A tévétörténelem leghíresebb ikerpárjai

knight rider
Vágólapra másolva!
Több alkotó is gondolta már úgy, hogy vicces ötlet egy sorozatban ikreket szerepeltetni, vagy akár egy-egy epizódot feldobni azzal, hogy felbukkan benne az egyik hős ikertestvére. Íme, a tévétörténelem leghíresebb ikerpárjai!
Vágólapra másolva!

Jóbarátok: Phoebe és Ursula Buffay

Habár a hőskorban még a sci-fi sorozatok kiváltsága volt az ikrek szerepeltetése (legtöbbször az egyik jó karakter párhuzamos univerzumbeli gonosz testvérét vetették be, lásd: Star Trek, Doctor Who), Amerika kedvenc sitcomja is vette magának a bátorságot, és egyik 1995-ös epizódjában debütált Ursula Buffay, a csodabogár Phoebe gonosz ikertestvére. Ursula ezután is többször felbukkant, és általában rendre kellemetlenkedett Phoebe-vel, ugyanis mindenben az ellentéte: lelkiismeretlen, rosszindulatú, nemtörődöm és önző.

Ezek közül a kellemetlenkedések közül a legkínosabb Phoebe számára – egyúttal a legviccesebb a néző számára – az volt, amikor kiderült, hogy Ursula a húga nevét használja művésznévként pornószínésznői karrierjében, így szerez pár nehéz percet szegény Phoebe-nek. De a lány gonosz ikertestvéréhez kapcsolódik a sorozat egyik legmeghatóbb történése is: amikor ugyanis Joey és Ursula járnak, utóbbi dobni akarja a srácot anélkül, hogy becsületesen szakítana vele – a Joey iránt érzett barátságból ezt Phoebe teszi meg helyette.

Knight Rider: Michael és Garthe Knight

A száguldozós-beszélő autós akciósorozatban is felbukkant a gonosz iker motívum, bár itt rendhagyó módon csak a külsejüket tekintve számítanak ikreknek a szóban forgó figurák – valójában nem azok. Garthe az a férfi, akiről Michael arcát mintázták, amikor a széria elején egy lövés miatt újra kellett alkotni. A modell a később Michael Knightként ismert bűnüldöző életét megmentő és új nevét kölcsönző Wilton Knight tékozló fia volt, egy igazi pszichopata, aki a második évad két epizódjában is feltűnt (az egyik dupla rész volt).

A természetesen bűnözőként tevékenykedő Garthe úgy érzi, mindent Michael kapott az apjától, amit jog szerint neki kellett volna, ezért bosszút akar állni hősünkön – ennek érdekében még egy Goliath nevű felfegyverzett kamiont is megalkot KITT megszerzett licence alapján. A Knight Rider bónusza pedig, hogy nemcsak a főhősnek, de még a beszélő autónak is volt benne egy gonosz alteregója: őt KARR-nak hívták, és olyan sikere volt, hogy az eredeti tervekkel szemben még egy további epizódban is szerepeltették, a 2008-as rebootban pedig ennél is komolyabb szerep jutott neki.

Beverly Hills 90210: Brenda és Brandon Walsh

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk, hiszen az esetükben nem olyan feltűnő a fizikai hasonlóság, de a kétpetéjű ikrek is ikrek, és bizony az ő megjelenésükre is találunk példát a tévétörténelemben. A kilencvenes évek kedvenc tiniszériája úgy indult, hogy a Walsh család az apa előléptetése miatt a vidéki Minneapolisból a csillogó Beverly Hillsbe költözött, a kamaszkorú ikergyerekek, Brenda és Brandon pedig elkezdtek a Nyugat-Beverly Hills-i gimibe járni, ahol barátságok köttettek és szerelmek szövődtek köztük és a menő helyi fiatalok között.

Érdekesség, hogy annak megfelelően, hogy az ikrek nem igazán hasonlítottak egymásra, nem is bizonyultak elválaszthatatlannak. Brenda ugyanis a negyedik évadban Londonba költözött, hogy ott a Királyi Színművészeti Akadémián (Royal Academy for Dramatic Art) tanuljon. Brandon ezzel szemben a kilencedik szezon elejéig a nézőkkel maradt, így őt több mint kétszer annyi epizódban láthattuk, mint a húgát.

Ringer – A vér kötelez: Bridget és Siobhan Kelly

Talán ebben a 2011-es thrillersorozatban van a legerősebb dramaturgiai funkciója az ikrek szerepeltetésének, és egyúttal itt a legizgalmasabb az ikermotívum megjelenése. A Sarah Michelle Gellar által megformált főhősnő gyógyulófélben lévő alkoholista sztriptíztáncos, aki miután egy gyilkosság szemtanúja lesz, menekülni kényszerül. New Yorkba megy, ahol újra felveszi a kapcsolatot elhidegült ikertestvérével, Siobhannal, aki luxuskörülmények között él.

Úgy tűnik, a nővérek kibékülnek, ám Siobhan váratlanul eltűnik, amikor Bridgettel együtt hajókiránduláson vesznek részt. A rémült lány úgy dönt, felveszi testvére személyazonosságát, és onnantól kezdve az ő életét éli. Hamarosan kiderül azonban, hogy Siobhan is rejteget titkokat, méghozzá elég veszélyeseket, így Bridget Siobhanként sincs biztonságban.

South Park: Cartman és Gonosz Cartman

Ki mondta, hogy egy rajzolt figurának nem lehet ikertestvére? Mindenki kedvenc ordenáré animációs sorozata a gonosz ikertestvér tematikát úgy csavarja meg, hogy itt a széria legszenyább karakterének, Cartmannek érkezik egy párhuzamos univerzumból származó ikertestvére, aki mindenben a rosszindulatú kövér fiú ellentéte, így hiába neki kéne lennie a gonosz ikertesónak, ő ehelyett aranyos és kedves.

Mikor kiderül, hogy a „Gonosz” Cartman valóban egy fordított világból érkezett (akárcsak Stan vérszomjas aranyhala), a valódi Cartman társai úgy döntenek, inkább az új, kedves alteregót tartják meg, és a másikat akarják visszaküldeni. Csakhogy a kövér fiú nemcsak rosszindulatú, hanem ravasz is: letépi hasonmása körszakállát (az egyetlen dolgot, ami külsőleg megkülönbözteti őket), és egy csellel úgy tesz, mintha ő lenne a jó, így a fiúk sajnálatos módon a kedves Cartmant lövik le. Ez szomorú ugyan, de azért valószínű, hogy a szenya Cartman mindenkinek hiányozna.

Família Kft.: Szép Misi és Ricsi

Ne felejtsük el, hogy mi, magyarok is büszkélkedhetünk egy tévésorozatbeli ikerpárral, Szép Misi és Ricsi különlegessége ráadásul, hogy nem ugyanaz a színész, hanem igazi ikrek, Spáh Dávid és Károly játszották őket. A fáma szerint a forgatókönyvben eredetileg nem is ikrek szerepeltek, csak a szereplőválogatáson a fiúk talpraesett viselkedésükkel annyira megtetszettek az alkotóknak, hogy átírták miattuk a sztorit (egyikük jóindulatúan figyelmeztette a stábot, hogy ne lepődjenek meg, ha újra ő jönne be).

Amíg a Família Kft. futott – és ez gyakorlatilag majdnem a teljes kilencvenes éveket lefedte, hiszen 1991-től 1999-ig nézhettük az epizódjait –, a Misit és Ricsit alakító Spáh Dávid és Károly az ország kedvenceivé váltak, ez azonban sajnos azóta már inkább teherré vált a számukra. Habár időközben mindketten szakítottak a színészettel (Károly operatőrként, Dávid rendezőként dolgozik), a mai napig nem tudnak olyat csinálni, bármit is tesznek le az asztalra, hogy ne a Família Kft. ugorjon be a nevükről. Erről maga Spáh Dávid vallott nemrégiben az Origónak.