Vágólapra másolva!
Szerda este óta ünnepelnek a magyar kosárlabda rajongói. A férfi válogatott kijutása után a női nemzeti csapat is sikerrel vette az Európa-bajnoki selejtezőket, és csoportelsőként kvalifikálta magát a 2017-es csehországi kontinenstornára. Ez a kettős siker azért is elképesztő, mert legutóbb az 1968/69-es kiírásban történt meg az, hogy mind a női, mind a férfi válogatott ott lehetett a sportág Európa-bajnokságán. Mi történt az elmúlt években a világ egyik legnépszerűbb labdasportjában idehaza, és miért pont most sikerült a kettős kvalifikáció? Ennek próbáltunk utánajárni.

Sokak emlékezetében élhet még a tavalyi nyár, amikor a részben hazai rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokságon a magyar csapat csoportjában utolsó helyen végzett, és simán kiesett.

Akkor nem volt olyan ember, aki ne a szövetségi kapitányon, Stefan Sviteken verte volna el a port.

A kiesés után mindenki azt várta, hogy a szövetség mikor jelenti be a kiváló szakember menesztését.

Stefan Svitek, a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya Forrás: MTI/Vajda János

Aztán annyi történt, hogy Svitek a helyén maradhatott. A Szalay Ferenc vezette MKOSZ nem kapkodott, és úgy vélte, hosszú távon kell bizalmat szavazni a kapitánynak.

A hümmögő-zümmögő kórus csak lassan csendesedett el, majd várta a fejleményeket.

Svitek bátran nyúlt a fiatalokhoz, a csapat pedig egyetlen vereséget szenvedve csoportelsőként jutott ki a 2017-es csehországi Eb-re. Úgy, hogy Szlovákiát és Portugáliát egyaránt kétszer verte meg, míg Izlandot hazai pályán egyszer. Az egyetlen vereség az izlandiak elleni idegenbeli találkozón csúszott be, amely után szintén erősödtek a gúnyos felhangok. A vélemények nagyjából megegyeztek abban, hogy az a csapat, amelyik Izlandot nem tudja legyőzni, mit akar egy Európa-bajnokságon?

Svitek szövetségi kapitány magyaráz Pöstyénben a szlovákok elleni utolsó Eb-selejtezőn Forrás: MTI/TASR/TASR/Martin Palkovic

„Egész nyáron azon dolgoztunk, hogy megmutassuk, ott a helyünk az Eb-n“ - mondta a szlovákok legyőzése után Stefan Svitek szövetségi kapitány.

(Mi megtettük. 2015 nyarán Sopronban a svédek elleni nyitótalálkozón így festett Magyarország kezdőötöse: Honti, Raksányi, Simon, Vajda és Krivacsevics. Csereként Horti, Quigley Fegyverneky és Czank jutott szóhoz. Szerda este Pöstyénben a Medgyessy, Fegyverneky, Simon, Zele és Krivacsevics ötössel kezdtünk, csereként pedig Varga Zs., Vandersloot, Licskai és Határ játszhatott.)

A magyar csapatban játszó, amerikai születésű Courtney Vandersloot (jobbra) és a portugál Sofia Silva a Magyarország - Portugália mérkőzésen Forrás: MTI/Sóki Tamás

„A soproni Európa-bajnokság tényleg nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna“ - idézte fel tavalyi emlékeit Stefan Svitek. „Ugyanakkor számomra tényleg az volt a legfontosabb, hogy a szövetség hagyott bennünket dolgozni. Ezt a bizalmat érezve pedig könnyebben nyúlhattam olyan fiatalokhoz, akik korábban nem szerepeltek a felnőttek között.

Az első helyen jutottunk ki az Eb-re, ehhez nem kell több magyarázat.

Hogy ott mire leszünk képesek? Ennek a sportágnak az Európa-bajnoksága olyan, hogy elég egy meccset megnyerned, és a szekér gurulni kezd. Ezzel csak azt szeretném érzékeltetni, hogy az európai női kosárlabda mezőnye roppant kiegyenlített. Képességben sok együttes közel áll egymáshoz. Nem tudok mást mondani, jövőre is szeretnénk a legtöbbet kihozni magunkból“ - zárta nyilatkozatát Stefan Svitek szövetségi kapitány.

A szlovákok elleni hazai Eb-selejtezőt 1 ponttal nyerte meg a magyar válogatott Forrás: MTI

„Engem nem az lepett meg, hogy nyertünk, hanem az, hogy ilyen különbséggel (19 pont) vertük meg a szlovákokat“ - ezt már Béres Tímea, a magyar női válogatott csapatvezetője mondta. Béreséknél amúgy a siker idén a családban marad, hiszen férje, Stojan Ivkovics a magyar férfi válogatott vezető edzőjeként dolgozik. Márpedig nemcsak a nők, hanem a férfiak is Eb-résztvevők lesznek 2017-ben. Erről egy picit később. Most térjünk vissza a szlovákok elleni szerdai selejtezőre, amelyen Béres szerint a labda mellett a számítógépek is főszerepet játszottak. De csak rövid ideig. „Miközben a lányoknak végig azt mondtuk, hogy nyerni fognak, és csoportelsők lesznek, a menedzsment azért arra is felkészült, mi van akkor, ha csak másodikak leszünk az E-csoportban.

A lányok annyira jól kosaraztak, hogy felesleges volt a többi meccsel foglalkoznunk.“

A fehér mezes Fegyverneky Zsófia kosárra tör az Izland elleni Eb-selejtezőn Miskolcon Forrás: MTI/Vajda János

Béres Tímea szerint a magyar női kosárlabda-bajnokság rendkívül kiegyenlített, a merítési lehetőség egyre nagyobb. „Korábban a Pécs és a Sopron dominanciája jellemezte a női pontvadászatot. Ezek a csapatok rendszeres szereplői voltak az Euroliga küzdelmeinek.

De bármennyire is furcsa, az akkori helyzetben nehezebb volt a válogatott dolga.

Az összefogás sem mindig alakult ki a válogatott körül. Most ennek az ellenkezője történt. Ráadásul a lányok nagyon motiváltak voltak, így összességében ezek a tényezők miatt sikerült a kvalifikáció.”

Az Európa-bajnokságra kijutott magyar női kosárlabda-válogatott Forrás: MTI/TASR/TASR/Martin Palkovic

A magyar férfi válogatott ennél kissé már előbbre jár, hiszen november 22-én a sorsolást is megejtették a jövő évi férfi Európa-bajnokságra. Azt már korábban tudni lehetett, hogy Hanga Ádámék Kolozsváron játsszák a csoportmérkőzéseket, de az csak most derült ki, hogy a románok mellett a címvédő és olimpiai bronzérmes spanyolokkal, a legutóbb Eb-hetedik Csehországgal, az olimpiai ötödik Horvátországgal, illetve Montenegróval játszanak a magyarok. Ez első és második látásra is iszonyatosan nehéz sorsolásnak tűnik.

- jelentette ki a férfi válogatott szövetségi kapitánya, Stojan Ivkovics. „Abban egyetértünk, hogy kaphattunk volna könnyebb ellenfeleket, de ezen már nem lehet változtatni.“

A magyar férfi kosárlabda-válogatott mestere, Stojan Ivkovics Forrás: MTI/Czika László

Ivkovics szerint a férfi és a női válogatott sikerei nagyban köszönhetőek annak, hogy a szövetség vezetése végig kitartott saját elképzelése mellett. „Nem volt kalandozás, nem tértek le a saját útjukról.

A feleségem révén láttam, hogy micsoda kemény munka zajlott a női válogatottnál. Azt is tudomásul kell venni, hogy Stefan Sviteknél jelen pillanatban nincs jobb edző Magyarországon. Ezt ismerték fel a szövetségi vezetők, ezért nem változtattak a tavalyi Európa-bajnokság után.”

Az Európa-bajnokságra már korábban kijutott, ünneplő magyar férfi kosárlabda-válogatott tagjairól csapatképet készítenek Szolnokon Forrás: MTI/Bugány János

Ivkovics azt mondja, hogy Európában a női mezőnyben kissé könnyebb jobb eredményt elérni, mint a férfiaknál.

Ugyanakkor arra egyelőre nem lát esélyt, hogy bármelyik csapatunk is ott legyen a 2020-as tokiói olimpián.

„Nem a kishitűség beszél belőlem, amikor azt mondom, hogy kosárlabdában az olimpia teljesen más szint, mint akár kézilabdában, akár vízilabdában. Ha a gyerekemből olimpikont akarok nevelni, akkor nem biztos, hogy kosárlabdázónak adom.“

Európa, kosárlabda, olimpia

Érdemes visszaidézni, mi történt ebben a sportágban az idei, riói olimpián az európai csapatok szempontjából. Az olimpiai férfitornát természetesen az Egyesült Államok együttese nyerte meg, de a legjobb négy között két európai csapat, a szerbek és a spanyolok is ott voltak. A nőknél szintén amerikai diadalt hozott a finálé, itt viszont három csapat - Szerbia, Spanyolország és Franciaország - is bejutott a legjobb négy közé. A magyar női kosárlabda-válogatott legutóbb az 1980-as moszkvai olimpián játszhatott. A férfiak ennél is régebben, 1964-ben voltak legutóbb olimpiai résztvevők.

„Ténykérdés, hogy a magyar kosárlabdában még soha nem volt ennyi pénz - ezt már Rátgéber László, a magyar női válogatott egykori szövetségi kapitánya jelentette ki kérdésünkre. - Csakhogy a pénz önmagában nem letéteményese a sikernek.

Ha régebben is ez jellemezte volna a magyar kosárlabda irányítását, nem maradtak volna el a nyolcvanas-kilencvenes években már átélt sikerek.“

Rátgéber László szerint a legfontosabb dolog, hogy rend van a sportágban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Rátgéber úgy véli, hogy mind a női, mind a férfi válogatottnál a lehető legalkalmasabb emberek ülnek a kispadon.

Azt is leszögezhetjük, hogy mindkét csapatunknak ott a helye Európa legjobb 24 együttese között. Viszont most jött el az a pillanat, amikor érdemes elgondolkodni a hogyan tovább kérdésén. Arra kell odafigyelni, hogy ne a középszerűség üljön tort, hanem mindenki igyekezzen harcos és ma még váratlannak tűnő döntéseket bevállalni.

El kell kerülni azt, hogy a törpeharcsák pontozzák a delfineket.

Ami a ma még talán váratlan lépéseket illeti, elsősorban a további fiatalításra gondolok, és arra is, hogy a kijutás senkit se tegyen túlságosan elégedetté. Szerintem mindkét válogatottunk nagyon jó szellemű társaság, ez már garancia arra, hogy a látványos kudarcok elkerülnek bennünket.“

Szerdán Pöstyénben a szlovákok elleni győzelemmel biztosította be Eb-részvételét a magyar női kosárlabda-válogatott Forrás: MTI/TASR/TASR/Martin Palkovic

Arra a kérdésre, hogy az Eb-szereplés után valamelyik csapatunk ott lehet-e a sportág világbajnokságán,

Rátgéber úgy válaszolt, hogy ez a küldetés nehéz, de nem lehetetlen feladat.

„Elsősorban a nőknél érzem azt, hogy egy szerencsés sorsolás, egy önmagunkhoz képest is kiemelkedő játék belépőt jelenthet a világbajnokság mezőnyébe. (Női együttesünk legutóbb 1998-ban járt vb-n, az akkori szövetségi kapitányt Rátgéber Lászlónak hívták, a csapat a 10. helyen végzett a tizenhatos mezőnyben - a szerk.) De a legfontosabb mégis az, hogy az országban rengeteg gyerek kosárlabdázik. Ők lehetnek a jövő sikereinek letéteményesei.”

A bizalomnál nincsen hatékonyabb teljesítményfokozó szer

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke szerint csapataink azért is érhették el ezt a sikert, mert az elnökség végig megbízott a szövetségi kapitányokban. „Hat éve kezdtük el azt az építkezést, amely ehhez az eredményhez vezetett“ - mondta Szalay.

Márpedig az elnökségben egyetértettünk abban, hogy a kezdeti kudarcok után sem fogunk váltani. Nagyon fontos dolognak tartom, hogy a két szövetségi kapitány úgy állíthatta össze a válogatottakat, hogy abba kívülről senki nem szólhatott bele. A legfrissebb példa erre Courtney Vandersloot honosítása. Sokan megjegyezték, hogy miért nem ötös centert honosítunk. Mi pedig azt mondtuk, hogy döntse el ezt Stefan Svitek. A férfi válogatott szövetségi kapitányát, Stojan Ivkovicsot számtalan támadás érte, hogy miért nem válogatja be Lóránt Pétert. Elfogadtuk Ivkovics érvelését, amely úgy szólt, hogy Lóránt - aki amúgy kiváló játékos - nem kell ebbe a válogatottba. Utólag minden döntés a két szakembert igazolta.“

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke Forrás: MTI/Bugány János

Szalay Ferenc szerint az sem mellékes, hogy a szövetség rendkívül jó anyagi körülmények között végezheti a munkáját.

Mára a költségvetésünk 2,5 milliárd forint lett - köszönhetően a sportba áramló taopénzeknek. Utóbbinak nemcsak azért van jelentősége, mert a sportágat anyagilag rendbe tette, hanem azért is, mert olyan cégvezetőkkel ismerkedhetünk meg, akik a későbbiekben is támogatnak bennünket. Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy az MKOSZ minden évben az utolsó fillérig pontosan elszámol a pénzekkel - nálunk semmilyen visszaélés nem fordulhat elő.

A piros mezes Lóránt Pétert Stojan Ivkovic nem hívja meg a válogatottba Forrás: Anadolu Agency/2014 Anadolu Agency/Mihailicenko Sergey

Szalay Ferenc az öröm mellett óva int a túlzott elbizakodottságtól.

Szerinte egyik csapatunknak sem reális még a világbajnoki vagy olimpiai szereplés.

"Annak örüljünk, hogy ott vagyunk az Európa-bajnokságon. Először ott szaggassuk fel a parkettát. Ha ez sikerül, akkor még nagyobb erővel folytathatjuk a sportágfejlesztést.”