Súlyos válságba került a globális elit álma

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója és Jim Yong Kim a Világbank elnöke
World Bank Group President Jim Yong Kim (R) and International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde look on during the 2015 Global Parliamentary Conference at World Bank Headquarters in Washington, DC on April 13, 2015. The International Monetary Fund updated its forecasts on growth in the global economy ahead of the IMF and World Bank spring meetings this week. AFP PHOTO/ SAUL LOEB
Vágólapra másolva!
A világgazdaság döntéshozó elitje a héten összejön a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank éves tanácskozásán, miközben egyre súlyosabb kockázatok fenyegetik az integrált világgazdaságról szóló álmot, amely az elmúlt több mint 70 évben meghatározta ezeket a találkozókat. A politikai bizonytalanságok és a növekedési problémák ugyanis fokozódó veszélyként jelennek meg az elit számára.
Vágólapra másolva!

A brit EU-tagságról szóló népszavazás mellett Donald Trump kampánya is arra utal, hogy a nagy globális gazdasági integráció egykori képe veszélybe került. Ezt tetézik még a stagnáló bérek, illetve az eltűnő munkaerő-piaci biztonság, melyek egyre csak éltetik a bezárkózást hangoztató véleményeket – írja a Bloomberg. Ráadásul Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője hangsúlyozta, a populizmus élénkülése súlyos fenyegetést jelent a világgazdaságra nézve, amely egyébként is „gyenge és törékeny".

A kevesebb integrációt és erősebb kereskedelmi korlátokat szorgalmazó vélemények azonban sokak szerint a pénzügyi piacok számára is kockázatokat jelentenek, melyek így

sokkal fogékonyabbak lesznek a befektetői hangulat ingadozására

– ahogy ezt a Deutsche Bank jelenlegi esete is mutatja.

Vezető témák

Lagarde ezzel együtt a múlt héten jelezte, a mostani tanácskozásnak két fő témája lesz. Egyrészt igyekeznek kiállni a kereskedelem protekcionista akadályaival szemben, másrészt olyan eszközöket kívánnak keresni, melyek képesek felpörgetni a gyenge globális gazdasági növekedést. Ráadásul úgy tennék ez utóbbit, hogy a bővülés minél szélesebb társadalmi rétegeket érintsen.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója Forrás: AFP/Saul Loeb

Mindazonáltal még az is kétséges, hogy a találkozó egyáltalán szerény eredményeket fel tud-e majd mutatni. Az USA elnökválasztási kampányában ugyanis mindkét jelölt kritizálta a szabadkereskedelmi megállapodásokat, az Európai Unióban pedig lehet, hogy a brexit csupán a kezdete volt egy súlyosabb földrengésnek, amely alapjaiban változtathatja meg a kontinens régi bizonyosságait. Nem mellékesen pedig jövőre Németországban, Franciaországban és Hollandiában is választások lesznek, és mindhárom európai országban

egyre erősödnek a hagyományos politikai elittel szembenálló erők.

Egy álom válsága

A Bloomberg által idézett elemzői véleményekből az derül ki, hogy míg a 2008-as válság előtt a szabályozások csökkentése és a globalizáció mindenki számára vonzó hívószavak voltak, addig mára, a válság utáni időszakban, a régi eszmények egyre nagyobb ellenállásba ütköznek. Ennek pedig egyik legfontosabb oka, hogy immár egyre nehezebb felmutatni érzékelhető és hatásos eredményeket. A töretlenül növekvő egyenlőtlenségek mellett a világgazdaság tavaly csupán 3,1 százalékkal bővült, ami hat éve a legrosszabb teljesítménynek számított.

Pozitív meglepetést okozgat a jövő évi növekedés Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Ráadásul az látszik, hogy az idén némileg felkapaszkodó növekedést sem új lendület fűti, csupán arról van szó, hogy a korábbi negatív hatások enyhültek. Mindazonáltal David Stockton, az LH Meyer vezető gazdasági tanácsadója és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed korábbi hivatalnoka szerint végre megvan az esélye annak, hogy

a jövőre 3 százalék körülire várt növekedés pozitív meglepetést okozzon.

Ennek pedig elsődleges oka az USA-ban és Európában fellépő fiskális lazítás lehet.

Az Egyesült Államokban ugyanis mindkét elnökjelölt elkötelezte magát, hogy fokozza az infrastrukturális kiadásokat, míg Európában az elitellenes hangok felerősödése azt eredményezheti, hogy a kormányok eltávolodnak a megszorítások politikájától a közelgő választások előtt, sőt akár azok után is.

Mindazonáltal a Standard Chartered elemzője hangsúlyozta, a globalizációval kapcsolatban kialakult korábbi konszenzust jelentősen gyengíti, hogy az előnyöket nem sikerült egyenlően szétosztani. Amíg pedig ez így marad, addig a globalizáció ügyét nehéz lesz jobb színben feltüntetni.