Karácsonyi albumot készített a Ghymes

Ghymes
Vágólapra másolva!
Mennyből az angyal címmel új karácsonyi lemezt készített a Ghymes. A világzenei együttes pénteken kezdi tizennégy állomásos karácsonyi koncertsorozatát.
Vágólapra másolva!

"Korábbi, kilenc évvel ezelőtt megjelent karácsonyi lemezünkön, a Mendikán kevéssé ismert dalok szerepeltek, a mostanira a legismertebbeket tettük, valamint tíz versemet, amelyeket Pápai Erika ad elő" - mondta Szarka Tamás, a Ghymes énekese, hegedűse a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

A CD-re felkerült a címadó Mennyből az angyal, a Mostan kinyílt című magyar népdal, amelyből a mai szlovák himnusz zenéje lett és a szintén nagyon régi Kis karácsony éjszakája.

"Azért gondoltuk, hogy a karácsonyi dalokat lemezre vegyük, mert ennek az ünnepnek vannak a legnagyobb hagyományai.

ha karácsonykor elmegyünk mendikálni, betlehemezni. A karácsonyi koncertek lélekemelőek számunkra és munkaigényesebbek is, mert a fellépések napján kell az egész műsort elpróbálnunk a helyi kórussal" - mondta Szarka Gyula.

Az egyhónapos Ghymes-turné magyarországi települések (Sopron, Kisvárda, Pannonhalma, Balatonfüred, Veresegyház, Kisújszállás, Győr) mellett az erdélyi Szatmárnémetibe és a felvidéki Nádszegre is eljut. A koncertsorozat bevételének egy részét a kárpátaljai Nagyszőlősi Szociális Karitatív Központ javára ajánlják fel.

Az utolsó koncert december 28-án, a budapesti Szent István Bazilikában lesz,

melynek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a fővédnöke. Az esten a Ghymes mellett fellép Pápai Erika és a Szent Angéla Általános Iskola és Gimnázium kórusa.

A Kossuth-díjjal elismert felvidéki Szarka fivérek által vezetett Ghymes eddig 18 albumot jelentetett meg.