A gyenge font visszaüthet Nagy-Britanniára

kamat, hozam, kötvény, profit
bank of england banking british british currency CURRENCY money buying commercial detail FINANCE focus BLUR differential focus focus techniques fortune
font (GBP) kamat, hozam, kötvény, profit
Vágólapra másolva!
A font az elmúlt héten a brexitszavazás óta nem látott mértékben esett. Ráadásul míg a gyenge fontról korábban azt mondták, hogy akár előnyöket is jelenthet a brit gazdaságnak, a fokozódó süllyedéssel kapcsolatban már megjelentek az aggódó hangok is.
Vágólapra másolva!

A brit fizetőeszköz hétfőn, közép-európai idő szerint kora délután 0,37 százalékot gyengült a dollárral szemben, a pénteki 1,4 százalékos esést követően. A múlt héten azonban font 31 éves mélypontot (1,1841 dollár) is elért. Az egész hetes 4,2 százalékos süllyedésre pedig a június 24-én véget ért hét óta nem volt példa – írja a Bloomberg.

Noha korábban még számos elemző úgy értékelte a font gyengülését, hogy rendezett ütemben segítheti az exportot, és ezáltal a brit gazdaság egészét,

a mostani gyors esés viszont még gondokat is okozhat.

Komoly károkat is okozhat a gyenge font Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

A deviza gyengülése miatt ugyanis a vállalatok visszavágják a profitvárakozásaikat, de az inflációs cél is veszélybe kerülhet, valamint kérdésessé válhat a font tartalékdeviza szerepe.

Különösen úgy, hogy június 23-a óta

csak Sierra Leone és Mozambik fizetőeszközei estek nagyobbat a fontnál.

Nem véletlenül hangsúlyozta tehát a Bank of England korábbi hivatalnoka, Adam Posen, hogy a brexit óta látott 16 százalékos gyengülés a dollár ellenében olyan alapvető változásokhoz részét képezheti a brit gazdaságban, melyekkel a jegybank egyedül már nem lesz képes megbirkózni.

A font/dollár árfolyam alakulása Forrás: Investing.com

Az elemzői véleményekből kiolvasható, hogy a devizapiaci változások során az ütem legalább olyan fontos, mint a mérték. A font gyors ütemű gyengülése ugyanis olyannyira káros lehet, hogy teljesen eltüntetheti a süllyedésben rejlő összes előnyt – hangsúlyozzák a Commerzbank elemzői. Miközben pedig a britek már így is érzik, hogy drágább külföldre utazni, a gyenge deviza következtében úgy ugorhatnak meg a hazai árak, hogy az infláció miatt

a Bank of England sem lesz képes laza monetáris politikával élénkíteni a gazdaságot.

Ahogy pedig egyre távolabbi álomnak tűnik, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió teljes békében és barátságban váljanak el egymástól, az HSBC elemzői úgy vélik, messze még a font gyengülési menetének vége. A bank előrejelzése szerint 2017 végére 1,10 dollárig eshet a brit deviza.