Erőszak, kokain és őrület miatt is rúgtak ki tehetséget tévéshow-ból

Petics Kristóf
Petics Kristófot kizárták a versenyből
Vágólapra másolva!
Nemrégiben azzal volt tele a magyar sajtó, hogy Petics Kristófot kizárták az X-Faktor-ból verekedés miatt, de persze nem ő az első versenyző, akit kidobtak egy tehetségkutatóból. Itthon még nem volt példa hasonlóra, de Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban drogbalhék, erőszakos bűncselekmények miatt is zártak már ki énekeseket.
Vágólapra másolva!

Az X-Faktor mentorházas részeit már a nyáron leforgatták, akkor még nem lehetett tudni, hogy egy öntörvényű, balhés arcot is továbbvittek volna az élő adásba – Petics Kristóf ugyanis csak októberben verekedett össze egy férfival, amiből aztán rendőrségi ügy is lett. A gond csak az volt, hogy a nyáron felvett epizódok nagyjából ekkortájt kerültek adásba, így az RTL Klubnak döntenie kellett, hogy mit kezd a sráccal.

Petics Kristóf Forrás: RTL Klub

A csatorna végül kizárta a fiút a versenyből, a helyére a 15 éves Mata Ricsi került, akivel kétségkívül könnyebb dolga lesz mentorának, Puskás Petinek. Az RTL Klub drámai és szórakoztató műsorokért felelős igazgatója, Herman Péter kérdésünkre elmondta, hogy egy másodpercig sem gondolkodtak azon, hogy mi legyen Petics sorsa, "az erőszak semmilyen formában nem vállalható fel egy tehetségkutató műsorban vagy egy realityben".

"Hozzá kell tenni, hogy

de össze kellett vetnünk a tettét a műsor eredeti üzenetével és társadalmi súlyával, hiszen a fiatalok közül sokan példaképet látnak az énekesekben. Kristóf is fiatal még, bízunk benne, hogy magába néz, és egyszer talán még vissza is térhet az RTL Klub képernyőjére" – mondta Herman.

Bozsek Márk önszántából szállt ki Fotó: Polyák Attila - Origo

A szakembertől azt is megtudtuk, hogy a csatornánál korábban nem volt még példa arra, hogy valakit kizárjanak egy tehetségkutató műsorból, az X-Faktor-ban is csak olyan fordult elő, hogy valaki magától felállt – ő Bozsek Márk volt a negyedik évadban.

Az ikertestvérét is kizárták a balhé miatt

Külföldön ezzel szemben nem egy példát láttunk már arra, hogy valakit ilyen-olyan okból kizártak egy tehetségkutatóból: a brit X-Faktor-ból legutóbb azért dobtak ki valakit, mert annyira megverte a barátnőjét, hogy a lánynak eltört az orra. A 17 éves Josh Brooks sokáig tagadott, októberben viszont beismerte, hogy egy rossz pillanatában elborult az agya.

A Brooks Way Forrás: ITV

Az énekes szerint a kapcsolatuk amúgy is "mérgező" volt, a csaj elvesztésénél jobban fájlalta, hogy tettével az ikertestvérét is kizáratta a műsorból, miután vele együtt alkották a Brooks Way nevű formációt. "Számomra most a legfontosabb dolog, hogy az emberek megtudják, hogy a szívem mélyén nem vagyok erőszakos, hogy nagyon sajnálom ezt az egészet" – nyilatkozta a kényszerű távozás után.

Persze nem csak fiúk verekedhetnek,

a 14 éves Emily Nakandának is hasonló okból kellett távoznia a műsorból még 2007-ben. A jó hangú lányt hiába kedvelte meg hamar a közönség, előkerült róla egy úgynevezett "happy slapping" videó, vagyis egy olyan felvétel, amelyet szórakozásból készítettek valaki bántalmazásáról: Nakanda itt egy másik lányt ütlegelt, miközben annak copfját csavargatta.

Kokaint tolt az élő adások előtt

Szintén a brit X-Faktor-ban tűnt fel 2011-ben Frankie Cocozza, akinek azért kellett távoznia, mert a producerek felfedezték, hogy az élő adásokra kokainnal pörgeti fel magát a színfalak mögött. Tegyük hozzá, nem volt nehéz rájönniük, miután a srác teljesen nyíltan, a többi versenyző és számos produkciós munkatárs előtt szívta a csíkokat – az viszont rosszul érintette, hogy a közönség is értesült viselt dolgairól.

Mint mondta,

nem drogfüggő, életében csak párszor vett magához kokaint,

a tehetségkutatóval járó nyomást viszont nem tudta máshogy elviselni. Hónapokkal később egyébként a Celebrity Big Brother-ben is megjelent – sőt második lett –, megjelentette első kislemezét, majd Telescreen néven alapított bandát.

Frankie Cocozza Forrás: ITV

Volt olyan is, aki az élő adásokig nem jutott el, a táborban viszont még számítottak rá, de aztán inkább hazaküldték a mentális problémái miatt. Shirlena Johnsonon már a válogatón látszott, hogy nem teljesen normális, a zsűri viszont ekkor még a művészi ihletettségnek tudta be a fura viselkedést és Duffy dalának egyedi feldolgozását – később viszont már a show-val dolgozó pszichológus is azt mondta, hogy a nőnek jobb lenne otthon.

Az Egyesült Államokban sem tűrik a balhékat

A tengerentúlon az X-Faktor csak három évadot ért meg, ott az American Idol vált igazán népszerű énekes tehetségkutatóvá, 15 évad után ért véget idén nyáron. Itt két kizárt versenyzőről tudunk, mindkettőt korábbi bűncselekmények miatt penderítették ki a műsorból.

Az első, Corey Clark esetében nem sokat vacakoltak, a sztori kipattanása után alig kilenc órával már letiltották a srác összes további szereplését – arra ugyanis a rendőrségi dokumentumok publikálására szakosodott The Smoking Gun jött rá, hogy Clarkot

2002-ben letartóztatták a húga és a kiérkező rendőrök bántalmazásáért.

Az American Idol második szezonjába úgy jelentkezett, hogy nem mesélt a letartóztatásról, a monitorozást végző háttérstáb pedig azért nem találta a nyilvántartásban, mert ott elírták a nevét.

Hasonlóképp a tizenegyedik évadban látott Jermaine Jones is csak később bukott le, amikor már bekerült a legjobb tizenkettőbe. Őt 2011-ben egy erőszakos és egy kisebb horderejű bűncselekménnyel is megvádolták, de a letartóztatáskor hamis névvel került be a jegyzőkönyvbe.