2000 tonna zene érkezik pénteken a Hungexpóra

Budapest Music Expo
2015
Vágólapra másolva!
140 kamionnal szállítják a hangszereket a pénteken induló Budapest Music Expóra, Közép-Kelet-Európa legnagyobb zenei kiállítására. A rendezvényt most először tartják a Hungexpo területén. A belépés ingyenes, és a hangszereket, eszközöket ki is lehet próbálni. Az idei Music Expo egyik újdonsága, hogy három színpadon lesznek (szintén ingyenes) koncertek, fedett nézőtérrel.
Vágólapra másolva!

A kiállítás és vásár 17 ezer négyzetmétert foglal el. Összesen ezer ember építi fel három nap alatt a helyszínt. Körülbelül 80 stand lesz, amelyekre 140 kamionnal hozzák az összesen

1900 tonnányi hangszert és egyéb eszközt.

A Budapest Music Expót idén tartják először a Hungexpo területén. A több tízezer kipróbálható hangszer mellett nagyjából háromszáz zenei programmal várják az érdeklődőket. Idén is több tízezer pengetős, billentyűs és ütős hangszert, mikrofonokat és dj-felszereléseket lehet kipróbálni a rendezvényen.

Ezek mellett a kiállítók nagy mennyiségben vonultatnak fel hang-, fény-, lézer-, stúdió- és színpadtechnikát. A G csarnokot a szervezők csendes és félhangos részre osztják majd, így

elkülönítik a gitárzúzásra fogékony fiatalságot és a látványtechnikát szemlélő látogatókat.

Budapest Music Expo 2015-ben Forrás: Budapestmusicexpo.hu

Az Öröm a zene elnevezésű játszótéren tizenegy zenetanár foglalkozik majd kicsikkel és nagyokkal. A pedagógusok kedvet csinálnak a zenéléshez és abban is segíteik a gyerekeket és felnőtteket, hogy eldöntsék, milyen hangszeren tanuljanak, ezen kívül pedig felmérik a hangszeres tudást is. Szombaton és vasárnap tart nyitva a Muzsikáló Háztartás, ahol különböző elromlott, hibás tárgyakból, és hulladékból lehet majd hangszereket készíteni.

Lesz a rendezvényen egy 16 méter hosszú, 37,5 tonnás Roland/BOSS kamion,

amelynek egyik oldaláról egy kiállítótér, másik oldaláról egy színpad nyílik. Itt játszik majd szombat délután többek közöttt a Magna Cum Laude is. A visszafogottabb zenekedvelőknek pedig ott lesz a hangterápiás pihenősziget, ahol hangágyak, hangszékek és óriásgongok segítenek stresszmentes állapotba kerülni.

A korábbi expókkal ellentétben idén három szabadtéri színpadon lesznek koncertek, méghozzá fedett nézőtér előtt. Fellép többek között az Anna and the Barbies, a Cloud9+, a Leander Kills, az Infusion Trio, az Alapi Band, a Half Note City, a Zanzinger, a Colorstar, a Kállay Saunders Band, a Mingu, Horányi Juli, az 1705 és a Magashegyi Underground, de a Punnany Massif tagjai is tartanak egy showcase koncertet.

Az expón

negyedik alkalommal adják át tizenegy kategóriában az Öröm a zene!-díjat,

amellyel az alapító Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) azokat ismeri el, akik elkötelezettek a hangszeres-élőzene népszerűsítése iránt. Idén is lesznek konferencia programok az Artisjus, a Cseh Tamás Program és a Zeneipari Hivatal szervezésében, valamint az expón hozza nyilvánosságra éves zeneipari jelentését a ProArt szövetség.

Néhány gitár a 2015-ös Budapest Music Expóról Forrás: Budapestmusicexpo.hu

A Cseh Tamás Program pódiumbeszélgetésekkel, könyv- és mobilalkalmazás-bemutatóval, ezeken kívül pedig tehetséges zenekarjainak koncertjeivel várja ez érdeklődőket. A CSTP-standon a Halk Csarnokban lehet majd megvásárolni a program gondozásában kiadott könyveket, a támogatott zenekarok anyagait.

Pénteken 15 órától a Cseh Tamás Program két évéről és a harmadik évad terveiről tart előadást Bajnai Zsolt, a program megvalósításáért felelős kollégium vezetője, 16 órától pedig Doncsev András, az NKA alelnöke és Vizkeleti Andrea főtanácsos, az NKA Bizottság titkára beszél az NKA-pályázatokról.

Szombaton 15 órától Dénes József "Dönci" Szökésben című könyvét mutatják be, a kötetről Legát Tibor, az egykori zenésztárs és Vass Norbert, a könyv szerkesztője beszélget. Ezt követően Csatári Bence történész kérdezi Török Ádámot, a Mini frontemberét az Azok a régi csibészek Extra című programon. Vasárnap a CST-pódiumon 13 óra 30 perctől

a poptörténeti tanösvény mobilalkalmazást mutatják be.

A Budapest Music Expo alatt három színpadon is koncerteken találkozhat a közönség a Cseh Tamás Program Induló zenekari alprogramjában támogatott zenekarokkal, köztük Stahl Barbarával, a Császári Pillanatművekkel és a Junkie Jack Flash-sel. Az expón lesz az Öröm a zene! tehetségkutató országos döntője is, a győztes egymillió forint pénzjutalomban részesül a CSTP hozzájárulásával. A Budapest Music Expo október 7-én 10 órától 9-én 18 óráig tart majd. A programok

ingyen látogathatóak.