Elengedhetik a jegybankok az inflációt

Janet Yellen FED-elnök jegybank
WASHINGTON, DC - JULY 16: Federal Reserve Board Chair Janet Yellen testifies during a hearing before Senate Banking, Housing and Urban Affairs Committee July 16, 2015 on Capitol Hill in Washington, DC. The committee held a hearing on "The Semiannual Monetary Policy Report to the Congress." Alex Wong/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A világ két vezető gazdaságának jegybankjai jelenleg azt fontolgatják, hogy pontosan hol határozható meg az ideális inflációs szint. Ráadásul felmerült, hogy némileg akár el is lehetne engedni a jövőben az inflációt.
Vágólapra másolva!

Egyre komolyabban merül föl az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, hogy a hosszú ideig kitartó deflációs vagy alacsony inflációs korszak után a jegybankok képesek lennének tolerálni egy olyan időszakot is, amikor az infláció meghaladja a lefektetett célokat – derül ki a Pioneer Investments blogbejegyzéséből.

Egy októberi konferencián az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetője, Janet Yellen jelezte, lennének előnyei annak, ha engednék, hogy az amerikai gazdaság egy időre felforrósodna. Egy ilyen környezet ugyanis

segítene leépíteni a kihasználatlan kapacitásokat például a munkaerőpiacon.

Nem meglepő, hogy az elnök szavaira a kötvénypiac is reagált. Az amerikai papírokat adni kezdték, és a hozamgörbe meredekebb lett, ahogy a befektetők elkezdtek némi inflációs prémiumot beépíteni a hosszú lejáratú kötvényekbe.

A brit jegybank is fontolgatja az infláció elengedését Forrás: AFP/Anthony Devlin

Az Egyesült Királyságban a jegybank Monetáris Tanácsának tagjai hasonlóképpen gondolkodnak. Az angol font jelentős leértékelődése a brexitszavazás után ugyanis valószínűvé tette, hogy az Egyesült Királyságnak szembe kell néznie egy olyan időszakkal, amikor az infláció meghaladja majd a jegybank 2,5 százalékos célját. A jegybank azonban azért gondolkodhat azon, hogy némileg elengedi az inflációt, mert alig van jele a brit gazdaság által generált inflációnak. A következő hónapokra várt emelkedés ugyanis

szinte teljes egészében a font gyengeségének tudható be.

Ahogy az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában is adni kezdték a hírre a kötvényeket, noha a teljes képhez hozzátartozik, hogy az elmúlt 6 hétben a brit volt a leggyengébben teljesítő a vezető kötvénypiacok között.

Jóllehet a hatóságok számára kedvező lehet némi extra infláció, problémaként merülhet föl, hogy ha az inflációs szellem egyszer kibújik a palackból, már nem lehet visszanyomni – olvasható a bejegyzésben. A kötvénypiaci befektetők pedig tisztában vannak a hozamaikra gyakorolt hatással, és számukra nem létezik olyan fogalom, hogy átmeneti infláció.