amelyben ráadásul a kannibál boszorkány győz: felfalja a teljesítményünket és a nyugalmunkat. És ha ez túlzás is, annyi bizonyos, hogy

a párhuzamos munka kimerít, instant stresszforrás.

Telefon közben e-mailt írni még elmegy, de nagyobb feladatokat csak úgy lehet elvégezni, ha semmi mással nem foglalkozik.

Álljon ki

Tanuljon meg nemet mondani. Attól ne féljen, hogy népszerűtlen lesz. Aki az asszertivitásért megharagszik, azért nem is kár.

Jó éjt!

Ritkán gondolunk így rá, de az alvás valódi luxushobbi lett. Nem is könnyű megszervezni.

Készítse elő a hosszú és nyugalmas pihenést:

határozza el szilárdan, hogy nem tévézik, nem ül-áll-fekszik monitor előtt és nem iszik alkoholt 2 órával a tervezett alvás előtt. Amelyre pedig szánjon legalább 7 órát. Ha 6-tal is beéri és magától felébred, máris teljesítette az első pontot. Csodálatosan megéri.

Reggel még jókedvűbb a világ egy jegeskávéval Forrás: Nábelek Zsófia

A mappát már feltalálták

Rendszerezze az e-mailjeit, ha sok olvasatlanra kell ránéznie újra meg újra, az nagyon alattomos frusztrációhoz vezet.

Az e-mail pedig szétver

A legerősebb figyelemelterelő körülmény, ha bármikor és gyakran ránéz a levelezésére. Ilyenkor megsokszorozza a teendőit: ahelyett, hogy egyszer nekiülne és elvégezné, annyiszor kell elölről kezdenie, ahányszor kiszáll egy-egy üzenet kedvéért. Pedig így is elég hosszú a nap.

A közösségi média szintén

Ahogy a nóta mondja: ne fészbukozzá! Ehhez talán nincs is mit hozzátenni.

A rest kétszer fárad

(A szorgalmas meg egész nap.) Bármilyen dokumentum kerül is a kezébe, nem nyer időt a felületes olvasással. Elsőre időigényesebbnek tűnik elmerülni a bekezdésekben, pedig sokkal inkább az rabolja az értékes perceket, ha repked és ugrál. Aztán, ha kiderül, hogy fontos részletek felett siklott el, szkennelhet a tekintetével föl-le ingerülten.

Füles

Vegye elő a fülhallgatót, az emberek kétszer is meggondolják, zavarjanak-e valakit, aki elszigeteli magát a neszektől.

Saját szoba

Ahogy az íróasztalán, úgy a fejében is érdemes rendet raknia. Mielőtt nekivág a munkanapnak, szenteljen néhány percet annak, hogy befelé figyel.

Csak ha tényleg hozama van

A vállalkozó napja egy pillanat alatt megtelhet fölösleges megbeszélésekkel. Márpedig ami időrabló, az időrabló, akkor is, ha kínos udvariaskodás övezi. Csak akkor mondjon igent egy tárgyalásra, ha az valóban az üzletet lendíti előre. Higgye el, a partnernek is így a jobb.

Szabad nemet mondania,

ahogy azt utoljára néhány sorral feljebb olvasta ebben a cikkben.

Percdöntés

Csak akkor halad gyorsabban, ha gyorsabban is dolgozik, az pedig magától nem fog megtörténni. Kezdje a döntéseivel, rövidítse le őket. Ha jó az irány, hatvan másodperc alatt ugyanarra jut, mint húsz perc alatt. Ha meg nem, minek?