Nem kifogás, hogy amúgy jó srác, csak részeg volt

Különleges ügyosztály
Vágólapra másolva!
Egy egész csokor társadalmi célú hirdetésben tiltakoznak a szexuális erőszak ellen a Különleges ügyosztály című krimisorozat férfi színészei.
Vágólapra másolva!

A Joyful Heart Foundation nevű alapítvány által készített kisfilmek összefoglaló címe az, hogy Enough ('elég'), és a „Boys Will Be Boys" ('a fiúk már csak fiúk') szlogenre fűzték fel őket.

A legtöbb spotban nem is történik más, mint hogy a sorozat sztárjai – amely egyébként éppen egy, a szexuális erőszak áldozatainak ügyében munkálkodó nyomozócsoportról és eseteiről szól – ezt a mondatot ismételgetik.

Chris Meloni, Ice-T, Dann Florek és Danny Pino ezzel természetesen éppen arra akarják felhívni a figyelmet, hogy ne hagyjuk, hogy ez a káros társadalmi-kulturális beidegződés felmentésül szolgáljon a férfiak által elkövetett erőszakoskodásokra.

Egy másik kisfilmben pedig – ami nem kevésbé hatásos és tanulságos – a színészek különféle, jól ismert mentségeket sorolnak fel („részeg volt", „nem úgy gondolta", „ez csak egy félreértés"), amelyekkel az erőszaktevőket szokták védelmezni, illetve olyan okokat, amik miatt az emberek nem foglalkoznak ezzel a problémával („nem az én dolgom").

A videókat készítő Joyful Heart Foundationt (amelynek YouTube-csatornáján még több kisfilmet láthatunk) 2004-ben alapította a Különleges ügyosztály női főszereplője, Mariska Hargitay, akit megráztak azok az adatok, amelyekkel a szerepére való felkészülés során szembesült.

A szexuális erőszakot elszenvedett vagy családon belüli erőszakot átélt nők gyógyítására, tanítására és egyéb módokon való megsegítésére létrehozott szervezet alapítása óta 28 millió dollárt gyűjtött össze, amely összeggel eddig több mint 15 ezer nőn tudtak segíteni.