Már elkerülhetetlen a Fed szigorítása

Janet Yellen, FED, elnök
WASHINGTON, DC - FEBRUARY 18: Chairman of Federal Reserve Board Janet Yellen speaks during a meeting February 18, 2014 in Washington, DC. The board of governors of the Federal Reserve System held the meeting to discuss a final rulemaking for the regulation and supervision of large domestic bank holding companies and foreign banks with a large U.S. presence. Alex Wong/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Szinte biztosra vehető, hogy kamatot emel decemberi ülésén a Fed. Az infláció megközelíti a központi bank célját, a munkanélküliség pedig 43 éve nem volt ilyen alacsony szinten. Janet Yellen Fed-elnök tegnapi kongresszusi beszéde szerint az emelésre „viszonylag hamar sor kerülhet".
Vágólapra másolva!

A pénzügyi válság óta nulla közeli alapkamat-szintet tart az Egyesült Államok központi bankjának szerepét ellátó Fed, amelynek vezetője,

Janet Yellen tegnapi kongresszusi beszédében jelezte: viszonylag hamar sort kerítenek a kamatok emelésére.

A lépést azzal indokolta, hogy veszélyes lenne sokáig várni a szigorítással, mert így azt a kockázatot vállalnák, hogy később egyszerre túl gyorsan és nagyobb mértékben kellene válaszolniuk a piaci folyamatokra.

Janet Yellen, a Fed vezetője Forrás: AFP/2014 Getty Images/Alex Wong

A következő ülés december közepén lesz és a banki elemzők többsége szinte biztosra veszi a szigorítást.

A kamatemelés mellett szól két friss gazdasági adat is. Egyrészt

az infláció elérte az 1,6 százalékot októberben, ami már megközelíti a Fed két százalékos inflációs célját, és az ingatlan árak is veszélyesen emelkednek, elérték a kilenc évvel ezelőtti szintet.

Másrészt a munkerőpiac helyzete a vártnál kedvezőbben alakul:

a munkanélküliek aránya 4,9 százalékkal a 43 évvel ezelőtti mélypontot érte el.

Márpedig a Fed kamatdöntései alkalmával a makrogazdasági adatok közül erre a kettőre figyel a leginkább. Ezen kívül a GDP növekedésének üteme is megnyugtató, és a lakossági fogyasztás is folyamatosan emelkedik.
Yellen arra is utalt a kongresszusi beszédében, hogy

A gazdasági adatok mellett közrejátszhat a döntésben Donald Trump és a republikánusok győzelme, amely még inkább erősítette a kamatemelési várakozásokat.