Az USA-ban kínozzák az aranyat

Bank bar manufacturing line opens at Yekaterinburg Plant bank hand gold silver bar metal glove HORIZONTAL precious EZ OCM SQUARE FORMAT ezüst rúd arany
2515105 Russia, Verhnyaya Pyshma. 10/22/2014 A worker holds a gold bar and a silver bar manufactured during the opening of a new bank bar manufacturing line at the Yekaterinburg Plant for Non-Ferrous Metals Processing, in the town of Verkhnyaya Pyshma, Sverdlovsk region. Pavel Lisitsyn/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Súlyos nyomást helyez a dollár az aranyra, aminek következtében a nemesfém kilenc hónapos mélypontra gyengült. A befektetők ugyanis azzal számolnak, hogy az amerikai jegybank jövő hónapra és 2017-re várt kamatemelései a zöldhasút támogatják majd.
Vágólapra másolva!

Az arany árfolyama a február óta nem látott mélypontnak számító, unciánkénti 1171,18 dollárt is megütötte, mielőtt közép-európai idő szerint péntek délelőtt elérte az 1187 dolláros szintet. A nemesfém ára azonban az elmúlt három hétben gyengülést mutatott, és nagyjából 7,6 százalékot süllyedt, amire 2013 júniusa óta nem volt példa – írja a Bloomberg.

A nemesfém novemberi összeomlása annak tudható be, hogy a befektetők Donald Trump megválasztása után áttértek a kockázatosabb befektetésekre, és maguk mögött hagyták a biztonságos menedékeket. A kezdeti pánikot követően ugyanis

a piacok figyelme a Trumptól várt gazdasági élénkítések felé fordult.

Ezzel párhuzamosan pedig az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedtől is kamatemelést vár a többség decemberre, ami tovább erősítheti a dollárt. A zöldhasú ezen a héten egyébként legalább 2005 óta nem látott ralit mutatott be.

A magasabb kamatok pedig rendre lenyomják az arany árát, mivel a nemesfém nem fizet kamatot és nem jár hozammal. Ráadásul az arany e havi gyengülése arra ösztönözte a befektetőket, hogy tőkét vonjanak ki a nemesfémhez kötődő tőzsdén kereskedett alapokból, melyek szerdáig már 10 napos zsugorodást mutattak.

Az arany árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Ezzel párhuzamosan

az olcsóbb menedékeszköznek számító ezüst is gyengült.

Az azonnali szállítású ezüst pénteken elérte az unciánkénti 16,1745 dollárt is, mielőtt felpattant volna. Ez a legalacsonyabb szint volt június óta. Az ezüst egyébként több mint 20 százalékot esett az augusztusi éves csúcsát követően, amivel hivatalosan is medvepiacba lépett.

Ezek a gyengülések pedig a bányavállalatok részvényeire is negatív hatást gyakoroltak. Ausztrália legnagyobb aranykitermelője, a Newcrest Mining például 5,8 százalékot esett ezen a héten, míg az Evolution Mining 2,3 százalékot gyengült. A világ legnagyobb nemesfémbánya-cége, a Barrick Gold pedig 4,9 százalékot esett Kanadában hétfő óta.

A befektetők mindazonáltal úgy látják,

jövőre újra megnyílhat a tér az arany emelkedése előtt.

Ahogy ugyanis Donald Trumpot beiktatják, és a Fed valóban szigorít decemberben, akkor a jövő évben a kereskedők elkezdhetik újraértékelni a kockázatokat – mondta George Cheveley, az Investec Asset Management portfólió menedzsere. Ha pedig a befektetők elkezdenek a világ többi tájára is kitekinteni, kiderül, hogy Európában például számos kockázati tényező erősítheti a menedékeszközöket, így a nemesfémeket is.