Ezt a 7 dolgot sose mondja a főnökének

főnök kontra vezető, manager, business, megbeszélés, meeting,
Business associates talking together and smiling
Vágólapra másolva!
Melyik a rosszabb, ha baljós csend fogadja az eltévedt megjegyzését, vagy ha feldühíti vele a főnökét? A Glassdoor HR-portál friss blogposztja szerint egyformán káros mindkettő. Van néhány olyan mondat, amelyet egy munkahelyen egyszerűen nem tud megvédeni.
Vágólapra másolva!

Úristen, micsoda estém volt

Hacsak nem rendezvényszervezéssel foglalkoznak, amatőr és határátlépő azzal terhelnie a vezetőt, mekkorát bulizott. (A rejtettdicsekvés-faktorról nem is beszélve.) Legyen bármilyen jófej a főnök, abból a szempontból hasonlít a régi tanító nénijéhez, hogy

a friss, kipihent elméket várja közös munkára

reggelente. Viszont jelentősen ronthat a helyzeten, ha még azt is elmeséli, hogy nem érzi a fejét a másnaposságtól.

Sokszor nagy a kísértés a haverkodásra, különösen, ha jó a hangulat a cégnél, de nem éri meg átlépni a határokat Forrás: PhotoAlto/Eric Audras

Miért Zoltánt léptetted elő?

Ez a fajta érdeklődés piszkálódásként megy át. Simán lehet, hogy Zoltán munkához nem köthető előnyök miatt kapta meg a magasabb pozíciót, hogy később jött a céghez, hogy kevésbé képzett, mint ön.

De sajnos ez a döntés megszületett.

Azért viszont még van idő dolgozni, hogy a következő promóció előtt másnak is feltűnjön a kiváló eredménye.

Akkor miért nem csinálod meg te?

Akit a főnök megkér a feladatra, az valószínűleg a legalkalmasabb a feladatra. Talán sok jele van annak, hogy a felettese rendszeresen lepasszolja a saját ügyeit. Ha ez így van, találjon alkalmat egy hosszú és nyugodt beszélgetésre.

Oldalvágásokkal semmire nem megy.

Na, kire szavaztál?

Semmi szükség rá, hogy politikát vigyen a munkahelyére. Erről részletesen itt írtunk.

Muszáj nekem Gabival együtt dolgozni?

Ezt akkor sem lehet így megoldani, ha Gabi harsogva telefonál és állandóan nevetgél. Nem profi dolog a szim- vagy az antipátia ilyen megnyilvánulása. Ha pedig a munka szempontjából aggályos Gabi viselkedése, azt szintén külön és komolyan érdemes megbeszélni. De először Gabival.

Ezt meg honnan tudod?

Valószínűleg utánajárt, ha már mondja. De ha netán a folytonos dezinformáltság állapotában sínylődne, akkor sem segítség a honnantudodozás. Egyébként a tapasztalat azt mutatja, azok a kollégák, akik rendre ezzel nyesnek bele egy beszélgetésbe, akkora trollok, mint ide Kaba. A trollokat pedig humanista körökben nem szokás komolyan venni.

Pénteken egy sör?

Sokszor nagy a kísértés a haverkodásra, főleg ha a vállalatnál jó a hangulat. De ne akarjon munkaidőn kívül találkozni a főnökével. Bizarr, és higgye el, hogy mindkét félnek az.

Már az is rettentően aggályos, ha valaki rendre a vezetővel ebédel. Milyen dolog evés közben másra használni a nyelvet?

A felnőtt világban nincs szükség stréberekre. Ha a nyaloncok tudnák, mennyivel nagyobb a potenciál a büszke, független emberben, mint az örökös hízelgőben, mennyivel többre becsülik őket, és végül mennyivel messzebb jutnak, három napig nem tudnák abbahagyni a zokogást.

(innen)