Vágólapra másolva!
Aki 35 éves kor felett kezd intenzívebben mozogni, netán maratonra készülni, figyeljen a jelekre: a kezeletlen szívproblémák és az orvosi kontroll hiánya akár súlyos megbetegedésekhez vezethetnek.

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a maratoni futóversenyek, amelyeket – jobbik esetben – minden esetben gondos előkészületek, vagyis edzések előznek meg. A testmozgás jótékony hatásairól már sokat lehetett olvasni, 35 éves kor felett azonban érdemes körültekintőbben eljárni a futóedzések intenzitását illetően.

Forrás: Thinkstock

– mondta dr. Sztancsik Ilona, a Sportorvosi Központ kardiológus-sportorvosa, aki szerint a futóedzések során tapasztalt

heves szívdobogás, a mellkasi fájdalom, a túl hamar történő kifulladás és a rövid eszméletvesztés mind-mind olyan tünet, amelyet komolyan kell venni, és azonnal orvoshoz kell fordulni.

Még több érdekes információért kattints a Szívderítő.hu oldalára!

Világsztárok, akik lefutották a maratont

A futás az egyik legjobb módja annak, hogy fitten tartsd magad, nemcsak csodás alakod lesz tőle, hanem a szíved, a tüdőd és az ereid egészségét is megőrzi, ráadásul szellemileg is frissen tart. Ha eddig nem futottál hosszú távon, bizonyára úgy tűnhet, hogy a bizonyos 42 km szinte már emberfeletti teljesítmény. A maraton valóban a kitartás szimbóluma, de annyira nem elérhetetlen cél egy ilyen verseny, hiszen rövidebb távokra is be lehet nevezni. Nézd meg a sztárokat, akik már megcsinálták: kattints ide a cikkért!
Miért lesz valaki öngyilkos?http://www.life.hu/drlife/20161007-miert-lesz-valaki-ongyilkos-es-hogyan-lehet-segiteni.htmlA magyarországi mutatók szerint hazánk továbbra is az élen jár Európában az öngyilkosságok számát tekintve. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén szeptemberben készült felmérésében Magyarország a kelet-európai országok között a harmadik helyen áll Litvánia és Oroszország után. A számok elkeserítőek – főleg abban a tekintetben, hogy a legtöbb tragédia megelőzhető lett volna. Dr. Life--A rettegés foka: miért szeretünk borzongani?http://www.life.hu/drlife/20161010-miert-szeretunk-horrorfilmeket-nezni-es-felni.htmlPapíron a horrorfilmekben semmi olyan nincs, ami miatt tetszeniük kellene nekünk: véresek, ijesztőek, mi több, legtöbbször a szívbajt hozzák ránk, ráadásul hetekig, vagy akár hónapokig nem tudunk nyugodtan aludni egy-egy ilyen jellegű alkotás megtekintése után. Akkor mégis miért nézzük őket, és hogy lehetséges az, hogy mára egy több millió dolláros iparággá fejlődött? Dr. Life--Meglepő! Ezt okozza a szervezetben a dohányzáshttp://www.life.hu/drlife/20161005-a-dohanyzas-30-evre-is-nyomot-hagyhat-az-emberi-szervezetben.htmlKözel 16 ezer dohányos, nem dohányzó és egykor dohányzó vérmintáját elemezték ki tudósok, amelyek alapján arra következtettek, hogy a dohányfüst hosszú távon is nyomot hagy a DNS-en. Ilyen változás azoknál is észlelhető volt, akik immár 30 éve leszoktak a cigarettázásról. Dr. Life--"Olyan erősen görcsöltem, hogy az ügyeleten kötöttem ki"http://www.life.hu/drlife/20161004-a-veseko-megelozheto-mit-lehet-tenni-ellene.htmlEgy nemrég készült felmérés szerint hazánkban a húgyúti kövesség a magyar lakosság 5%-át érinti. Az esetek száma azonban egyre nő, amiben a genetikai adottságokon túl a helytelen életmód is szerepet játszik, ráadásul a betegség az érintettek több mint felénél pár éven belül ismét kiújul annak ellenére, hogy a vesekő a legtöbb esetben megelőzhető lenne. Dr. Life--Krokodilürülék és csirkecsont: fogamzásgátlási módszerek akkor és mosthttp://www.life.hu/drlife/20160929-fogamzasgatlasi-modszerek-regen-es-most.htmlMíg az ókorban a citromot, a gránátalmát és a mákgubót hívták segítségül a gyermekáldás kivédésére, addig a középkorban a birkabél és a halbőr volt a legelterjedtebb fogamzásgátlási módszer. Íme, a történelem legérdekesebb és sokszor legbizarrabb védekezési módjai. Dr. Life--Gyakran vérzik az orrod? Komoly bajt is jelezhethttp://www.life.hu/drlife/20160928-a-gyakori-orrverzes-komoly-egeszsegugyi-bajt-jelezhet.htmlAz orrvérzés gyakori panasz, hátterében csak ritkán húzódik valamilyen súlyosabb probléma. Néhány kivételes esetben azonban nem árt mihamarabb orvoshoz fordulni vele, mivel igen komoly betegségek tünete is lehet. Dr. Life--