A Trump-rali végének is megvannak a nyertesei

kína tőzsde hangulat
A concerned Chinese investor looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Haikou city, south China's Hainan province, 4 December 2015. China stocks fell nearly 2 per cent on Friday (4 December 2015), breaking a four-day winning streak, dragged down by weakness in global markets, but the main indexes were still up for the week. The CSI300 index of the largest listed companies in Shanghai and Shenzhen fell 1.9 per cent to 3,677.59, while the Shanghai Composite Index lost 1.7 per cent to 3,524.99 points.
Vágólapra másolva!
Ahogy a Donald Trump megválasztása utáni kereskedési hullám csendesedni látszik, eljöhet a feltörekvő piaci részvények ideje. Ázsia azonban továbbra tartogat kockázatokat a befektetők számára.
Vágólapra másolva!

A következő hónapokban az EEM feltörekvő piaci tőzsdén kereskedett alap (ETF) elérheti a 40 dolláros szintet is – mondta a CNBC-nek Ari Wald, az Oppenheimer elemzője. Ez mintegy 13 százalékos rali lenne a jelenlegi árfolyamhoz képest, és a legmagasabb eredmény 2015 júniusa óta.

Mindez azért jelentős, mert az ETF az amerikai választás után kemény pofont kapott, és több mint 5 százalékot süllyedt. Ennek elsődleges okát a dollár ereje, illetve a Trumptól várt kereskedelmi politika esetleges negatív hatásai adták. Noha mindeközben az amerikai részvényindexek erősödtek,

az EEM idén eddig még felül tudta teljesíteni az S&P 500-at.

Az előbbi ugyanis 10 százalékot, míg az utóbbi 8 százalékot izmosodott. Ezzel pedig – mondja Wald – az alap kitörhet a két éve tartó csökkenési trendből. Ahogy pedig a kockázati étvágy is visszatért a piacokra, úgy az EEM felemelkedhet az 52 hetes csúcsára is – véli az elemző.

Az iShares MSCI Emerging Markets (EEM) alakulása Forrás: Investing.com

Van azonban olyan ellenvélemény, amely a feltörekvő piaci alap kockázataira hívja föl a figyelmet. Az S&P Global részvénypiaci szakértője, Erin Gibbs hangsúlyozta ugyanis, hogy az EEM elsősorban kínai befektetésekre épít,

ami a jelenlegi deviza- és részvénypiaci volatilitások miatt veszélyesnek is bizonyulhat.

Az EEM-et ugyanis lehúzza azon ázsiai befektetések alulteljesítése, melyek nagyjából 70 százalékát adják az ETF-nek. Az alapnak emellett komoly kitettségei vannak az információs technológiai és a bankszektorban is – tette hozzá Gibbs. A kínai pénzintézetek pedig erősen függnek a jüan stabilizálódásától, miközben a kínai deviza folyamatosan gyengül a dollár ellenében.

Mi több, még az ország nagyobb technológiai vállalatai is süllyedést mutattak a közelmúltban. A Taiwan Semi, az Alibaba, valamint a Baidu egyenként 3, 8, illetve 7 százalékot gyengültek az elmúlt hónapban. Mivel tehát az ETF igen erősen kötődik az ázsiai piacokhoz, Gibbs szerint a jövőjét sokkal inkább a kínai piaci helyzet és kilátások határozzák meg.