Kovács Gábor: Milliószor voltam közel a halálhoz 1956-ban

"Pincekórház" 1956-os forradalom és szabadság 2016. 10. 04. 60. évforduló A forradalom képei mentők a sérültekért Kiállítás Kiállításmegnyitó Kresz Géza Mentőmúzeum Mentőpalota-garázs kiállítótér OMSZ Országos Mentőszolgálat
Kovács Gábor, 1956 egyik mentős hőse
Vágólapra másolva!
Úgy futottak a golyózápor közepébe, mintha sérthetetlenek lennének. Volt, aki a saját testével törte az utat a sikoltozó sebesültek felé, feltartott kezekkel egyenesen a tank irányába haladt, miközben bajtársai a mentőautóval követték. Senki sem kérte erre, mégis megtette. Vállalta a kockázatot. Többen az életükkel fizettek mások megmentéséért. A forradalom mentősei igazi hősök, akikről méltatlanul keveset tudtunk mostanáig. 
Vágólapra másolva!
Kovács Gábor, 1956 egyik mentős hőse Fotó: Adrián Zoltán - Origo

1956. október 25-én tankok gördültek be a Parlament előtti Kossuth térre. A véres nap embertelen kegyetlenségét fehér köpenyes mentősök próbálták enyhíteni. Az akkor 19 éves Kovács Gábor szeptember óta dolgozott a fiatal mentőszolgálatnál, októberben esett át a tűzkeresztségen.

– mondja.

Október 23-tól november 17-éig folyamatosan szolgálatban volt. Egyetlen napot sem pihent. Bár ma már ő is kórházban van, és csak egy napra kapott kimenőt, éles az emlékezete. Minden pillanatát fel tudja idézni, a Kossuth téri mészárlás viszont még ma is kísérti.

– teszi hozzá.

A Corvin köznél egy hasba lőtt fiúért sétált egyenesen a tűzvonalba. Nem félt semmitől és senkitől. Felkapta a fiút a hátára. Csapdába esett, körbenézett. Egy tank állt előtte. Úgy döntött, hogy egyenesen az ellenség felé sétál, hátán a sebesült fiúval, mert úgy gondolta, hogy mellette biztonságosan kijuthat a mentőautóig. Valahogy elment a tankig. Csend volt.

Aztán az egész szerkezet megremegett, mert elsült az ágyú.

A fiatal mentősfiúnak pedig olyan ereje lett, amilyet csak vészhelyzetekben lehet látni. Letette a sebesültet, majd az ölébe kapta, és elkezdett vele szaladni.

– mondja.

Négyen a téren

A forradalom képei, mentők 1956-ban Forrás: Országos Mentőszolgálat

1956. október 30. Egy mentőautó indul el a Péterfy Sándor Utcai Kórházból, hogy új sérültekkel térjen vissza.

– emlékszik vissza Oláh Vilmos, a Siófoki Kórház nyugalmazott sebész főorvosa, aki 1956-ban a Péterfyben dolgozott sebészként. Eközben a Köztársaság téren négy férfit látni hordággyal a kezében, a golyózáporban. A Péterfy Sándor Utcai Kórház újonnan alakult mentőszolgálatának dolgozói egy sebesült felé rohannak. A tank csöve feléjük fordul, és eldördül. A mentőorvos holtan csuklik össze.

A Péterfy mentősrészlegét azért hozták létre, mert

túl sok volt a sebesült, és nagyon kevés a mentőautó.

A Garai téri állami garázst „a nép nevében” lefoglalták, és pár órán belül 60 sofőrrel megalakult az új szolgálat. Százszázalékos kihasználtsággal működött a hálózat.

A hős mentősök munkáját az is nehezítette, hogy a járműparknak közel a fele már

használhatatlan állapotban volt.

A korabeli orvostechnikai felszereltség pedig meg sem közelítette a mait. A legnagyobb nehézséget azonban a körülmények jelentették.

Nem mindenhol tudtak menteni Forrás: Fortepan

„Sok esetben a helyszíneken nem volt arra mód, hogy orvosi szintű beavatkozásokat végezzenek, hiszen ha csak a Kossuth Lajos teret nézzük, ahol több száz sérült volt, és több mint száz elhunyt, az gyakorlatilag ellehetetlenítette a vizsgálatot. Ennek ellenére,

akit tudtak, a helyszínen kötöztek, gyógyszert kapott, és azonnal szállították a kórházba”

– mondja az orvostörténész Debrődi Gábor, a Kresz Géza Mentőmúzeum igazgatója.

Emellett nem elhanyagolható tény, hogy a forradalom napjaiban azokat is el kellett látni, akik amúgy is beteg voltak. Volt olyan, aki cukorbetegként napok óta nem kapta meg az inzulint, és már kómában volt, amikor elindult hozzá a segítség.

A forgószél a mentősöket is elsodorta

1956. október 30-a után úgy tűnt, végleg kivonulnak a szovjet tankok. A Markó utcai mentősök fellélegeztek. Kovács Gáborék nem is sejtették, hogy az ezt követő néhány nap valami sokkal nagyobb, sokkal véresebb esemény előkészülete volt. November 4-én megkezdődött a Forgószél hadművelet, amely letarolta Magyarországot.

„Hatvan évvel ezelőtt, amikor már azt hittük, hogy túl vagyunk a nehezén, és milyen szép sima rendszerváltás volt,

jött a hajnali négy óra.

Emlékszem, ott feküdtünk a pihenőszobában, és egyszerre meghallottuk a hatalmas ágyúdörgést és fegyverropogást. Egyikünk, Szilágyi gépkocsivezető bajtárs

egy cifra mondat kíséretében azt mondta, »a fene egye meg, már megint itt vannak a ruszkik«.

Ez olyan volt, mint amikor egy szusszanás után hirtelen stresszhelyzetbe kerül az ember. Én azt hittem, hogy a Kossuth téri vérfürdőt nem lehet tovább fokozni, sajnos lehetett” – mondja Kovács Gábor.

Egy szétlőtt T-34-es tank a Móricz Zsigmond körtéren, kíváncsiskodók gyűrűjében Fortepan

A mentősök újra felvették a fehér köpenyt, és útnak indultak. Egyenesen a golyózáporba.

Rónafalvi Ödön mentőorvossegéd és Kecskés Sándor mentőápoló nem élte túl ezt a napot.

Herczeg László sofőr váll- és arckoponya-sérülést szenvedett, ő később felgyógyult. Lehőcz Veronika főorvos asszony viszont egész hátralévő életét ágyhoz kötve töltötte, mert a gerincét és a tüdejét is átlőtte egy szovjet harckocsi.

– mondja Oláh főorvos, aki éppen abban a kórházban szolgált, ahova Wittner Mária, a Fidesz parlamenti képviselője került november 4-én. Több ezren voltak akkor a Péterfy folyosóján.

Matracokon feküdtek, és üvöltöttek a sebesültek.

„Hatvan éve engem is mentő szállított a Péterfy Sándor utcai kórházba. Annyian voltunk, sebesültek, hogy a folyosón is feküdtünk.

Csak a nagyobb helyekről, a láthatóbb helyekről vették ki az aknaszilánkot, de azt nem tudtam, hogy a gerincem mellé fúródó darab később bevándorolt.

Hosszú évek után, 1980-ban megműtöttek. Csak az Istennek köszönhetem azt a csodát, hogy nem vágta át a gerinci idegeket” – mondja az ötvenhatos forradalom hőse, Wittner Mária.

Életre kelt a történelem

Részlet a Kresz Géza Mentőmúzeum kiállításáról Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A Kresz Géza Mentőmúzeum közepén megelevenedik a múlt. Egy ember áll feltartott kezekkel, előtte kerékpáros a földön, akit a fején talált el a golyó. Egy önkéntes mentős segítségét várja. A viaszbábuk mellett fényképek, korabeli orvosi eszközök, autentikus dokumentumok, például Felkai főorvos iratai arról, hogy kit és mikor mentettek meg a hősök, és egy film idézi fel a véres napok hőstetteit. Még az önkéntes mentőknek is jutott egy vitrin.

– mondja az igazgató.

Túl aktívak voltak

A mentős hősök egyik relikviája Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A forradalom leverése után a mentősökön is számon kérte a politika, hogy mit és miért tettek ezekben a véres napokban. Oravecz Béla alapító főigazgatót többször behívta a Belügyminisztérium meghallgatásra.

– teszi hozzá.

Ezenkívül megpróbálták perekben elmarasztalni a mentősöket, de a főigazgató minden esetben következetesen kiállt a bajtársai mellett. Ennek ellenére volt, akit elítéltek. Lambrecht Miklós a Péterfy-mentőszolgálatnál vállalt szerepéért 15 évet kapott.

A halál árnyékában

Kovács Gábor a forradalom napjaiban ugyan megúszta, de egy decemberi napon úgy tűnt, nem éli meg a következő hajnalt.

– meséli.

Kitették a kismamát, és elindultak visszafelé. Megint igazoltatták őket a szovjetek a Margit-szigeti bejárónál.

Erre a szovjet katona feltépte az ajtót, és kirángatta őket. Mindent átkutattak, még a sapkájukat is levetették velük, és alaposan megnézték.

Leértek a partra. Nem tehették le a kezüket.

– mondja Kovács Gábor.

Sérült mentőautó, nem kímélték a mentősöket a szovjetek Forrás: Országos Mentőszolgálat

Egyszer csak a gépkocsivezető, aki a világháborúban orosz hadifogságban is volt egy ideig, óvatosan megkérdezte oroszul, hogy rá lehet-e gyújtani. A szovjetek pedig kis tanakodás után megengedték.

Ez volt az első, de nem az utolsó cigarettája. Saját bevallása szerint az eset után mintegy mementóként újra rágyújtott, és aztán rászokott a dohányzásra.

– mondja.

Fölmentek. Kiderült, hogy egy 703-as rendszámú kocsit köröznek az oroszok. Az övék nem ez volt, de a mentőknek volt egy házi számuk is. Mivel az ő autójuk oldalán ez szerepelt, megállították őket a szovjetek. Megnézték a menetlevelet, és felhívták a központot, amelyik visszaigazolta, hogy mentősök, mégis bevitték őket a Vadász utcai kapitányságra.

Kovács Gábornak, a mentősök egyik hősének sikerült, de sok társa nem élte túl a magyar történelem vészterhes időszakát, amelynek életre kelt pillanataiba április 4-ig ingyen bárki betekinthet a Kresz Géza Mentőmúzeumban.