Erős bástyák a feltörekvő piacok

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Noha számos bizonytalanság övezi a piacok jövőjét Donald Trump leendő elnöksége alatt, a Morgan Stanley szakértője szerint a feltörekvő piacok stabilak, és ebből adódóan megfelelően tudják majd kezelni Trump elnökségének hatásait.
Vágólapra másolva!

A Trump kampány alatt a feltörekvő piacokon sokan féltek attól, hogy a republikánus jelölt retorikájában megjelenő témák, mint a kereskedelmi protekcionizmus, a bevándorlás vagy a tőke hazaszállítás milyen következményekkel járnak majd a régió országaira nézve. Mindazonáltal a reálkamatok közti magas különbségek, az alacsony folyó fizetési mérleg hiányok, valamint a múltbeli szintekhez képest alacsonyabb adósságszintek

hosszabb távon segíthetik a feltörekvőket

– mondta a CNBC-nek Gokul Laroia, a Morgan Stanley szakértője.

Az egyetlen kivételnek Kína tűnik, melynek megvannak a maga „sajátos problémái" – jelezte Laroia. Amellett pedig, hogy Trump korábban 45 százalékos vám bevezetését ígérte a kínai importokra, a világ második legnagyobb gazdaságát valószínűleg nem fogja érdemben befolyásolni az Egyesült Államok kereskedelmi dinamikája – tette hozzá a szakértő.

Veszélyes kamatok

Mióta egyébként Trumpot a múlt héten megválasztották, a feltörekvő piaci devizák gyengültek a dollárral szemben. A mexikói peso 9,66, az indiai rúpia 2,27, míg az indonéz rúpia 2,07 százalékot esett.

A feltörekvők kibírhatják Trump elnökségének negatív hatásait Forrás: Pixabay.com

A globális kötvényhozamok szintén emelkedést mutattak, a 10 éves lejáratú államkötvény hozama pedig 2 százalék fölé emelkedett a választást megelőzően tapasztalt 1,8 százalékról,

negatív hatást gyakorolva ezzel a feltörekvő piaci eszközökre.

A fejlett piacok magasabb kötvényhozamai ugyanis egyrészt eltántorítják a befektetőket a kockázatosabb feltörekvő régióktól, másrészt megdrágítják a fejlődő gazdaságok számára az adósságok refinanszírozását.

Menekülő befektetők

Az International Finance adatai szerint a külföldi befektetők közel 6 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki nyolc feltörekvő piacról az elnökválasztást követően. A menekülés a kötvény- és részvénypiacokat egyaránt érintette, a csoportba pedig olyan országok tartoznak, mint India, Indonézia, Dél-Korea, Thaiföld, a Fülöp-szigetek, Dél-Afrika, Brazília és Magyarország.

Mi több, az elemzők korábban azzal számoltak, hogy Trump belpolitikája fokozhatja az inflációs nyomást az amerikai gazdaságon, aminek következtében

az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a vártnál gyorsabb ütemben emelhet kamatot.

Laroia végezetül jelezte, továbbra is sok a bizonytalanság Trump gazdaságpolitikájával kapcsolatban. Egyes elemek kezdenek kitisztulni, ahogy kezd kirajzolódni a kabinet összetétele. „Ezen a ponton a piaci szereplők meghoztak bizonyos döntéseket. Meglátjuk, igazuk lesz-e" – tette hozzá.