A sárga pöttyös festmény, amely másfél milliárd forintot ér

12-V-70 #172 Kim Whanki
Vágólapra másolva!
A dél-koreai absztrakt művész, Kim Vhan Ki sárga pöttyös festményét a hétvégén 6,32 milliárd dél-koreai vonért (1,6 milliárd forintért) vették meg, ami új rekord. Dél-Koreában ugyanis még soha nem fizettek ennyit aukción kínált műtárgyért. 
Vágólapra másolva!

A hétvége óta Kim Vhan Ki piros alapra festett sárga pöttyei, azaz a 12-V-70 #172 című festmény tartja a rekordot Dél-Koreában az aukción kínált műtárgyak versenyében. A festményt ugyanis 6,32 milliárd dél-koreai vonért (1,6 milliárd forintért) vették meg a hétvégén, egy hongkongi árverésen.

A Seoul Auction 20. századi műalkotásokat felvonultató aukciójának a Hong Kong Grand Hyatt adott otthont a hétvégén. Az aukción legdrágábban elkelt dél-koreai műtárgy korábbi rekordját egyébként

szintén egy Kim Vhan Ki-alkotás tartotta.

Azt 5,4 milliárd dél-koreai vonért (körülbelül 1,3 milliárd forintért) talált új gazdára egy Szöulban tartott júniusi aukción.

A rekorder alkotás, a 12-V-70 #172 Forrás: Gallery Hyundai

A most elkelt 12-V-70 #172 című, sárga pöttyökkel teleszórt olajfestmény kikiáltási ára 4,5 milliárd von volt, amelyet a licitálók nagyon gyorsan feltornáztak 6,32 milliárdra.

A 236 centiméter magas és 173 centiméter széles festmény 1970-ben készült New Yorkban. Az alkotás talán azért is lehet különleges, mert

az egyike a Kim Vhan Ki maroknyi sárga pöttyös munkáinak,

ugyanis Kim leginkább kék pöttyös festményeket készített. A dél-koreai és külföldi aukciókon legdrágábban elkelt öt dél-koreai műalkotás mindegyike az elhunyt művésztől származik.