Clinton veresége megrázta a vállalkozó nőket

Hillary Clinton, amerikai elnökválasztás 2016
A vállalkozók döntő többsége bizony annak örült volna, ha gratuláló helyett győzelmi beszédet mond Hillary Clinton
Vágólapra másolva!
Négy amerikai nőből három érzi veszélyben az üzletét, a karrierje kilátásait a novemberi elnökválasztás eredménye miatt. Ugyanezek a nők azt vallják, az a legnagyobb baj a helyzettel, hogy két jelölt közül a kevésbé kvalifikált nyert. Trump ki- (és be-)szólásai mély szexizmusról árulkodnak. De a tény, hogy őt választotta meg az amerikai nép, arra utal, ez az egyenlőtlenség jelen van a társadalom gondolkozásmódjában.
Vágólapra másolva!

Az InHerSight anonim felmérése eredménye mellett persze azzal a ténnyel teljes a kép, hogy nagyon sok nő adta Trumpra a szavazatát. Valószínűleg

többségük előtt ismertek a nőgyűlölő kijelentések és a becsmérlés (például hogy a nők „gusztustalan állatok”),

többségük inkább úgy döntött, felveszi a kesztyűt, például mert járhatónak tartja az adóreform-tervezetet. A szexizmus mély beágyazottságát pedig ellensúlyozza a tény, hogy Hillary Clinton jó eséllyel indult – néhány évvel ezelőtt közel elképzelhetetlen lett volna –, meglehetősen messze is jutott: tudjuk, hogy több egyéni szavazatot söpört be, mint a republikánus jelölt, csak hát az Egyesült Államokban az elektori rendszer dönti el az eredményt.

Ő volt a vállalkozók masszív többsége jelöltje, de döntött az elektori rendszer Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Ugyanakkor minden Trumpra szavazó nőre jut legalább egy vállalkozó nő, aki cseppet sem rejti véka alá, hogy ki van borulva, és mélységesen aggódik a már elért eredményekért, az egészségügy lehetőségeitől a annak lehetőségéig, hogy joga van megvédenie magát a zaklatástól.

„Fel kell emelnünk a hangunkat – idézi a cikk Famoosh Torabi amerikai-iráni újságírót és pénzügyi tanácsadót. – Világosan meg kell fogalmaznunk az elvárásainkat abban, hogyan veszünk fel munkaerőt, hogyan bővítjük a cégünket, hogyan harcolunk a diszkrimináció ellen.

Tiffany Dufu a Levo egyik vezető menedzsere, 2013-ig azonban egy olyan nonprofit szervezetben dolgozott, amely a női képviselők létszámát hivatott növelni a Fehér Házban. Szerinte ideje feldolgozni, hogy az lett az eredmény, ami, most már inkább tekintsünk előre: mindenki keressen fel egy olyan meet-upot, ahol vállalkozó nők találkoznak,

támogassák és hallgassák meg egymást, ez valószínűleg nagyobb segítség, mint tüntetni.

Találják ki, hogyan lehetnek erősebbek együtt.

Rahama Wright, a Shea Yeleen alapítója szerint nagyszerű az olyan Facebook csoport, mint a Pantsuit nation, de sok szervezet van, amely már 20-30 éve tevékenykedik a nemek közti egyenlőségért, és elég hatékonyan is. Ilyen az Emily’s list és a Vote Run Lead.

Persze aki inkább szólójátékos, az előtt is nyitva áll a pálya: hallassa a hangját publicisztikában, írjon blogposztot, akár vendégként. Csak egyet ne tegyen: a belenyugvás nem fog segíteni. „A lehető legrosszabb választás a visszavonulás – mondja Tiffany Dufu. – Azt kell elmondanunk a világnak, hogy mi is itt vagyunk, hogy erősek vagyunk, és hogy Trump nem fogja tudni elfojtani az ambíciót bennünk.”