Natalie Portman arcáról letörölték a mosolyt

Jackie
Vágólapra másolva!
A jövő februári Oscar-díjkiosztó egyik fő esélyesének ígérkezik a Jackie, melyben Natalie Portman lényegül át az 1963-ban meggyilkolt amerikai elnök özvegyévé. Az életrajzi film magyar feliratos előzetesét először az Origo Filmklubon tekintheti meg, de emellett összeszedtünk még egy csokorra való érdekességet Pablo Larraín alkotásáról. Gyönyörködjön a míves jelenetfotókban, lesse meg a kulisszák mögött tvisztelő Portmant, hallgassa meg az idegborzoló kísérőzenét, de akár elolvashatja a film teljes forgatókönyvét is.
Vágólapra másolva!

Hollywood már számos filmmel állított emléket John Fitzgerald Kennedynek, kezdve Oliver Stone összeesküvés-elméletes mélyfúrásától, a JFK – A nyitott dosszié-tól a kubai rakétaválságra fókuszáló Tizenhárom nap-ig. Felesége, Jacqueline Kennedy azonban sokáig csak sorozatokban és tévéfilmekben léphetett a rivaldafénybe, máskülönben mellékalakként tűnt csak fel a férje oldalán.

Natalie Portman a Jackie című filmben Forrás: Mozinet

Ezen változtat a dallasi merénylet közvetlen utóhatását, valamint JFK mítoszának tudatos megteremtését feltáró Jackie, a címszerepben Natalie Portmannel, akinek az alakításáról kizárólag szuperlatívuszokban beszélnek a kritikák – köztünk a miénk is.

Natalie Portman erre a szerepre született

Natalie Portman ügyesen utánozza a híres elnökfeleséget, Oscart neki íziben! A Jackie azonban sokkal több ennél; szembemegy az elcsépelt életrajzi film műfaj elvárásaival, és csodás látvánnyal, hátborzongató alakításokkal és hipnotikus hangulattal ajándékozza meg a nézőt. Olvassa el kritikánkat!

Portman teljesen megváltoztatta a hangját

A Jackie eddigi előzeteseiben lenyűgözött minket Portman totális átalakulása, most elsőként az Origo Filmklubon nézheti meg a legújabb trailer magyar feliratos változatát.

A filmhez készül magyar szinkron is, ám mindenképpen azt javasoljuk, hogy az eredeti nyelvű, feliratos vetítésre váltson majd jegyet (ilyenek is lesznek), mert bármilyen jól szinkronizálják is a színésznőt, vétek volna megfosztani magunkat alakításának egyik lényeges elemétől.

Alig ismerünk rá Portman hangjára, aki tökéletesen elsajátította a first lady különös beszédmódját, egyedi akcentusát, dallamos hanglejtését. A fülünk hallatára tűnik el a számtalan filmből ismert színésznő, és születik meg a történelmi személyiség, amikor Portman kimondja: „Nem lesz még egy Camelot.”

Ha nincs a Fekete hattyú, az elnök feleségét sem játszhatta volna el

A harmincöt éves színésznő rendkívül alapos kutatómunkával készült fel a szerepre, amelyet hatalmas kihívásként élt meg. „Abszolút úgy éreztem, hogy ez életem legveszélyesebb szerepe, hiszen mindenki tudja, hogy nézett ki, milyen a hangja, a mozgása – nyilatkozta Portman. – Már kialakult a nézőkben egy kép Jackie-ről, én pedig még sosem játszottam ilyen karaktert.” A figura megalkotásánál külön ügyelt arra, hogy a nyilvánosság előtt máshogy beszéljen, gesztikuláljon, mint a privát beszélgetések során.

Natalie Portman a Jackie című filmben Forrás: Mozinet

Az alakításával egész biztosan begyűjt magának legalább egy Oscar-jelölést, és ezt épp annak a rendezőnek köszönheti, akinek filmjéért öt éve megnyerte a szobrocskát: a Fekete hattyú-t is jegyző Darren Aronofsky hozta tető alá a projektet, és szervezte meg az első találkozót Portman és Larraín között. Utóbbi senki mást nem tudott volna elképzelni Jackie-ként, és a munka elvállalásakor az volt az első kikötése, hogy a terjengős forgatókönyvből kihúz minden olyan jelenetet, amiben nem az elnök felesége szerepel.

Portman forgatás közben gyakran táncra perdült

Az előzetes után érdemes megnézni a negyedórás kulisszák mögötti videoriportot a Jackie forgatásáról, rengeteg ún. B-rollal (másodlagos felvételek, kommentár nélkül). A rövid snittekben munka közben figyelhetjük a nagy műgonddal berendezett díszletek közt mozgó színészeket, és aki kevésnek tartja az előzetest, máris elkezdheti összehasonlítani Portman járását, tartását, testbeszédét a Jackie-ről elérhető felvételekkel.

Ha nem szeretné végigülni a teljes videót, tekerjen rögtön a hatodik perchez, ott tudhatjuk meg a legérdekesebb részletet a készítők munkamódszeréről. Itt épp egy interjúzós jelenetet forgatnak JFK-vel és Jackie-vel, és rámontírozzák az interjú eredeti felvételét a monitoron az elnököt játszó Caspar Phillipsonra és Natalie Portmanre, hogy a lehető legpontosabban leképezzék a valóságot.

Caspar Phillipson és Natalie Portman a Jackie című filmben Forrás: Mozinet

Néhány aranyos snittben pedig tanúi lehetünk annak is, ahogy Portman a kislányát és kisfiát játszó gyerekszínészekkel játszik, pacsizik, táncikál a forgatási szünetekben, vagy egy báljelenet előtt gyakorolja a tvisztet.

A párizsi terrortámadás is hatott Portman alakítására

A film meseszép jelenetfotóiból összeállított galériánkat szintén megéri végigböngészni. A fényképek többsége természetesen Natalie Portmant örökíti meg, néhol kosztümben, máskor estélyiben, vagy épp kombinéban.

Natalie Portman a Jackie című filmben Forrás: Mozinet

Több képen felbukkan Peter Sarsgaard, aki JFK öccsét, Bobby Kennedyt alakítja, és az egyik fotó tanúsága szerint az az ikonikus történelmi esemény is helyet kap a filmben, amely során Lyndon B. Johnsont az elnöki különgépen iktatják be tisztségébe (a filmben a Zodiákus-ból ismert John Carroll Lynch kelti életre az Egyesült Államok 36. elnökét), miközben a mellette álló Jackie ruháján még a férje vére szárad.

John Carroll Lynch (feltartott kézzel) a Jackie című filmben Forrás: Mozinet

A film főleg belső terekben játszódik – a Fehér Házban, a Kennedy család birtokán –, csak elvétve merészkedik ki külső helyszínekre. A temetési szertartást ugyan Washingtonban vették fel, a Jackie java része azonban meglepő módon Párizsban forgott. Azon belül is Luc Besson stúdiójában, így Portman naponta összefuthatott a folyosón a Léon, a profi rendezőjével, akinek első fontos szerepét köszönheti.

Natalie Portman a Léon, a profi című film forgatásán 1993 szeptemberében Forrás: Photo12/Patrick Camboulive/Photo12/Patrick Camboulive

Akkor még Portman is a francia fővárosban élt (az idén költözött Los Angelesbe a családjával), és mesélte, hogy a forgatás tavaly ilyenkor, egy héttel a Bataclan nevű szórakozóhelyen történt terrortámadás után kezdődött, ez pedig érthető módon belejátszott abba, ahogy a színésznő a gyászával viaskodó first lady lelki válságát megélte.

Már a vonós kíséret is mélyen felkavar

A videókkal és a fotókkal már könnyűszerrel ki lehet húzni a film magyar bemutatójáig, de biztosra veszem, hogy akadnak olvasók, akiknek még ennyi sem elég. Őket a film forgatókönyvéhez tudom irányítani, mivel felkerült a netre Noah Oppenheim kilencvenoldalas szkriptje.

Natalie Portman a Jackie című filmben Forrás: Mozinet

Aki az élményrombolásnak ezt a módozatát választja – vagy pusztán előnyben részesíti az írott szöveget a képekkel szemben –, az még fokozhatja a hatást, ha zenei aláfestésnek a Fox Searchlight honlapján vagy az alábbi videóablakban meghallgatható filmzenét választja.

A zeneszerző személyében is megmutatkozik, hogy Larraín semmilyen tekintetben nem a hagyományos megközelítést választotta életrajzi filmjével. Meglepve konstatáltam, hogy nem a megszokott nevek valamelyikével, mondjuk James Hornerrel vagy Alexander Desplat-val találkoztam, hanem azzal a Mica Levivel, aki utoljára Jonathan Glazer avantgárd sci-fije, az Under the Skin hátborzongató, atonális kíséretét szerezte.

A Jackie-ben ugyan klasszikus szimfonikus hangszerelésből indul ki, a vonósok azonban disszonáns, kísérteties szólamokkal keltenek feszültséget – már a zene hallgatása is nyugtalanító élmény.

A Jackie-t február 9-én láthatják a magyar mozikban, zárásképpen álljon itt a film gyönyörű plakátjának magyar verziója.

A Jackie magyar plakátja Forrás: Mozinet