10 Belmondo-dal Czutor Zoltán személyes gondolataival

Czutor Zoltán
Vágólapra másolva!
Idén tíz éves a Belmondo zenekar, és 2016-ot eddig főleg turnézással töltötték. Novemberben azonban ünnepelni készülnek, és 25-én az Akvárium Klub KisHalljában adnak születésnapi koncertet. 
Vágólapra másolva!

Az Akváriumban több vendégük is lesz, többek között Papp Szabi, Szekeres András, Eckü, vagy például Fourtissimo. Érdekesség még, hogy a Belmondo a koncerten kiegészül a zenekar valamennyi korábbi tagjával.

Czutor Zoltán, a Belmondo frontembere Fotó: Marton Szilvia/Origo

A jubileum apropóján Czutor Zoltán a zenekaral együtt gyűjtötte össze a 10 legfontosabb Belmondo-dalt. Czutor Zoltán minden egyes dalhoz személyes gondolatokat fűzött.

1. Lesz, volt, van

Nehéz kiemelni 10 számot a legédesebb 50-60-ból, de megpróbáljuk. Nem feltétlenül népszerűség, vagy a gazdasági eredményesség alapján történt a válogatás. A Lesz, volt, van az egyértelmű nyerő, az első Belmondo-dal. Eredetileg Nyers-szám lett volna és a dal szólója készült el elsőként, e köré épült az egész szám. Egy kísérlet volt, hogy rádióban korábban sosem játszott underground zenészek tudnak-e olyat dobni, ami népszerű is,

Hát elég jól sikerült a próba. Azóta is fut mindenhol az első Belmondo-sláger. Utána mindjárt fel is hagytunk a kísérletezéssel és csináltuk simán azt, ami jön. Amit előtte is. A szöveg magáért beszél: Semmi sem tart örökké, ahogy nyeregben érezzük magunkat, mindig elvesztünk valami/valaki fontosat.

2. Él ilyen

Az első Belmondo-album címadó dala, sokak szerint a legjobb szám a lemezről. Nekünk a mai napig kedvenc. Talán egy kicsit zenész farokverés is, de imádjuk a játékosságát, a finomságait és a súlyosságát. Nem beszélve arról, mekkora hülyeség a szöveg. Ez is még Nyers-számnak készült eredetileg. Van is róla Nyers-demóm.

3. Rocksztár

Egy régi kedvenc gitárriffemből indult a dalírás. Egészen súlyos téma, disco verse, metál kalapálás a refrénben. Imádom ezt a fajta erőteljes és működő eklektikát. A második album egyik húzódala. Ehhez készült a zenekar eddigi legdrágább klipje. Persze nem a benne szereplő ismert színészek – Kerekes Vica, Szabó Győző, Csányi Sanyi, Nagy Ervin – gázsija (egy üveg borért jöttek), hanem a technika és a lebonyolítás volt szokatlanul drága. A szöveg

az önmaguknak hazudó, önáltató sztárocskákról szól.

4. Szabadon

Egy hirtelen jött, pillanatok alatt elkészült dalocska. Szabó Győző és Mező Misi szerint az egyik legjobb magyar popdal. Nagy petőfis kedvenc volt. Egyik vesszőparipámról, a szabadság fontosságáról szól. Akár magánéletben, akár barátságban, akár munkahelyi, akár nemzeti léptékben, de a szabadság és az önrendelkezés, az egyéni és társadalmi autonómia az egyik legfontosabb ügy. A klipet egy végzős képzőművész hallgató készítette. Ez volt a vizsgamunkája.

5. Libidó

Egy Killers típusúra pozicionált rockdal lett volna az eredeti a tervek szerint. Ezt is szépen tolta a Petőfi, nekünk is nagy kedvenc volt, sőt Paczári Viktor jelenlegi basszusgitárosunk

Az eufória egészen addig tartott, míg meg nem láttuk a hozzá szívességből készített klipet, ami sajnos gyerekbetegségektől szenved. Egy lelkes, fiatal filmes társaság túl sok mindent akart beletenni, így a legjobb indulattal is, kicsit saláta lett a végeredmény. Ugye, ajándék lónak... Mindegy. A zenét és a dumát tessék hallgatni.

A szaporodási késztetés az egyik legerősebb emberi mozgatóerő is.

6. Mikor

A Belmondo legfontosabb és legnépszerűbb dala. Egyesek szerint a „Czutornak van egy erős lírai énje". Na ebben a dalban nincs hiány lírából és szerelmi fájdalomból. Esküvők kedvenc szerelmes himnusza, sok ezer pár személyes kedvence, az alapból riffelős rockzenekar elérzékenyült dala, a Mikor. Nem mellesleg gyötrő szerelemből, igen gyorsan írtam.

Kaptam érte egy szépséges feleséget és a két legkisebb gyerekemet is.

7. Emelt díjas lányok

Ez is rádiós kedvenc lett és az őse egy Nyers-dal (Az a lényeg). Annyira tetszett ez a régi számom, hogy nem szerettem volna veszve hagyni. Persze a brutális szöveget át kellett írni. Sajnos még így sem – útmenti és telefonos kurvákról/nak szól – igazán szalonképes, de jóféle, egyszerű, énekelhető koncertszám. A Belmondo műsorának örök darabja. A klip gyakorlatilag egy fehér háttér előtt muzsikáló Belmondo. Laci (gitár) és még egy-két fiktív szereplő csak oda van rajzolva. Laci igazoltan hiányzott a forgatás javarészéről, aznap született a kisfia.

8. Amit elhiszel, az leszel

Annyi mindenkivel működtünk már együtt, hogy épp ideje volt egy kooperációs lemeznek. A zenekar kedvenc dala erről az albumról (Kooperatív) az, Amit elhiszel, az leszel. Az együttműködő zenészkolléga itt Eckü a Hősökből. Óriási duma és nem kamu pozitivitás van a srácban. Súlyos, szexi dal.

Ezen az albumon szerepel még a Miért ne higgyem? című szám is, ami a zenekar eddigi egyetlen Eurovíziós 30-ba került dala. Az eredetit Bartha Timivel kooperáltuk össze.

9. Eszméletlen

A legújabb album (Kalapot le!) zúzdája. Ugyanaz a verse és a refrén zenei témája, csak mást éneklek rá. Ettől is olyan akadálymentes és lendületes. A téma örök: hogy a fenébe kerültem ide és mi történt tegnap este? A gitárszólóra külön büszke vagyok.

A klip a zenekar eddigi legolcsóbb klipje. Egy telefonnal, 2 snittből készült a próbahelyen. És még így is jól működik. A Rock Rádiónak túl petőfis, a Petőfinek túl rockos. Ez a magyar könnyűzene tragikomédiája, de az a szerencse, hogy Belmondo-koncerteken kifogástalanul működik. Aki látja, hallja, nem tud nyugton maradni.

10. Megint ez lett

A legkurrensebb rádiós dalunk, egy korábbi dalötlet (Megint ez lesz) továbbgondolása. Az eredeti döcögős és komplikált volt, ez szellős, egyszerű, jól gurul. Az üzenet ugyanaz, mint a régebbinél: a károgók himnusza. A sok nagyokos, aki – persze mindig utólag – azt állítja, hogy ők előre tudták és mondták, hogy ebből, vagy abból baj lesz. Ami ezután jön, meglepetés.