Két várrom és egy hatalmas sztúpa egy nap alatt

keszthelyi-hegység
A 16. században a portyázó török csapatok kifosztották és felégették
Vágólapra másolva!
Várlátogatással egybekötött hétvégi túrázásra készültünk. A tarka őszi táj, a színesedő erdők jó apropót kínáltak ahhoz, hogy ellátogassunk a Keszthelyi-hegységbe, Tátika és Rezi várromjaihoz. Külön öröm, hogy végül egy vízimalom és egy buddhista szentély is belefért az egynapos túrába. Zalaszántó környékén jártunk.
Vágólapra másolva!

Zalaszántó remek kiindulópontnak bizonyult, hiszen a település határában, egy 413 méteres vulkanikus bazalthegyen magasodik Tátika vára. Zalaszántóról a Sümegre vezető úton indultunk el Hidegkút felé, amelyet közel 2,5 kilométer után értünk el. Innen még másfél kilométert kellett gyalogolni a várig az országos kéktúra ösvényén. Az út folyamatosan emelkedett, cserébe viszont gyönyörű, évszázados tölgyek és bükkök között sétálhattunk.

Az út folyamatosan emelkedik, viszont gyönyörű, évszázados tölgyek és bükkök között sétálhatunk Forrás: Turista Magazin

Tátika vára romjaiban is szépséges

A hatalmas fáktól sokáig nem is láttuk a várat, csupán az utolsó pillanatban bukkan elő, szinte a semmiből.

Tátika maradványaihoz felkaptatni nem éppen sétagalopp,

de a hegytetőről elénk táruló panorámáért megéri a fáradozás. Még kevésbé tiszta időben is szép kilátás nyílik a Zalaszántói-medencére és a Keszthelyi-hegység domborulataira. A távolban pedig a zalaszántói sztúpa hófehér csúcsa is felsejlik.

Kilátás Tátika várának romjaitól Forrás: Turista Magazin

Bár a várból nem sok maradt meg, a romok különös hangulatot árasztottak. A fekete bazaltból épült falmaradványok egy letűnt civilizáció lenyomatának tűntek, csak a kazamaták, a rejtett kamrák és a kincses ládák hiányoztak.

A vár első ismert tulajdonosáról, a Tátika nemzetségről kapta a nevét.

A 13. század közepén IV. Béla a Tátikák hatalmaskodásai miatt elkobozta a várat. Az új tulajdonos a veszprémi püspökség lett, amely egy masszívabb erődítményt épített a régi helyett. Az egyház után a Lackfiak uralkodtak itt, a 15. században pedig a gersei Pető család kezébe került a vár.

A 16. században a portyázó török csapatok kifosztották és felégették Forrás: Turista Magazin

A 16. században a portyázó török csapatok kifosztották és felégették, ettől kezdve már csak várromként említik a könyvek. A kegyelemdöfést a császári csapatok adták meg a 18. század elején, amikor egy hadművelet során a maradék várat is felgyújtották. A hányatott sorsú Tátikán néhány évvel ezelőtt némi ráncfelvarrás történt, régészeti ásatásokat folytattak, illetve állagmegóvási munkálatokat végeztek.

A hányatott sorsú Tátikán néhány évvel ezelőtt némi „ráncfelvarrás” történt Forrás: Turista Magazin

Buddha csontdarabkáit őrzik itt

Ahogy a várból megpillantottam a sztúpa fehéren világító kupoláját a zöld erdőség közepén, már nem volt kérdés, hogy Rezi előtt oda is benézünk. Zalaszántón átsétálva megnéztük a Kotsy-vízimalmot, amely egykori tulajdonosa, Kotsy Nándor nevét viseli.

Kotsy-vízimalom. A 2003-ban felújított épületben ma múzeum működik Forrás: Turista Magazin

Külön érdekessége, hogy a vízimalom kereke nem a házon kívül helyezkedik el, mint ahogy azt megszokhattuk, hanem az épületen belül.

Érdemes megnézni a malom tartozékait működés közben is.

A felújított ipari műemléket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága múzeumként üzemelteti. (Figyelem, október 16-tól március közepéig zárva tart.) A kéktúrázók a településen az Ódor élelmiszerboltnál és a Tátika presszónál pecsételhetnek.

Hogy került a vízimalom kereke az épületen belülre? Úgy, hogy ráépítették a malomházat az egykor bővizű patakra Forrás: Turista Magazin

Zalaszántó közelében, a 316 méter magas Kovácsi-hegy tetején világlik Európa egyik legnagyobb sztúpája. A 30 méter magas és 24 méter széles buddhista szentélyt legegyszerűbben a település után, a Hévíz felől jövő országútról lekanyarodva közelíthetjük meg egy széles, kavicsos úton. A három kilométeres utat a lustábbak autóval is megtehetik, de

az utolsó, közel egy kilométert a Béke-sztúpáig vétek lenne kocsiban ülve megtenni,

mert gyönyörű gyertyánostölgy- és bükkerdőn vezet az út. Nagyot veszít, aki ezt kihagyja, főleg ősszel, a színes lombok időszakában.

A Béke-sztúpa a zalai dombok között, Zalaszántó mellett épült fel 1993-ban Forrás: Turista Magazin

A szentély azonban nem csak a méretei miatt különleges. Állítólag ez az egyetlen sztúpa Európában, amelyben eredeti Buddha-ereklyét (apró csontszilánkokat) őriznek. Más európai sztúpákban ugyanis Buddha tanítványainak földi maradványait őrzik.

Az 1993-ban elkészült buddhista szentélyt a 14. dalai láma szentelte fel.

A rávetülő napfénytől már-már vakítóan fehér sztúpa egy tisztás közepén magasodik, a háttérben színes imazászlófüzérek lengenek a szélben, a tisztás szélén kisebb-nagyobb kőrakások sorakoznak.

A tisztás szélén gondosan megépített kőrakások sorakoznak Forrás: Turista Magazin

Vadromantika kontra rendezettség

Rezi várának romjai a Szántói-medence déli peremén, a több mint 400 méteres Meleg-hegy meredek szirtfokán dacolnak az idővel. Rezi községtől

autóval is egyszerűen megközelíthető egy viszonylag jó minőségű földúton,

amely néhány kilométer után ugyan meredekebbre vált, de egészen a vár alatti parkolóig elvezet. Innen a kék vár jelzést (KL) követve egy hangulatos erdei ösvényen további tízperces sétával feljuthatunk a várhoz.

Rezi várának hajdani bejáratát az állagmegóvásnak köszönhetően befedték Forrás: Turista Magazin

A vár keletkezéséről keveset tudunk. Valószínűleg a 13-14. század fordulóján épült, és királyi adományként került a Lackfi család kezébe a 14. század második felében. Több tulajdonosváltást követően a 1420-as évektől évszázadokig a gersei Pető család birtokolta. 16. századi sorsát homály fedi.

Nem tudni, hogy török támadásnak esett-e áldozatul,

mindenesetre egy 1592-ben kelt oklevélben már romba dőlt várként említik. Az 1740-es években a Festeticsek vásárolták meg, az ő tulajdonukban maradt az államosításokig.

Ablakok és zászló Rezi várának keleti falszakaszán Forrás: Turista Magazin

2000-ben régészeti kutatások kezdődtek a várnál, ennek során került elő a vár kapuja, helyreállították a délnyugati tornyot, és az egykori kaputorony maradványait befedték. A rekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően a vár területe rendezettebb lett, amitől a hely vadromantikája egy kicsit veszített erejéből.

Nevezetes várak és távolságok Rezitől Forrás: Turista Magazin

Ami viszont állandó: szép, tiszta időben a panoráma önmagáért beszél. Tátika kúpja, a Tapolcai-medence tanúhegyei, a sztúpa egyértelműen kivehetők, és a messzeségben még a Balaton víztükre is felcsillan. A várromok szerelmeseinek kihagyhatatlan.

Forrás: Turista Magazin