Hargitay mérlegelt, Gyurta Gergely mégis indulhat

Hargitay András
Budapest, 2016. április 11. Hargitay András, a magyar úszóválogatott új szövetségi kapitánya a Magyar Úszó Szövetség elnökségi ülése után a belvárosi Kossuth Lajos téren 2016. április 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Mérlegelte az elmúlt napok történéseit és nem akarta tovább szítani az ellenséges hangulatot Hargitay András, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, aki úgy döntött, Gyurta Gergely 400 vegyesen és 1500 gyorson is rajthoz állhat a windsori rövidpályás világbajnokságon.

Bár Hargitay András úszókapitány először úgy döntött, nem engedi, hogy Gyurta Gergely 400 vegyesen is induljon a decemberi rövidpályás világbajnokságon, végül úgy határozott, meg a nagy ellenkezés hatására megváltoztatja döntését.

Az ifjabbik Gyurta a rövidpályás úszóvébén 400 vegyesen és 1500 gyorson indult volna, de Hargitay az előbbi számban Bernek Péternek adott volna lehetőséget.

Hargitay András, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kedd délután Gyurta Dániel a Facebook-oldalán azt írta, sajnálatos, hogy kezd rossz irányt venni a történet, és nem a lényegről szól vita. "Úszóként nem értem, hogyan születhet egy ilyen döntés - ami az objektív tényekkel, az időeredményekkel szemben áll - úgy, hogy annak kapcsán se az adott sportoló szakmai stábjával, sem magával az úszóval nem egyeztetett egyszer sem a szövetségi kapitány" – írta.

Estére változott a helyzet, Hargitay András szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, hogy mérlegelve az elmúlt napok nem kívánatos történéseit, korábbi szándékával ellentétben úgy döntött, hogy Gyurta Gergely egyaránt rajthoz állhat 400 méter vegyesen és 1500 méter gyorson a windsori rövidpályás világbajnokságon.

Annak ellenére, hogy Gyurta Gergő a tokiói Világkupán 0.6 másodperccel jobb időt ért el, mint Bernek Péter az országos bajokságon, azért akartam Gyurtát Windsorban csak 1500 méterre nevezni, mert annak előfutama ugyanaznap délelőtt van, mint a 400 méteres vegyesúszásé. Határozott véleményem, hogy Gergő akkor lehet eredményesebb, ha egy napon egy számra összpontosít.

Gyurta Gergely Forrás: MTI/Kovács Anikó

Gyurta Tamás, az UTE szakosztályvezetője, Gergő édesapja, illetve Gyurta Dani, Gergő testvére ezt másképp értékeli, és ezt olykor ellenséges hangnemben kifejezésre is juttatta. Nem értették meg, hogy a legjobbat akartam. Szerintük Gergőt megfosztom egy általa kiérdemelt lehetőségtől, ezáltal elkedvetlenítem, csalódott és motiválatlan lesz.

Magam változatlanul úgy érzem, számára a kevesebb több lenne, azaz egy számban sikeresebben végezhet, mint a kettőben – bár én tévednék –, mégis: fejet hajtok. Ha ez gyengeségnek tűnik, nem érdekel.

– áll az úszókapitány nyilatkozatában.