Érik a fordulat a cégvilágban

munkanélküliség megtakarítás
Budapest, 2011. augusztus 1. Egy álláskereső ügyét intézik a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának Baross utcai kirendeltségében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a munkanélküliségi ráta 2011. második negyedévében az első negyedévi 11,6 százalékról és az egy évvel korábbi 11,1 százalékról 10,8 százalékra csökkent. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Bár egyre több új céget alapítanak Magyarországon mégis folyamatosan csökken a működő cégek száma miután továbbra is nagyon sok céget zárnak be. Szetember végéig több mint 19 ezer új vállalkozása kezdte meg működését, amely éves összevetésben 6 százalékos növekedésnek felel meg. A legnépszerűbb ágazat az építőipar, ahol 18 százalékkal több céget alapítottak mint tavaly ebben az időszakban  - derül ki a Bisnode első háromnegyedévről szóló összefoglalójából. 
Vágólapra másolva!

Növekedett az új cégek száma a tavalyi év azonos időszakához mérten. 2011 óta minden évben csökkent a cégalapítások száma, így az a tény, hogy az év első háromnegyed évében 5,96 százalékkal több vállalkozás alakult, mint tavaly,

bizakodásra adhat okot.

2015-ben alig 25 ezer cég alakult, közülük 18,3 ezer az év első kilenc hónapjában. Idén csaknem ezeregyszázzal több, azaz 19 412 új cég kezdte meg működését. Sajnos ez a szám még mindig 15,6 százalékkal elmarad a 2014-es időarányosan közel 23 ezer új vállalkozástól.

2010 és 2015 között felére esett vissza a vállalkozás alapítási kedv hazánkban, ám

ha az mostani tendencia folytatódik, az év végét már több mint 26 ezer új céggel zárhatjuk, megfordítva ezzel az évek óta tartó negatív trendet.

Forrás: Bisnode

A működő cégek száma továbbra is csökken, a harmadik negyedév végére már

kevesebb, mint 520 ezer működő vállalkozást tartottak nyilván Magyarországon.

A 2013. harmadik negyedéve óta több mint 36 ezerrel kevesebb a vállalkozások száma, ám még így is bőven meghaladja a válság előtti időszak 480 ezer körüli értékét.

A cégtörlések volumene továbbra is magasan van,

szeptember végéig 38 ezer céget töröltek a cégjegyzékből.

Egyre többen számolják fel vállalkozásukat Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

2015 vége óta csökkenő ütemben mérséklődik a működő cégek száma, ami egyfelől a növekvő cégalapítási kedvnek, másfelől a felszámolási és kényszertörlési eljárások számában történő visszesésnek köszönhető - világított rá Keleti József a Bisnode Country Managere. Várhatóan

a vállalkozások számának csökknenése 2017-ben is folytatódni fog.

Forrás: Bisnode

A legtöbb új cég az építőiparban és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet végző cégek körében alakult, ezekben a szektorokban az új cégek száma meghaladja a kétezret. Az ingatlanszektorban 24 százalékkal nőtt az új cégek száma, az év első 9 hónapjában közel 1700 ingatlanos cég kezdte meg működését, míg az építőipar új vállalkozásainak száma 18 százalékkal emelkedett.

Forrás: Bisnode

A 2015-ös első háromnegyed év alapján még a kiskereskedelem volt a legnépszerűbb ágazat az új cégek körében, ám idén már 11 százalékkal kevesebb cég választotta a kiskereskedelmet elsődleges tevékenységének. Hasonló tendencia figyelhető meg a nagykereskedelemben is, ahol az új cégek száma 13 százalékkal mérséklődött.

A legtöbb cég továbbra is szakmai, tudományos és műszaki tevékenységgel foglalkozik,

a működő cégek száma ebben a szektorban meghaladja a 86 ezret. Ugyancsak népszerű a kiskereskedelem több mint 57 ezer céggel, az építőipar 46 ezer vállalkozással, valamint a nagykereskedelem több mint 43 ezer működő céggel.

Az elmúlt 12 hónapban

minden megyénkben csökkent a működő társaságok száma.

Az idei év első felének végén még – éves viszonylatban – növekedést mutató Győr-Moson-Sopron megyében történt a legkisebb visszaesés, egy év alatt a működő cégek száma valamivel több, mint 0,1 százalékponttal csökkent. 0,4 százalékpont körüli mérséklődés figyelhető meg Csongrád és Bács-Kiskun megyékben, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében fél százalékpontos gyengülés történt.

A cégszám legnagyobb visszaesését ugyancsak a nyugati országrészben mérte a Bisnode, Fejér és Komárom-Esztergom megye egyaránt 3,5 százalék feletti csökkenést mutatott, de Zala és Vas megye is meghaladta az országos átlagot 1,52 százalékos csökkenéssel. A fővárosban a cégek száma 1,65 százalékkal esett vissza.