Tőkehiány kínozza a Deutsche Bankot

Deutsche Bank
Vágólapra másolva!
A Deutsche Banknak sürgősen fokoznia kellene a tőkeállományát, illetve egészséges profitokat kellene felmutatnia, ahogy egyre fogy a befektetők bizalma. A bank mozgástere azonban a befektetők és az elemzők szerint igencsak korlátozott.
Vágólapra másolva!

Miután kiderült, hogy az amerikai Igazságügyi Minisztérium 14 milliárd dollárra büntetné a német bankot a jelzálogalapú értékpapírokkal való kereskedése miatt, a Deutsche Banknál igyekeztek leszögezni, nincsenek likviditási problémák a pénzintézetnél. Noha a megállapodás végső összege feltehetően jóval alacsonyabb lesz, mint 14 milliárd, a Reuters szerint a Deutsche további bírságokkal is szembe kell nézzen feltételezett pénzmosásért, ami

összesen 8-9,5 milliárd dolláros bírságfizetést eredményezne.

Mivel pedig egyes elemzők szerint az ilyen kiadásokra szánt tartalékok mindössze 6,16 milliárd dollárt (5,5 milliárd euró) tesznek ki a banknál, valószínűleg szükséges lesz a tőkebevonás.

Jóllehet a tőkeemelés legegyszerűbb módja a már korábban is megkezdett munkahely-csökkentési program fokozása lenne, az elemzők és a befektetők egyéb opciókat is számításba vesznek. Ilyen például az eszközök eladása, a bónuszok csökkentése, de akár egy teljes összeolvadás is valamelyik riválissal. A probléma viszont az, hogy ezek közül egyik lehetőség sem előnyös, szóval a kérdés inkább az, hogy a Deutsche a sok rossz közül melyiket választja majd.

Részvények és vásárlók

A részvényesek már korábban felhatalmazták a bank vezetőségét, hogy

a meglévő tőke 50 százalékáig új részvényeket bocsássanak ki.

A jelenlegi részvényárfolyamon ez nagyjából 5 milliárd eurós bevonást jelentene. Ahhoz azonban, hogy ennél nagyobb összegre tegyenek szert – egyes elemzők szerint 10 milliárd euróra volna szükség – rendkívüli közgyűlést kellene összehívni, ami viszont hosszabb időbe telik.

Fokozódnak a Deutsche Bank problémái Forrás: AFP/Daniel Roland

Ráadásul a befektetők nem igazán rajonganak a bevásárlás ötletéért, mielőtt a bank végleges megállapodásra jut az Igazságügyi Minisztériummal. Emellett pedig az is felmerülhet, hogy egy, a megállapodás előtti sikeres tőkeemelés csak felbátorítja az amerikai hatóságot, hogy nagyobb összeget követeljen.

Kiárusítás

További lehetőség lehet egyes eszközök eladása. Ezzel két alapvető probléma van az elemzők szerint. Egyrészt az üzletágak vagy igen erősen kötődnek a bank központi működéséhez, vagy túlságosan nehéz lenne értékesíteni őket a jelenlegi időszakban.

Mivel pedig az ilyen tranzakciók hatása problematikus lenne, amíg a bank részvénye nem áll talpra, így

a nagyobb léptékű üzletek valószínűtlenek 2018 előtt.

Az egyik ilyen eladási lehetőséget egyébként a bank eszközkezelőjének értékesítése jelentené, amely összesen nagyjából 8 milliárd eurót hozhatna, jóllehet az erre irányuló korábbi kísérletek elbuktak.

Fokozódó leépítések

Ezzel együtt lehetséges volna a munkahelyek megszüntetésének fokozása is, miután a bank már korábban bejelentette 9 ezer álláshely leépítését. Az év közepén ugyanis több mint 101 300-ra emelkedett az alkalmazottak létszáma a tavalyi durván 98 600-ról.

Nem könnyű a tőkebevonás Forrás: AFP/Daniel Roland

Ahhoz viszont, hogy a költségei egy szintre kerüljön az olyan riválisokéval, mint a Credit Suisse vagy a Barclays, a Deutsche Banknak

további 12-15 ezer munkahelyet kellene megszüntetnie,

ami a számítások szerint összesen 2-3 milliárd eurós eredményt jelentene.

Összeolvadás és állami mentőöv

Nem mellékesen felmerülhet a teljes összeolvadás lehetősége is. Noha a Commerzbankkal folytak ilyen jellegű tárgyalások, és más nagy európai rivális is szóba jöhetne, feltehetően senki nem fog lecsapni a lehetőségre, amíg a Deutsche nem zárja le a peres ügyeit.

Mindeközben

a német politikusok is egyre nagyobb aggodalommal figyelik a fejleményeket.

A jelentős bírsággal kapcsolatos félelmek miatt pedig több döntéshozó is lobbizni kezdett Washingtonban az enyhítésért. Mindazonáltal egy, a bankban nyújtott állami mentőcsomagot igen nehéz lenne elfogadtatni a választókkal a 2017-es német választások előtt, ráadásul a hírek szerint a német politikusok körében sem túlságosan népszerű a Deutsche Bank. Éppen ezért az állami segítség feltehetően nem lesz reális opció a közeljövőben.